Як ми моніторимо Facebook на виборах

Чому цей моніторинг важливий?

ОПОРА почала спостерігати за виборами в 2007 році. В ті часи практично всі виборчі активності відбувались по ТБ і вживу (роздачі листівок, газет, проднаборів та ін). З тих часів інтернет відібрав на себе значну частину кампанії, особливо соціальні мережі. Навіть в 2012 році більшість інформації партії та кандидати ставили на свої сайти, а зараз вони дуже часто навіть не думають про їх створення, адже їм достатньо сторінок у соцмережах. 

Крім цього, соціальні мережі навчились створювати для кожної людини унікальну стрічку новин.Спеціальний алгоритм аналізує всі дії користувача та пропонує йому унікально підібраний контент. Це означає, що двоє різних людей, навіть якщо вони живуть в одній квартирі, можу бачити зовсім інші новини та зовсім різну агітацію. Це дуже сильно впливає на доступність інформації, адже люди можуть ніколи навіть не дізнатись про існування сторінок та постів, які стали вірусними та охопили вже мільйони людей. Тут немає програми передач. Це сприяє роз’єднанню суспільства. 

Ми вважаємо, що соціальні мережі повинні більше регулюватись, принаймні у тому контексті, який стосується виборів. Цей моніторинг дозволить нам зібрати інформацію для створення рекомендацій про поліпшення законодавства про вибори.

Що ми моніторимо

Технічно моніторити “весь інтернет” можливо, але це дорого і складно. Зараз ми моніторимо соціальну мережу №1 в країні – Facebook. Один із найпопулярніших способів просування контенту у цій соцмережі — створення публічних сторінок. На щастя, Facebook дозволяє отримувати дані всіх сторінок. Також ми моніторимо політичну рекламу у Facebook та Instagram, це доступно через Facebook Ad Library.

Як ми моніторимо

Для збору та аналізу даних з соціальної мережі Facebook, ОПОРА спільно з NDI розробила спеціальне програмне забезпечення – Fact-a-layzer. Програмне забезпечення здійснює автоматичний збір даних публічних сторінок за допомогою Facebook Graph API, та проводить автоматичний аналіз та візуалізацію отриманих даних. Окрім цього, Fact-a-layzer дозволяє проводити групування даних за різними категоріями та темами.

Період моніторингу

Для виборів Президента — з 31 грудня 2018 року  по 28 квітня 2019 року

Для виборів до Верховної Ради — з 25 травня 2019 року по 1 серпня 2019 року.

За якими критеріями ОПОРА відбирала сторінки для моніторингу?

Ми почали зі збору сторінок всіх кандидатів у Президенти України 2019. Потім ми додали в роботу сторінки політичних партій, які висували або підтримували кандидатів. Також у моніторинг включено сторінки найпопулярніших ЗМІ. Після цього, ми звернули увагу на сторінки, які згадувались в журналістських розслідуваннях або звітах профільних громадських організацій про активність кандидатів, ЗМІ та інших акторів у соціальних мережах. Останнім компонентом був збір різних сторінок, які рекламували свої пости в стрічках користувачів Facebook, звісно, якщо контекст цієї реклами стосувався виборів. Під час спостереження за виборами ОПОРА залучила більше 200 людей в усіх областях країни і вони повідомляли про такі сторінки.

Чи можлива ситуація, коли “впливові” сторінки не потрапили під моніторинг?

Facebook, у свій час, активно долучився до формування поняття “інформаційна бульбашка”. Тому, якщо жоден із наших активістів не потрапляв у якусь нову бульбашку, ми могли пропустити сторінки, які в ній активно працювали. На нашу думку, при всіх цих складностях ми охопили найвпливовіші сторінки.

Будь ласка, повідомте нас про сторінку, яку ми пропустили, але її б варто було включити в моніторинг. Ось пошта L [собачка] opora.org.ua

Список сторінок в моніторингу та об’єм інформації

У наш моніторинг включено 387 сторінок та 664 тисячі постів. З них ми проаналізували ХХХ% усіх постів, але не менше 100 найпопулярніших за рейтингом постів для кожної сторінки.

Вибори Президента — 286 тисяч постів. Проаналізовано 13% постів

Вибори до Верховної Ради — 191 тисяча постів. Аналіз ще триває, зараз ми проаналізували 2,1% постів, але це ще не кінець (Головна мета 10% усіх постів).

За якими критеріями оцінювався зміст повідомлень?

На кожній із досліджуваних сторінок ми брали до уваги пости із найбільшим рейтингом, тобто найпопулярніші. Рейтинг — це показник, який Facebook автоматично створює для кожного поста. По своїй суті це формула, яка враховує кількості поширень, коментарів та реакцій (лайк, сердечко і тд) і на їх основі визначає які пости були найбільш популярними.

Ми розподілили усі топ повідомлення за ознакою підтримки або дискредитації кандидатів. Крім цього, ми проаналізували кожен пост у контексті ключових “больових” точок суспільства. До таких точок ми віднесли питання Європейської інтеграції, руху на вступ до НАТО, наявність про-Російської позиції, питання церкви. У кожній із цих тем ми визначали підтримку або їх дискредитацію.

Деякі приклади постів. 

Найпопулярніший пост у підтримку Володимира Зеленського 

Один із найпопулярніших постів Проти Петра Порошенка

І приклад одного із найпопулярніших постів “проти МВФ”

Чи у повідомленні на підтримку Володимира Зеленського просувався негатив з питань медичної реформи?  Чи меседж на підтримку Порошенка включав загострення з мовного питання? Це тільки поодинокі приклади можливих комбінацій в оцінюванні повідомлень на підтримку чи проти кандидатів у розрізі актуальних суспільних дискусій.

За результатами моніторингу ми маємо бачення, хто і за допомогою яких технологій змагався за голоси виборців у Facebook. Але не тільки. Наші монітори ще побачили перелік суспільних проблем, навколо яких політики намагались здобути підтримку виборців. За підсумками дослідження ми зробимо рекомендації про те, як поліпшити ситуацію із політичною агітацією у соціальних мережах. Також, моніторинг ОПОРИ може бути добрим грунтом для подальших інтерпретацій суспільних поділів і конфліктів, оптимістичних та песимістичних настроїв громадян, які нагініталися кандидатами для власної перемоги.