Втрата голосів та аномалії результатів виборів на Донеччині

При дослідженні результатів виборів нерідко можна натрапити на певні аномалії даних, які певним чином відрізняються від загальних тенденцій голосування. Як правило, такі аномалії виявляються при візуалізації даних та під час математичних розрахунків. Вони ж можуть свідчити про фальсифікації результатів голосування або ж використання адмінресурсу/підкупу виборців під час виборчої кампанії. Проте в переважній більшості випадків ці аномалії мають свої логічні пояснення (певні регіональні особливості, тип виборчих дільниць, особливості виборчої кампанії, тощо).

I тур Президентських виборів

Аналізуючи результати результатів голосування у Донецькій області, ми помітили велику кількість аномальних дільниць, на яких підтримка одного з кандидатів значно перевищувала середній рівень його ж підтримки у регіоні. Для візуалізації цієї аномалії на інфографіці ми розмістили виборчі дільниці у Донецькій області на вісь координат (по вісі X – за порядковим номером з сайту ЦВК, а по вісі Y – за відсотковим результатом Петра Порошенка).

На інфографіці можна спостерігати сплески голосування за Петра Порошенка, під час яких відсоток голосів за кандидата перевищував 70 %, коли ж середній показник голосів за кандидата по області не перебільшував 10%.

Для наочності цієї аномалії, ми візуалізували результати Петра Порошенка в електорально схожій Луганській області.

На графіку видно лише поодинокі виключення, більшість з яких – тимчасово створені виборчі дільниці при військових формуваннях, у яких підтримка Петра Порошенка вище ніж серед жителів регіону. (Побудувати подібні графіки для інших областей можна наприкінці статті).

Про аномальність результатів Петра Порошенка в І турі у Донецькій області говорили не лише дані, але й ЗМІ. В мережі поширювались відеозаписи з вкидами за одного з кандидатів, окрім цього за фактом фальсифікації виборчої документації Національна поліція України відкрила досудове розслідування щодо двох виборчих дільниць у Донецькій області.

 II тур Президентських виборів

 

У ІІ турі виборів описана вище аномалія у Донецькій області майже зникла. Із загальної картини виділялися лише тимчасово створені виборчі дільниці при військових формуваннях та декілька дільниць у Мар’їнському районі.

Проте результати Донецької області в ІІ турі цікаві іншим. Донецька область стала єдиною, де кількість голосів за Петра Порошенка в ІІ турі зменшилася у порівнянні з І туром. Так в областях України рівень підтримки Петра Порошенка порівняно з першим туром, у середньому зріс на 44 %, тоді ж як лише у Донецькій області знизився на 19%.

Так, за Петра Порошенка у Донецькій області в І турі проголосували 107 284 виборців, а в ІІ турі – лише 86 550. У пошуках логічного пояснення можна припустити, що частина виборців у Донецькій області, які проголосували за Петра Порошенка в І турі, змінили свій вибір на користь іншого кандидата, а Володимир Зеленський здобув прихильність виборців, які голосували за інших кандидатів. Але ми в це не віримо..

Для того, щоб детальніше дослідити цю аномалію, ми створили прилад для порівняння голосів Петра Порошенка в І та ІІ турах. В основі інструменту – дані різниці кількості отриманих голосів Петром Порошенком між ІІ та І турами. Встановлюючи діапазон кількості втрачених/отриманих голосів Петра Порошенка можна візуалізувати дані та самостійно знаходити та досліджувати аномальні дільниці.

Щоб перейти до інструменту, натисніть на зображення:


 

Ми спробували оцінити кількість аномальних голосів за Петра Порошенка у І турі в Донецькій області. За основу розрахунку ми взяли кількість голосів Петра Порошенка у ІІ турі – 86 550, та середній рівень зміни кількості голосів за кандидата у сусідніх областях – +30% голосів у ІІ турі.

107284 – (86550/1.3)=40 707

Таким чином, ми отримали значення у 40 тисяч голосів, або ж 40% набраних кандидатом голосів у Донецькій області.