Як подивитися в архіві списки виборців

У межах нашої вовтузні боротьби за доступ до інформації про кількість виборців, які голосували “на дому”, але не мають в реєстрі [Державному реєстрі виборців] відмітки про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно [відмітка НСП], доля занесла нас до Архівного відділу Прилуцької РДА (Чернігівська область). Саме там зберігається виборча документація з виборів до Малодівицької ОТГ. Ця селищна (об’єднана) територіальна громада привернула нашу увагу, коли ми оцифровували протоколи з перших виборів до ОТГ в жовтні 2017. Тоді ми зафіксували чимало громад з великою кількістю виборців, що голосували “на дому / за місцем перебування”.

Попередні серії цього пошукового серіалу, який, чесно кажучи, вже встиг добре набриднути, можна почитати тут (ЦВК не готове ділитися даними з реєстру виборців) та тут (Mission: Impossible-2. Отримати кількість НСП від регіонального відділу ДРВ).

Так, як отримати інформацію в якомусь зведеному вигляді ні від ЦВК/ДРВ, ні від регіональних ДРВ в нас не вийшло, то єдиним можливим варіантом залишилось їхати в місцеві архіви та копирсатися в “списках виборцях”. Нагадаємо, що ми вперлися в ситуацію, коли нам відома загальна кількість виборців, які голосували за місцем перебування. Але ця загальна кількість насправді містить дві категорії громадян – “постійні” та “тимчасові” НСП:

1) [постійні НСП] – ті, які мають у Державному реєстрі виборців відмітку про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно;

2) [тимчасові НСП] – ті, які такої відмітки у ДРВ не мають, але отримують таку [тимчасову, станом на конкретні вибори] можливість за рішенням дільничної виборчої комісії [на підставі їх заяви та довідки медичної установи про стан їх здоров’я, поданих до дільничної виборчої комісії, з проханням забезпечити їм голосування за місцем перебування; така заява із зазначенням місця перебування виборця може бути подана ним особисто, поштою або через інших осіб не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування].

І якщо з “постійними НСП” ще якось можна змиритися, то велика частка “тимчасових НСП” викликає неабияке зацікавлення. Масові хвороби, епідемії, чи щось інше? Але ми щось відхилилися від теми, повертаємось до архіву.

Будемо чесними, ми не знали, чи нададуть нам доступ до списків виборців. Якщо хто був на виборчих дільницях після їх закриття, то має пам’ятати, що списки виборців та витяги з них упаковуються в окремі пакети/конверти, так само як бюлетені. Далі ці конверти з печатками та підписами на них в мішках потрапляли до територіальної виборчої комісії, а вже звідти в архіви.

Ми сподівалися, і як виявилося недаремно, на ПОРЯДОК доступу до виборчої документації, в якому, зокрема й прописується, як в архіві отримати доступ до “запакованої” виборчої документації:

Пакети, коробки, архівні бокси, мішки тощо, в яких зберігається виборча документація, що надходить від виборчих комісій (комісій з всеукраїнського референдуму) в опломбованому або опечатаному вигляді (виборчі бюлетені, контрольні талони виборчих бюлетенів, попередні та уточнені списки виборців, списки учасників референдуму), розпечатуються спеціально створеною комісією у складі не менше трьох осіб, про що складається акт.

Як виявилося, незайвим було наперед сконтактувати із архівом та попередити про намір їх відвідати. Процедура описана в порядку, скажемо так, не є найпопулярнішою, а тому довелося провести телефоном невеликий лікнеп працівникам архіву. До їх честі нову інформацію вони сприйняли позитивно. Уже під час  візиту в архів ми домовилися, що не будемо лізти до прізвищ та адрес виборців [бо персональні дані]. Нас цікавила тільки інформація про розподіл між “постійними” та “тимчасовими” НСП. Цю інформацію вдалося виловити із стовпців Підпис виборця… та Примітки уточненого списку виборців (дивитися скріншот):

Ну й результатом нашої роботи стала така таблиця розподілу між “тимчасовими” та “постійними” НСП:

Висновки словами:

  • з 9 дільниць на 5 ми маємо ситуацію, коли “тимчасових” НСП більше, ніж “постійних” НСП, упс;
  • загалом в Малій Дівиці в жовтні 2017 року кількість тих, хто голосував “на дому / за місцем перебування” завдяки заявам/довідкам була приблизно ж такою, як і виборців, які мають в реєстрі постійну відмітку НСП;
  • загальна кількість тих, хто голосував “за місцем перебування / на дому” склала 10% від загальної кількості виборців; “тимчасові” НСП відповідно склали 5% від загальної кількості виборців, що немало;
  • ми ніяк не можемо встановити, що всі ці люди самі потурбувались про себе і чи не всі ці заяви “написані одною рукою” [такі виборці мали писати заяви та додавати медичні довідки до них, проте, нам не дозволили з ними детально ознайомлюватися через специфіку інформації, що в них міститься];
  • не по всіх дільницях є потрібні пакети документів [заяви та медичні довідки мали б запаковуватися в ті ж конверти, що й списки виборців, але на трьох ДВК такі заяви/довідки покласти в конверт “забули”].

Ну, що ж. Працювати зі списками виборців в архівах можна. Проте, для того щоб перевірити інші громади, де була зафіксована така ж ситуація, доведеться єноту Прокопу покататися не одну сотню кілометрів та витратити трішки багато часу.

(GS)