Mission: Impossible -2. Отримати кількість НСП від регіонального відділу ДРВ

Пригадуєте, ми хотіли перевірити ситуацію, коли в окремих громадах на виборах в жовтні 2017 кількість виборців, що “голосувала на дому”, була [кахи-кахи] дуже високою? Ми тоді слали запити в ЦВК і просили надати кількість виборців, котрі мають в реєстрі [Державний реєстр виборців] відмітку про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно. І ЦВК тоді нас технічно послало відмовило у наданні такої інформації. У відповідях ЦВК все ж жеврів промінь надії, у вигляді такого роз’яснення:

Водночас Центральна виборча комісія зазначає, що за змістом статті 21 Закону України “Про Державний реєстр виборців” у порядку здійснення публічного контролю за діяльністю Реєстру кожен виборець може звернутися, зазначивши свої ідентифікаційні персональні дані та виборчу адресу, з письмовим запитом щодо надання інформації про кількість виборців у вказаному ним селі, селищі, місті, районі в місті до органу ведення Реєстру, повноваження якого поширюються на відповідну територію.

Ну так от. Ми звернулися “тестово” в дин із регіональних відділів ведення ДРВ. І отримали відповідь. І вона нас знову не порадувала. Читаємо:

По пунктах:

  1. У запиті ми просили “історичні” дані станом на жовтень 2017 року. З відповіді можна припустити, що витягнути історичні дані з реєстру неможливо. Сумно.
  2. Кількість виборців у ДРВ в розрізі населених пунктів, в тому числі й для сіл нам надали. На замітку, адже на сайті ДРВ кількість виборців можна побачити в розрізі тільки на глибину районів. Тут нам стаття 21 Закону України “Про Державний реєстр виборців”, а саме частина 4 цієї статті, стали у нагоді.
  3. Ну й те, що нас цікавило найбільше. Кількість НСП (виборців, котрі мають в реєстрі відмітку про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно) ми знову не отримали. З відповіді можна припустити, що в розрізі населених пунктів сформувати такий звіт з реєстру неможливо. Сумно. А в розрізі виборчих дільниць [звіт з реєстру сформувати можна, саме так формуються списки виборців на конкретні вибори], стаття 21 ЗУ Про ДРВ нам цього не довзволяє. Сумно в квадраті.

Таким чином, маємо другу серію відомого блокбастеру Mission: Impossible 2. Щоб розгадати цю [про масове голосування “на дому”] головоломку на відкритість та прозорість Державного реєстру виборців сподівань вже нема, а єнот Прокіп має відправляється в архіви ритися у списках виборців.

(GS)