Списки виборців у відкритому доступі. Азербайджан та Вірменія

Вже як мінімум декілька років в Україні не відбувались навіть мінімальні спроби контролю за якістю списків виборців. Громадськість не має повноважень, а партіям це як мінімум не зручно, адже треба прийти в ЦВК, сісти за їх комп’ютер і працювати з ними тільки у відведеному приміщенні. Не можна навіть робити скріншоти екранів.

ОПОРА намагається отримати доступ до інформації про виборців для громадського спостереження і щоб виявити можливі маніпуляції з цими даними на користь недоброчесних партій чи кандидатів. Детальніше про таку спробу Григорія Сорочана розібратись із голосуваннями “на дому” можна прочитати тут. Там ви дізнаєтесь, що йому хоча б щось дозволили побачити в архівному відділі. На Рівненщині їх вважають персональними даними і взагалі не надають.

Вищезгадані приклади дозволяють скласти поверхневе бачення того, що відбувається зі списками виборців та наскільки реально партіям чи громадськості перевірити їх якість. Тепер пропонуємо подивитись на кілька сусідніх країн та здивуватись.

Почнімо із авторитарного Азербайджану. На сайті їх Центральної виборчої комісії https://www.infocenter.gov.az/page/voters/?s=1 можна знайти розділ “Виборці”, а в ньому підрозділ “Списки”. Ось що нам відкривається, якщо перекласти сторінку на англійську мову.

Звісно, це небагато, але для початку дуже цікаво розібратись із цими даними.

Після цього, як ми з вами побачили списки виборців з Азербайджана, пропонуємо поглянути на Вірменію. Тут прямо на головній сторінці є кнопка для переходу до сканованих списків виборців на яких є підписи людей, котрі прийняли участь в голосуванні. Незручно, що вони в PDF, але це дозволяє легко перевірити чи були фальсифікації під час яких голос рідних чи друзів хтось міг вкрасти (тобто, якщо вони не ходили голосувати, але навпроти їх імені є чийсь підпис. Також є номер члена дільничної комісії, який і дозволив це зробити.

Звісно, це лише списки з виборів міського голови Єревана (23 вересня 2018), тому їх небагато і в майбутньому треба буде ще зробити багато роботи, щоб це стало зручним на виборах Парламенту в квітні 2019 року.

Тим часом, доступ до українських списків виборців залишається стабільним.  Стабільно неможливим.

(YL)