Архіви, дані і місцеві вибори. Що не так

Для пошуку даних з місцевих виборів іноді варто залучати археологів. На початку вересня ЗМІ опублікували звіт археологічної експедиції у Суботові, яка шукала можливе поховання Богдана Хмельницького. Здається, є всі шанси швидше знайти цю могилу, за якою полюють із 17 століття, ніж деякі протоколи з виборів 2015 року.

Система зберігання виборчої документації з місцевих виборів непередбачувана й іноді можна не знайти важливої інформації, хоча за її втрату навіть наступає відповідальність. Доступ до цієї інформації важливий, тому що ми виявили значну кількість імовірних зловживань при розподілі мандатів між партіями. Деякі загадково втрачали усі місця або ж депутатами ставали ті, хто не набрав достатньо голосів.

Що відбувається

Вибори мерів або депутатів місцевих рад організовує територіальна виборча комісія (ТВК). Для кожної адмін-тер одиниці вона своя. Тобто, вибори Житомирської міської ради і міського голови проводить Житомирська міська виборча комісія, а вибори до обласної ради Житомирська обласна. Після того, як на дільницях усе порахують, ТВК встановлює результати в кожному окрузі та визначає обраних депутатами чи міським головою. Потім вся документація: бюлетені, різні документи з дільниць, протоколи про підрахунок голосів, протоколи з округів та інше здається в архів (архівний відділ якоїсь районної чи обласної ради), де має зберігатись п’ять років.

Через те, що з місцевих виборів публікується дуже мало інформації в інтернеті, єдиний спосіб дізнатись всі деталі про те як проходили вибори – йти в архів і колупатись у мішках паперу. Можна сказати, що цей варіант прийнятний, хоч і не ідеальний, якби ж всю інформацію таки можна було знайти у тих установах.

Вибори народних депутатів 2019. ЛЬвівщина, 119 округ

ОПОРА досліджувала місцеві вибори 2015 року і виявила низку аномалій, які говорили про можливі порушення у розподілі місць в місцевих радах. Для уточнення декілька активістів відвідали архівні установи в різних областях де збирали першоджерела – підсумкові протоколи та протоколи виборів депутатів котроїсь із рад в округах. Можна припустити, що деяка частина цих документів була втрачена або навіть не створювалась. Необхідно проводити окреме дослідження, щоб розібратись, хто ж загубив докази імовірних фальсифікацій, територіальна комісія чи архівний відділ.

Що іде “не так”

Сумний підсумок наших подорожей такий – ми не змогли отримати всіх документів із виборів Острозької (Рівненщина), Барвінківської (Донеччина) райрад. Папери з чотирьох округів у Острозькому архіві просто відсутні. У Барвінкові просто зробили один здвоєний протокол на 2 округи додали цифри, тобто ви не розберетесь в деталях. Цілий квест вийшов із документами по виборах до Кагарлицької ради, туди наші аналітики їздили тричі, щоб просто потрапити в архів і їм повідомили, що документи відсутні. Історія з хепіендом, документи все ж знайшлись пізніше.

Тут окремо стоїть архів Криворізької міської ради, де частину бюлетенів зі скандальних виборів міського голови (2015-2016 роки) просто здали в макулатуру, а іншу залило водою під час потопу.

Ці подорожі забирають багато часу на саму поїздку, копіювання та оцифровку, тому ми не могли дослідити абсолютно всі ради та архіви. Навіть від час виборів їх оперативний аналіз неможливий через брак доступу, а це може призвести до багатьох ситуацій, ось як у Кам’янець-Подільській міськраді чи Черкаській райраді у 2015. В останній дуже цікава ситуація, коли Свобода втратила один мандат, але в раду пройшла донька голови Свободи.