Розповіді про особисте, IQ-тести для політиків та метро на Троєщину: огляд агітації у Facebook кандидатів на посаду міського голови Києва (5.09 – 12.10)

Хто пропонує ввести обов’язкові IQ-тести для політиків, скільки способів позбавлення від заторів пропонують кандидати та хто поширює фейкові рейтинги – розповідаємо, як агітують та скільки витратили на політичну рекламу кандидати на посаду міського голови Києва у фейсбуку.

На посаду міського голови Києва балотуються 20 кандидатів – як самовисуванці, так і кандидати від партій. Крім реклами на вулицях та листівок у поштових скриньках, більшість з них намагаються здобути прихильність виборців агітацією в соціальних мережах, зокрема у Facebook. За даними моніторингу ОПОРИ, київські кандидати є найактивнішими в цій мережі: вони вдаються до агітації зі своїх, партійних та навіть анонімних сторінок. У цьому матеріалі розкажемо про витрати кандидатів на посаду міського голови Києва у період з 5 вересня до 12 жовтня.

ОПОРА проаналізувала список зареєстрованих кандидатів на посаду міського голови Києва та виявила, що 15 з 20 кандидатів використовують як інструмент своєї агітації фейсбук. Витратили вони на рекламний контент понад 160 тисяч доларів (4,5 млн грн):

Перше місце за кількістю витрачених коштів на політичну рекламу у фейсбуку посідає Андрій Пальчевський – кандидат від партії “Перемога Пальчевського”, який витратив майже 70 тисяч доларів на 400 рекламних дописів. Раніше ми розповідали, як у мережі “Фейсбук” рекламувалося фейкове соціологічне дослідження, у якому рейтинг Пальчевського був явно завищений, а більшість коментарів під такими рекламними дописами залишали боти. Реклама з цим фейковим соцопитуванням поширювалася із партійної сторінки “Перемога Пальчевського”, сторінки громадської організації “Асоціація платників податків. Київ” та анонімних сторінок “Свободная Украина” та “Украина Онлайн”. Агітація за кандидата у фейсбуку розпочалася 11 вересня, а різке зростання рекламної активності було 30 вересня (44 рекламні дописи).

Найбільше коштів на політичну рекламу з витратила сторінка “Асоціація платників податків. Київ” – близько 14 тисяч доларів на 8 рекламних дописів. “Свободная Украина” та “Украина Онлайн” витратили понад 12 та 11 тисяч доларів. Найменше, на подив, витратила партійна сторінка “Перемога Пальчевського” – майже 5 тисяч доларів. Нещодавно зі сторінки Андрія Пальчевського почала транслюватися політична реклама, яка всупереч правилам розміщення політичної реклами у фейсбуку не була позначена як така.

Ірина Верещук, кандидатка від партії “Слуга народу”, опублікувала значно більше рекламних дописів, ніж усі її конкуренти разом – 2138 повідомлень – на які витратила понад 37 тисяч доларів. Після старту офіційної передвиборчої агітації 5 вересня Верещук почала агітувати у фейсбуці уже наступного дня, 6 вересня і після того публікувала політичну рекламу майже щодня. Умовно політичну рекламу Ірини Верещук можна розділити на такі тематичні блоки: розповіді кандидатки про себе, позиція щодо питань державного значення та бачення варіантів розв’язання ключових проблем Києва, а також критика конкурента Віталія Кличка. Кандидатка вирізняється серед інших учасників виборчих перегонів тим, що у своїй політичній рекламі активно розповідає про себе як про особистість, наприклад, які комплекси мала в дитинстві, яке любить кіно та що вона думає про хейтерів:

Третє місце за кількістю витрачених коштів посідає чинний міський голова Києва Віталій Кличко, кандидат від партії “УДАР Віталія Кличка”. Він витратив понад 15 тисяч доларів на трансляцію 94 рекламних оголошень. Рекламна активність Кличка досить нерівномірна – реклама запускається приблизно раз на тиждень. Віталій Кличко є одним з небагатьох політиків, чия реклама більше орієнтована на чоловіків – 56,5% від загального таргетингу. Зміст рекламних дописів кандидата однотипний – в основному у таких дописах транслюється лозунг “Завжди з киянами” або розповідається про здобутки Кличка на посаді міського голови:

