Хто з кандидатів «другого туру» 15 листопада агітує в Facebook

15 листопада відбудеться повторне голосування у семи містах (Луцьк, Одеса, Суми, Херсон, Кам’янець-Подільський, Краматорськ, Українка*). З 14 кандидатів, які змагатимуться за голоси виборців цієї неділі, залучитися підтримкою користувачів Facebook у період між двома турами, використовуючи інструмент політичної реклами, намагалися лише п’ятеро.  Зокрема, обидвоє кандидатів на посаду міського голови Луцька – Ігор Поліщук та Богдан Шиба; кандидат на посаду міського голови Херсона – Ігор Колихаєв; міського голови Одеси – Микола Скорик та міського голови Кам’янця-Подільського – Михайло Посітка. Сумарно вони опублікували 72 рекламні дописи вартістю майже 3 тисячі доларів.

Найбільше серед зазначених політиків витратив кандидат на посаду міського голови Херсона від партії “Нам тут жити” Ігор Колихаєв – він опублікував 23 рекламні дописи, на які витратив трохи більше тисячі доларів. Майже 70% показів оголошень кандидата припадає саме на жіночу авдиторію.

джерело: fb.oporaua.org

У своїх рекламних дописах Колихаєв докладно розповідає, які має плани щодо благоустрою Херсона у разі перемоги на виборах, а також про те, що він зробив для міста раніше.

Комунікує з електоратом у мережі і кандидат на посаду міського голови Луцька, самовисуванець Богдан Шиба – він опублікував 13 рекламних дописів загальною вартістю 600 доларів. Окрім жителів Волинської області, рекламу цього кандидата могли побачити також користувачі з Рівненщини.

джерело: fb.oporaua.org

У рекламних дописах кандидат розповідає, хто його підтримує у цих виборчих перегонах, а також дискредитує свого конкурента Ігоря Поліщука. Також кандидат повідомляє виборцям про свою співпрацю з партією “Європейська Солідарність”.

Політичний опонент Шиби, кандидат від партії “За майбутнє” Ігор Поліщук також вдається до політичної агітації у Facebook. Він витратив понад 300 доларів на 5 рекламних дописів. У своїй рекламі кандидат дякує виборцям за підтримку, оголошує свої плани у разі перемоги на виборах та розповідає, що вже встиг зробити для міста.

Політична агітація за кандидата на посаду міського голови Одеси Миколи Скорика у Facebook відбувається з двох сторінок – особистої сторінки кандидата та сторінки “Наш мэр – Николай Скорик”. Сукупно з цих двох сторінок було витрачено майже 700 доларів на 20 рекламних дописів: політична реклама з особистої сторінки Скорика фінансується з виборчого фонду кандидата ($318), а з другої сторінки – коштом Громадського руху “Наш мэр – Николай Скорик”. З часу створення сторінки  “Наш мэр – Николай Скорик” (1 жовтня 2020 року) інвестиції у політичну рекламу склали майже 2 з половиною тисячі доларів. Прикметно, що реклама Скорика майже зовсім не таргетується на молоду аудиторію.

джерело: fb.oporaua.org

Контент реклами з двох сторінок виповнений в одній стилістиці та транслює ключові гасла політичної агітації кандидата.

Кандидат на посаду міського голови Кам’янця-Подільського Михайло Посітка витратив 300 доларів на 11 рекламних дописів. Кандидат орієнтується на молоду авдиторію.

джерело: fb.oporaua.org

У своїх рекламних дописах Посітка дякує виборцям за підтримку, закликає прийти на «другий тур» виборів та розповідає, хто його підтримує на цих виборах.

Крім самих кандидатів-учасників «другого туру», активну агітацію здійснювали й інші сторінки, які не належать безпосередньо учасникам виборчого процесу. Такі сторінки переважно належать політикам, ЗМІ, організаціям, активістам тощо. За період 25 жовтня до 7 листопада ОПОРА зафіксувала 10 сторінок, які публікували дописи або на підтримку кандидатів-учасників повторного голосування, або ж ті, які висловлювали до них недовіру. В сукупності за останні два тижні ці сторінки витратили на політичну рекламу майже 2,7 тисячі доларів (понад 76 тисяч грн) та опублікували 161 рекламний допис.

Серед цих сторінок найбільше на політичну рекламу витратила сторінка Демократ – майже 740 доларів (21 тисячу гривень). За даними Бібліотеки реклами, за досліджуваний період вона опублікувала 25 рекламних дописів, які транслювалися лише у трьох регіонах України: Дніпропетровській (69,2%), Одеській (24,1%) та Харківській (6,7%) областях. Аудиторію сторінки складали переважно чоловіки – понад 51,2%.

