Вибори в ОТГ. Суд зобов’язав ТВК перерозподілити мандати

23 грудня в Україні відбулися вибори у 78 об’єднаних територіальних громадах, зокрема в 9 міських радах, вибори до яких проводилися за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі. Зокрема, на Київщині у 26 виборчих округах обирали депутатів до Миронівської міської ради.

26 грудня на фейсбук сторінці “УКРОП Миронівщина” був опублікований протокол про результати виборів до Миронівської міської ради, згідно з яким, внаслідок неправильного розподілу мандатів партія УКРОП втратила 1 мандат, який дістався партії “Опозиційний блок”.

Це не перший випадок на місцевих виборах, коли внаслідок неправильного розподілу мандатів партії втрачають законно отримані мандати. Про подібні кейси ми вже писали раніше:

За даним фактом партія УКРОП подала адміністративний позов до Київського окружного адміністративного суду, з наступними позовними вимогами:

  • скасувати протокол Миронівської міської виборчої комісії “Про результати виборів депутатів Миронівської міської ради Миронівського району Київської області у багатомандатному виборчому окрузі” від 25.12.2018;
  • зобов’язати Миронівську міську виборчу комісію встановити результати виборів депутатів Миронівської міської ради Миронівського району Київської області у багатомандатному виборчому окрузі у спосіб, передбачений частиною 1 статті 86 Закону України “Про місцеві вибори”;
  • постановити окрему ухвалу з повідомленням про наявність порушень Миронівською виборчою комісією при складанні протоколу “Про результати виборів депутатів Миронівської міської ради Миронівського району Київської області у багатомандатному виборчому окрузі” від 25.12.2018 і надіслати її до органів чи осіб, уповноважених вжити у зв’язку з цим заходів, встановлених законом.

До Київського окружного адміністративного суду надходив вже подібний позов, щодо неправильного розподілу мандатів територіальною виборчою комісією.
Проте 10 листопада 2015 року Київський окружний адміністративний суд відхилив позов кандидата до Київської обласної ради з вимогою зобов’язати виборчу комісію перерозподілити мандати згідно із законодавством.

28 грудня, під час судового засідання, представник відповідача – Миронівської виборчої комісії, не надав жодних пояснень відносно того, яким чином здійснювався розподіл мандатів та не передав письмові пояснення членів Миронівської міської виборчої комісії.

Київський окружний адміністративний суд вирішив:

  • Визнати протиправним та скасувати протокол Миронівської міської виборчої комісії про результати виборів депутатів Миронівської міської ради в частині визначення кількості депутатських мандатів;
  • Зобов’язати Миронівську міську виборчу комісію встановити результати виборів депутатів Миронівської міської ради у багатомандатному виборчому окрузі шляхом правильного визначення кількості депутатських мандатів, отриманих партіями “Опозиційний блок” та політичною партією  “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”.

З повним судовим впровадженням можна ознайомитися ось тут.


“З точки зору матеріального права у рішенні вірно встановлено порушення порядку розподілу мандатів. Однак слід звернути увагу, що Суд, відмовляючи у задоволенні частини позовних вимог, а саме у прийнятті окремої ухвали, визнав, що зазначене порушення немає грубого характеру, всебічно не з’ясувавши обставини, які спричинили викривлення результатів виборів, особливо враховуючи й те, що представниками відповідача не було надано ніяких пояснень з приводу того що сталось”, – зазначив Павло Романюк, юрист Громадянської мережі ОПОРА.