Агітація за кандидата Борислава Берези здійснюється з партійної сторінки “ЕкоПартія Берези”. З цієї сторінки було витрачено 11 з половиною тисяч доларів на 140 рекламних дописів, а пік рекламної активності припадає на початок передвиборчої агітації. Майже вся політична реклама Борислава Берези базується на критиці чинної влади в Києві:

П’яте місце посідає Сергій Притула, кандидат від партії “Голос”, який підключився до політичної агітації в фейсбуку наприкінці вересня. Офіційна сторінка кандидата була створена після старту передвиборчої агітації – 6 вересня. Притула витратив понад 10 тисяч доларів на 210 рекламних дописів. Аудиторія Притули молодша за цільову аудиторію інших кандидатів на посаду мера Києва – 56,6% таргетингу складають користувачі від 18 до 35 років. У своїй політичній рекламі Притула активно розповідає про свою команду, зустрічі з виборцями та про план дій у разі перемоги на виборах.

Олександр Попов, кандидат від “Опозиційної платформи – За життя” агітує з двох сторінок – “Олександр Попов” та “Кияни за Олександра Попова”. Варто відзначити, що рекламу на сторінці “Кияни за Олександра Попова” оплачує однойменна громадська організація. Як зазначено в дислеймері на фейсбуку, реклама зі сторінки кандидата оплачується Виборчим фондом кандидата на посаду Київського міського голови Олександра Попова. Сумарно було витрачено понад 4500 доларів на трансляцію 260 рекламних дописи. Пік рекламної активності Попова припадає на початок передвиборчої агітації, а цільова аудиторія цього кандидата найстарша серед інших – він зовсім не таргетує рекламні дописи на користувачів до 34 років. Особливістю політичної реклами Попова є те, що він уже займав посаду міського голови Києва у 2010-2014 роках, тож у всіх дописах порівнює себе з чинною владою та розповідає, що у свою каденцію він зробив краще.

Олексій Кучеренко, кандидат від партії “Батьківщина”, витратив майже 4500 доларів на трансляцію 36 рекламних дописів. Більшість рекламних дописів Кучеренка уже не доступні для перегляду у Бібліотеці політичної реклами, оскільки більшість фейсбук видалив у зв’язку з порушенням Правил рекламної діяльності. Доступні лише ці два дописи:

На восьмому місці опинився Сергій Гусовський – кандидат на посаду мера Києва, якого висунула політична партія “За майбутнє”.  Хоча “За майбутнє” витратила найбільше грошей на політичну рекламу у вересні, її агітація за потенційного кандидата на міського голову Києва була не надто потужною. До прикладу, з власної сторінки Сергія Гусовського політична реклама не транслювалась взагалі. Однак за нього це роблять інші: особливо активною виявилась сторінка Київ ЗА Майбутнє, кілька рекламних дописів можна побачити й на сторінці Політична партія “ЗА МАЙБУТНЄ”. За підрахунками ОПОРИ, на його рекламну кампанію  витрачено понад 2 тисячі доларів (майже 57 тисяч гривень), а транслювалися за ці гроші 82 реклами. Цікаво, що більшість переглядів реклам Гусовського – від чоловіків (56,4%). У своїх рекламних дописах Сергій Гусовський переважно акцентує, що місто має піклуватися про підприємців, розповідає про необхідність затвердження нового генплану Києва та акцентує на власних розумових здібностях:

Дев’яту сходинку зайняв Єгор Фірсов – висуванець від партії “Екологічна Альтернатива”, який витратив понад 1900 доларів (майже 54 тисячі гривень) на 92 рекламні дописи. Свою політичну агітацію Фірсов поширював із власної сторінки – Єгор Фірсов, а оплачувала її партія, що висунула його кандидатом. Орієнтувався кандидат, очікувано, на Київ (84,1%) та Київську область (15,9%), а от розподіл за аудиторією доволі рівномірний: 55,3% складають жінки, 44,7% – чоловіки. Тематика дописів, зважаючи на партійну приналежність кандидата, була доволі очікуваною. Так, в основному він звертав увагу на екологічні проблеми Києва (стан води та повітря, сортування сміття) і принагідно критикував Володимира Кличка за те, що ці питання не були вирішені за його каденції:

