Результати проміжних виборів у 179 окрузі у графіках


17 березня Центральна виборча комісія на своєму засіданні прийняла протокол про підсумки голосування в ОВО №179. Впевнену перемогу у виборах здобула колишня очільниця Харківської ОДА Юлія Світлична отримавши 77.5% голосів виборців. Майже в 10 разів менше голосів виборців отримала Вікторія Пташник – кандидатка від Європейської Солідарності, яка посіла друге місце на виборах з результатом 7.9%.

Результати голосування у розрізі виборчих дільниць можна переглянути на сайті ЦВК або ж завантажити у машиночитному форматі на нашому порталі відкритих даних.

Явка виборців на проміжних виборах у 179 ОВО майже вдвічі зменшилась у порівнянні із позачерговими виборами народних депутатів України у 2019 році у цьому ж окрузі, та становила лише 27,31%. Найнижча явка, менш як 20% виборців – на виборчих дільницях у м. Красноград, тоді ж як в окремих малих населених пунктах перевищувала 60%.

Явка виборців у розрізі дільниць

Юлія Світлична здобула ж перемогу на усіх 189 виборчих дільницях. Найпереконливішу перемогу кандидатка здобула в селі Перемога – 93% голосів виборців. Окрім цього менше половини голосів виборців кандидатка отримала лише на двох виборчих дільницях.
Вікторія Пташник максимальний результат у 31% голосів здобула у селі Малий Орчик (ВД №630386), мінімальний – 1.5% на дільниці №630643 у смт Орілька.

Відсоток голосів отриманих кандидатами лідерами

А на наступному графіку можна побачити відношення набраних голосів кандидатів до розміру явки. Як видно з графіку відсоток набраних голосів не сильно залежав від явки виборців (що добре). Невеликий кут нахилу лінії тренду Вікторії Пташник зображає лише що кандидатка була менш популярна у містах та смт (з невеликою явкою), а більшу підтримку отримувала у невеликих населених пунктах, де явка була вища.

Відношення відсотку набраних голосів до явки

Проголосували за місцем перебування (на дому) – 8,9% виборців. Так на виборчій дільниці №630558 (с.Петрівка, с.Лип’янка) з 333 виборців що отримали бюлетені – 104 (31.4%) голосували на дому, а на виборчій дільниці №630556 (с.Іванівське) – 70 зі 180 виборців (38,9%). Примітно що ці усі три населені пункти знаходяться поряд з місцем, де у 1972 році поблизу цього району відбувся перший на території України промисловий ядерний вибух.

Відсоток виборців що голосували за місцем перебування

З огляду на відмову від балотування двох кандидатів – Вікторії Алєксєйчук (пп “Слуга народу”) та Діденко Олександра (самовисування) цікавим виглядають дані щодо недійсних виборчих бюлетенів. Загалом в окрузі 2.7 % бюлетенів виявилися недійсними. На фоні всіх дільниць виділяється ВД №640533 на якій кожен дев’ятий бюлетень виявився зіпсованим.

Відсоток недійсних виборчих бюлетенів