джерело: fb.oporaua.org

Сторінка Демократ – це своєрідний відеоблог, що публікує та рекламує журналістські розслідування з того чи іншого питання. У виборчий період, очікувано, найбільше уваги вона приділяє тим або іншим кандидатам у мери. Так, одне з таких розслідувань стосувалося кандидата на посаду міського голови Одеси – Геннадія Труханова.

Сторінка RegioNews.ua витратила на рекламу у Facebook 650 доларів (18,3 тисячі грн), якими сплатила за 24 рекламні дописи. При цьому більша частина таргетингу сторінки стосувалась міста Київ (34,2%), а також Харківської (27,7%), Одеської (7,4%) та Донецької (6,8%) областей. На деякі інші області таргетинг також поширювався, але не перевищував 5%. Сторінка орієнтується переважно на жінок середнього та старшого віку – таких у таргетингу 47,5%.

джерело: fb.oporaua.org

RegioNews.ua – це новинна сторінка, тож вона рекламує багато статей про місцеві вибори у різних регіонах України. Згадуються у цих дописах й вибори, які відбудуться 15 листопада: частина дописів стосувалась Одещини, Херсонщини та міста Краматорськ. Доволі показово, що у своїх статтях це видання часто симпатизує одному з кандидатів та висловлює відкриту нелояльність до іншого.

Сторінка Монітор витратила 410 доларів (11,5 тисяч грн) на найбільшу кількість дописів – 51. При цьому усі ці дописи були спрямовані на чоловічу аудиторію (51,6%) з Одещини (100% таргетингу).

джерело: fb.oporaua.org

Виходячи з таргетингу, досить очікувано, що сторінка Монітор в основному висвітлювала вибори у Одесі. Втім, більшість її дописів була присвячена дискредитації одного з кандидатів на посаду міського голови, якого обиратимуть 15 листопада – Геннадія Труханова.

Пульс Украины витратила на 10 рекламних дописів 280 доларів (7,8 тисяч грн). На відміну від попередніх сторінок, її таргетинг був спрямований фактично на всі регіони України. Найбільший відсоток таргетингу отримала Рівненщина (69,5%), у інших регіонах він коливався від 0,37% до майже 3%. Аудиторія сторінки – жінки (67,1%).

джерело: fb.oporaua.org

Хоча відсоток таргетингу на Херсонщину, де балотується на посаду міського голови обласного центру Ігор Колихаєв, становить лише 0,85%, саме його дискредитації ця сторінка вирішила приділити увагу в одному зі своїх дописів:

Всього лише три рекламні дописи коштували для сторінки Краматорск-2025 200 доларів (5,6 тисяч грн). Усі вони були спрямовані на жіночу аудиторію (68,1%) з Донеччини (100% таргетингу).

джерело: fb.oporaua.org

Ця сторінка активно агітує за Олександра Гончаренка, котрий балотується на посаду міського голови Краматорська. Усі дописи сторінки були присвячені закликам прийти на вибори 15 листопада та проголосувати за нього.

джерело: fb.oporaua.org

Хоча 15 листопада вибори відбудуться у Луцьку, Одесі, Сумах, Херсоні, Кам’янець-Подільському, Краматорську, Українці, найбільш активними у використанні інструментів соціальних мереж для агітації були кандидати, яких українці побачать у бюлетені 22 листопада. 

Детальніше про онлайн-активність кандидатів, політичних партій та лояльних до них сторінок  за 25 жовтня – 7 листопада читайте в наших матеріалах:

* Нагадаємо, міські територіальні виборчі комісії прийняли  рішення про проведення повторного голосування на 15 листопада у 6 містах з кількістю виборців 75 тис. і більше (Кам’янець-Подільський, Краматорськ, Луцьк, Одеса, Суми, Херсон). Цього ж дня повторне голосування відбудеться в місті Українка Київської області, де немає 75 тис. виборців, але в якому два кандидати у міські голови отримали однакову кількість голосів. За інформацією Центральної виборчої комісії,  повторне голосування відбудеться на 932 виборчих дільницях. У ньому зможуть взяти участь орієнтовно понад 1 582 600 виборців.

За коментарями звертайтеся: Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА   lr@opora.org.ua, 0955711066

Корисні посилання:
  • Дослідити політичну рекламу та візуалізувати результати можна за допомогою аналізатора – fb.oporaua.org.
  • Як діяти, якщо помітили у своїй стрічці непозначене оголошення політичного змісту, розповідаємо у відео.
  • Найсвіжіші матеріали та описи цікавих знахідок про політичну рекламу в Facebook та Instagram можна прочитати тут: t.me/s/danivyboriv.
  • Наш фільм про використання соціальних мереж у виборчих кампаніях в Україні та світі.