Десяте місце у рейтингу отримав Юрій Левченко – кандидат від партії “Команда Левченка “Народовладдя”. Він витратив на 61 рекламний допис у Facebook майже 1100 доларів (понад 30 тисяч гривень), які транслювалися з його приватної сторінки. Орієнтувався кандидат на Київ (94,9% таргетингу), а точніше – на аудиторію чоловіків, яких у таргетингу понад 61%. Левченко пише про власне невдоволення діями інших кандидатів у мери та соціологічної групи “Рейтинг”. Особливо “дістається” останній – кандидат неодноразово звинувачує соціологічну службу у фальсифікації результатів опитувань. Досить часто він пише й про загальнодержавні питання (до прикладу, щодо справи Юрченка) та просить підписників долучитися до збору коштів на виборчу заставу:

Михайло Поживанов, кандидат від Радикальної партії Олега Ляшка,  – на одинадцятому місці й він останній серед кандидатів, хто за період моніторингу витратив понад 1000$. Його Facebook-кампанія коштувала 1050 доларів (майже 30 тисяч гривень), які витрачені на трансляцію 126 реклам. Свою рекламу Поживанов транслював переважно на жінок (61% таргетингу) з Києва (98%), а у дописах обіцяв змінити екологічну, тарифну та транспортну політику Києва і показував, як Радикальна партія стрімко виривається вперед у рейтингах:

Дванадцяте місце – Андрій Іллєнко, який балотується на посаду міського голови Києва традиційно від партії “Свобода”. На 6 рекламних дописів у фейсбуку він витратив близько 750 доларів (приблизно 21 тисяча гривень). Іллєнко також підтвердив тенденцію, яка спостерігається в інших кандидатів – близько 60% його реклам переглянули чоловіки. Рекламні ж дописи  Іллєнка особливо не вирізнялись – частина з них просто повідомляла, що він балотується у мери Києва, інша частина – це відео, яке можна  переглянути тут:

Тринадцяту сходинку посів Сергій Шахов, який балотується від партії “Наш край”. Хоча, так само як і “За майбутнє”, “Наш край” витратив у вересні доволі значну кількість грошей на партійну агітацію у фейсбуку, кампанія самого Шахова не була надто помітною. Дійсно, на трансляцію 42 рекламних повідомлень кандидат витратив лише 300 доларів (8600 гривень). Хоча Сергій Шахов є кандидатом на посаду міського голови Києва, більша частина його реклами (56,4%) орієнтується на Луганщину і лише 23,9% – на Київ. Тематично його дописи розділилися схожим чином – у частині він повідомляє про своє балотування, а інша частина оплаченого контенту агітує за кандидатів у інших містах:

Передостаннє чотирнадцяте місце зайняв кандидат-самовисуванець Максим Гольдарб. Він витратив на фейсбук-рекламу досить невелику суму – 100 доларів (2900 грн). Цю суму заплачено за трансляцію 12 рекламних дописів, які спрямовані на жінок, старших за 45 років (56% переглядів). Рекламні дописи цього кандидата дещо нагадують формат, з яким на вибори 2019 року йшов Олександр Дубінський – це досить короткі відео, де Гольдарб розповідає про своє ставлення до того, що відбувається у “великій політиці”. Інша частина дописів – це ініціативи кандидата, які він обіцяє втілити на посаді (наприклад, запровадити обов’язкові тести на IQ для тих, хто йде у владу):

Віктор Петрук, який балотується від Громадянського руху Хвиля, на трансляцію 18 реклам у фейсбуку витратив 90 доларів (2,5 тисячі гривень). Агітувати в соцмережі почав лише 11 жовтня. Цікаво, що основна тематика його агітаційної кампанії – це транспорт. У більшості своїх дописів він пише або про шляхопроводи, або про мости, або ж про таке бажане усіма (навіть біблійними героями) “метро на Троєщину”:

Інші ж зареєстровані кандидати на посаду міського голови Києва, вочевидь, не використовували Facebook-рекламу та зосередили власні зусилля на інших способах агітації.

Анастасія Романюк, Ольга Снопок – спеціалістки з моніторингу соціальних мережЗа коментарями звертайтеся: Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРАlr@opora.org.ua 0955711066

Корисні посилання:
  • Дослідити політичну рекламу та візуалізувати результати можна за допомогою аналізатора – fb.oporaua.org.
  • Як діяти, якщо помітили у своїй стрічці непозначене оголошення політичного змісту, розповідаємо у відео.
  • Найсвіжіші матеріали та описи цікавих знахідок про політичну рекламу в Facebook та Instagram можна прочитати тут: t.me/s/danivyboriv.
  • Наш фільм про використання соціальних мереж у виборчих кампаніях в Україні та світі.