ЦВК не готове ділитися даними з реєстру виборців

Пам’ятаєте, ми нещодавно оцифровували протоколи ТВК з виборів до об’єднаних територіальних громад, які відбувалися в жовтні 2017? Саме тоді наша команда помітила, що в окремих громадах кількість виборців, що “голосувала на дому”, була [кахи-кахи] дуже високою. Гріхом було б не розглянути цю ситуацію прискіпливіше. У результаті довелося звернутися із запитами до Центральної виборчої комісії (ЦВК). Цей допис якраз про це: про що ми питали, і що нам відповіли. А також про те, що на нашу думку ЦВК поки не готове ділитися даними з Державного реєстру виборців.

цвк, відкрийте дрв
ЦВК, відкрийте ДРВ, будь ласка!

Для початку спробуємо розібратися з термінами. Звичне вуху “голосування на дому” в законодавстві виписано дещо по-іншому: голосування за місцем перебування. Порядок організації голосування за місцем перебування на місцевих виборах визначений тут. Для загального розуміння слід знати, зо за місцем перебування можуть голосувати дві категорії громадян:

1) ті, які мають у Державному реєстрі виборців відмітку про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно;

2) ті, які такої відмітки у ДРВ не мають, але отримують таку [тимчасову, станом на конкретні вибори] можливість за рішенням дільничної виборчої комісії [на підставі їх заяви та довідки медичної установи про стан їх здоров’я, поданих до дільничної виборчої комісії, з проханням забезпечити їм голосування за місцем перебування; така заява із зазначенням місця перебування виборця може бути подана ним особисто, поштою або через інших осіб не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування].

Іншими словами є виборці, які голосують на дому постійно, бо мають в Державному реєстрі виборців [це така велика всеохоплююча база даних, і не тільки] відповідну відмітку. А є виборці, які станом на якісь вибори “раптово хворіють або втрачають здатність пересуватися самостійно”. Виборче законодавство дозволяє їм звернутися безпосередньо до дільничної комісії, надати разні довідки та отримати право голосувати “на дому”. Оця друга категорія і є дуже цікавою.

Так як в протоколах, які ми оцифровували, фігурує загальна кількість (1) + (2), то для того, щоб порахувати кількість категорії (2) нам потрібна була кількість категорії (1). Ну, давайте спитаємо ЦВК про кількість виборців категорії (1), а далі застосуємо операцію віднімання, подумали ми.

І ми подали перший запит до ЦВК. У відповідь ЦВК підготувало нам цілу постанову, в якій Центральна виборча комісія постановила:

1. Надати [запитувачу] інформацію про кількість виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях у розрізі виборчих дільниць та об’єднаних територіальних громад, де проводилися перші місцеві вибори 29 жовтня 2017 року (додається).

2. Відмовити [запитувачу] в задоволенні запиту на інформацію в частині надання інформації про кількість виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях, відносно яких у базі даних Державного реєстру виборців наявні відомості про постійну нездатність самостійно пересуватися, в розрізі виборчих дільниць та об’єднаних територіальних громад, де проводилися перші місцеві вибори 29 жовтня 2017 року.

Тобто, мети ми не досягнули. Ми наївно подумали, що проблема в тому, що запит стосувався інформації з минулого. Все ж з жовтня 2017 року трохи пройшло часу і ми не дуже розуміємо, чи можна в Державному реєстрі виборців взяти “історичну” інформацію, а тому подали другий запит, де просили надати кількість виборців, із відміткою про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно” (стаття 7 ЗУ Про ДРВ), але вже на поточну дату.

І знову у відповідь отримали облизня від ЦВК, яка постановила відмовити. Також в тексті постанови ЦВК рекомендує нам звертатися з письмовими запитами, але не до них, а в регіональні органи ведення реєстру:

Водночас Центральна виборча комісія зазначає, що за змістом статті 21 Закону України “Про Державний реєстр виборців” у порядку здійснення публічного контролю за діяльністю Реєстру кожен виборець може звернутися, зазначивши свої ідентифікаційні персональні дані та виборчу адресу, з письмовим запитом щодо надання інформації про кількість виборців у вказаному ним селі, селищі, місті, районі в місті до органу ведення Реєстру, повноваження якого поширюються на відповідну територію.

Наш шеф єнот Прокіп все ще думає, як вчиняти нашій команді: мандрувати в місцеві архіви, писати десятки запитів до регіональних відділів ведення реєстрів, йти до суду чи просто забити й піти поспати. Але ось такий “юридичний футбол” з боку ЦВК та ДРВ кидає підозри на них, що вони ніц не прозорі та поки не готові ділитися інформацією про кількість виборців  із відміткою про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно.

єнот Прокіп
Єнот Прокіп здатний пересуватися самостійно, проте, не може отримати з реєстру інформацію про кількість тих, хто не здатний

(GS)