Get together або як ми опрацьовували першу частину протоколів з виборів міського голови Києва

«Ми писали, ми трудились, наші пальчики втомились»

Такою фізкультхвилинкою відволікають та розряджають дітей у початковій школі. Нам з колегами позавчора теж не зайвою була б ця вправа. Адже цілий день ми працювали над оцифрування протоколів про підсумки голосування з виборів Київського міського голови. 

Такою фізкультхвилинкою відволікають та розряджають дітей у початковій школі. Нам з колегами позавчора теж не зайвою була б ця вправа. Адже цілий день ми працювали над оцифрування протоколів про підсумки голосування з виборів Київського міського голови. 

На жаль, на руках маємо протоколи лише п’яти районних територіальних виборчих комісій: Деснянської, Оболонської, Святошинської, Солом’янської та Шевченківської. Але, щоб їх роздобути, колегам довелося пройти ще той квест, написати близько десяти різних запитів в архіви і комісії, провести не одну телефонну розмову для уточнення (детальніше можна почитати туттут і тут). Пошук тривав з травня по липень. А попереду ще один «забіг», адже ми прагнемо отримати всі 10 протоколів – без цих даних картина буде незавершеною. 

22 липня – дата проміжної перемоги в цьому марафоні. Саме тоді наш колега Олексій мав призначену дату для візиту в Державний архів Києва, куди була передана виборча документація. Оскільки не хотілося затягувати цю справу і чекати поки архів буде виготовляти копії, вирішили зробити це самотужки. Через ковідні обмеження Олексій мусив діяти самостійно і сам зробив кілька сотень фотокопій протоколів. 

Саме для роботи з ними ми і зібралися на дататоні 17 серпня. Від душі дякуємо всім, хто зголосився долучитися. Більшість  зібралася з Києва. Але одна учасниця приїхала аж із Гайсина (Вінницька область). Респект, Оля – ти крута!

Всього на місцевих виборах кияни голосували за кандидатів на посаду міського голови на більше ніж 1100 дільницях. Ми маємо дані з 618. 

Щоб оцифрувати дані однієї ДВК Деснянського району, нам доводилося працювати одразу з трьома різними фото. А таких в окрузі – 139.

Ось так це виглядало на фотографіях: 

А такий проміжний результат роботи команди – електоральна мапа Києва (дані оновлюються): 

Для того, щоб менше помилятися, над даними з протоколу кожної районної ТВК працювало по дві людини. Тобто ми пішли шляхом подвійного введення. Коли система показувала помилку, відшукували розбіжність у цифрах та вносили дані повторно. Тому в достовірності інформації не сумніваємося. 

Подвійну перевірку вже пройшли дані з результатами з 429 дільниць, ще зі 113 внесені лише один раз (маємо додати вдруге та верифікувати помилки). Про залишок – дані з 76 дільниць – точно не забудемо та допрацюємо найближчим часом. Наразі повністю завершена робота по Шевченківському району столиці. Оплески, колеги! 

Втомлені спини, «пальчики» та очі того варті, бо результати виборів – це важливо. А працювати в колективі однодумців завжди легше і натхненніше. Тому дякувати учасникам дататону не втомлюємося. Щиро.

Вже під час, здавалося б, монотонної роботи із внесення тисяч цифр досвідчені спостерігачі за виборами помічали цікаві тенденції. Про них ми обов’язково незабаром розповімо. 

Щоб не пропустити ці новини, а також приєднатися до команди на другому етапі оцифрування (адже пошук протоколів ще 5 районних ТВК не припиняється), підписуйтеся на наш Telegram-канал: https://t.me/danivyboriv. Або можете оформити підписку: https://forms.gle/eKKjTcBu43bpMgLM9 і раз на два тижні ми будемо інформувати вас про новини проєкту.