Вибори в США. Сучасні технології можуть ламатись

Щось пішло не так із застосуванням нового мобільного додатку на праймеріз Демпартії у США. Спроба розібратись, почитавши їх ЗМІ.

Демпартія і Республіканці у США почали висування кандидатів на виборах Президента, призначених на листопад 2020. У понеділок, 3 лютого такі внутрішні вибори стались в штаті Айова та ось там дещо пішло наперекосяк у демократів.

Демократи вирішили зробити підрахунок голосів через мобільний додаток, але тут їх накрили проблеми. Мобільний додаток десь не працював, а десь працював не так, як очікувалось, через що результати цих виборів усі дізнались аж в четвер.

Що пишуть різні там сайти?

Демократична партія Айови запустила аплікацію за кілька днів до виборів. Не всі члени комісії вміли користуватись нею. Демпартія показувала додаток безпековим експертам, але не показувала/не тестувала із тими, хто буде нею реально користуватись. Неатестований апка і те, що люди її не бачили привела до того, що частина з користувачів їй не довіряли (lack of public confidence). Це, у свою чергу, привело до того, що багато людей користувались не програмою, а телефоном для передачі даних, але лінії були перевантажені (бо була ж апка, нащо багато телефонних ліній (очікування було понад годину)) і дані затримались.

Деякі члени цих кокусних комітетів (члени комісій) не змогли запустити додаток у себе на телефонах. Окремі члени цих комітетів робили фото результатів, пересилали їх месенджерами, а потім хтось ці фото довозив до штабів для підрахунку. 

Розробники (Shadow) заявили, що мобільна аплікація гарно збирала дані, але були проблеми із їх передачею. Журналісти ВОКСа (не укр., а vox recode) спробували запустити цей додаток на телефоні й кажуть, що навіть процес запуску був складний. 

На щастя, Айова мала паперові документи і по них усе рахували. Вперше цього року використали paper trail (голосувальники записували свій вибір на папері та передавали його “голові ДВК кокусу”).

У листопаді 2019 Демпартія Айови заплатила 60К за розробку цієї програми. Демпартія Невади заплатила 58К у серпні 2019. Крім цього, розробникам заплатили іще 50К у жовтні та грудні 2019. Невада планує використати це ж додаток у 22 лютого 2020.
Ця ж компанія-розробник створила й деякі інші мобільні додатки для штабів кандидатів.
Одна зі статей наводить висновок експертів, які досліджували апку і якби натякають “software looks basically like an app built by a student learning how to program and following online tutorials”.

Головні проблеми:

  • Недостатньо часу на розробку додатку (з листопада 2019);
  • відсутність нормального тестування програмного забезпечення;
  • Демократи боялись “засвітити” додаток і розробників завчасно, щоб його не зламали. Через це “члени комісій” отримали до неї доступ лише за кілька днів до виборів;
  • відсутність нормального навчання як нею користуватись; (випливає в тому числі з попереднього пункту).

Джерела