Майже 1000$ на рекламу постів та агітація кандидатів у 179 окрузі: огляд політреклами в Facebook за 24 лютого – 1 березня 2020

Найбільший замовник промо-послуги від Facebook  Петро Порошенко обмежив список адресатів платних постів користувачами з Києва, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Волинської областей. Водночас помітно зріс інтерес  замовників політреклами в Facebook до аудиторії з Харківської області, яка 15 березня обиратиме свого представника у Верховну Раду по 179 округу. Найактивніша кандидатка Юлія Світлична, протягом тижня витратила на рекламу на п’яти сторінках  майже 2000 $

Статистика: витрати на рекламні оголошення та таргетингу

Від 23 143 до 61 348* американських доларів витратили 454 сторінки на 2200 рекламних оголошень, які були визначені як такі, що пов’язані із соціальними питаннями, виборами або політикою,  та транслювалися для користувачів Facebook та Instagram з України протягом 24 лютого – 01 березня. Втім, відповідно до даних Відкритої  бібліотеки політичної реклами Facebook (Facebook Ad Library), не всі повідомлення політичного характеру рекламодавці належно позначили – а це 70 платних постів, які опубліковували 46 сторінок. Показ цих повідомлень припинявся адміністрацією Facebook.

За більшість повідомлень цього тижня замовники  сплатили до 100$. Від 100$ до 200$ вони витратили на публікацію  59 постів, від 200$ до 300$ – на 14 постів. Найдорожчі дві публікації тижня коштували від 900$ до 1000$ за кожне повідомлення.

Найбільше промо-активностей  політичного змісту в Facebook та Instagram було орієнтовано на киян. Частка жителів столиці у регіональному таргетингу склала 13,1%. Також значна частка платних оголошень (майже 10 %) транслювалася для жителів Львівської та Дніпропетровської, Харківської (8,4%) та Одеської областей (7,7%).

Цього тижня жіноча аудиторія промо-кампаній публікацій політичного змісту переважила чоловічу. Замовники політичної реклами в Facebook та Instagram таргетували на жінок 54,92% платних постів, а на чоловіків – 44,96%. Однак зустрічаються і такі публікації, які пропонувалися до перегляду виключно жінкам (67) або виключно чоловікам (77). 

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців ми маємо фактично дві суми – мінімальну та максимальну (при умові оцінки їх вартості від 0 до 100 $). 


Хто найбільше витратив  на рекламу і яку аудиторію обрав

Очолила список найщедріших рекламодавців цього тижня сторінка  попереднього Президента України  та чинного народного депутата Петра Порошенка (створена 12 липня 2014 року). Значною для практики  українського Facebook в період між національними виборчими кампаніями  є сума витрат – 3 648 $. Окрім активних публікацій, які в ротації ще з минулого року, сторінка проплатила вісім постів: заява, що Петро Порошенко прийде на допит в ДБР без застосування силового приводу; повідомлення про рішення Шевченківського суду міста Києва зобов’язати слідчого розглянути закриття кримінальної справи, за якою Петра Порошенка викликали на допит 27 лютого,  у зв’язку з відсутністю події злочину; про відвідини рок-мюзиклу Got to Be Free разом із родинами Небесної Сотні, депутатами та активістами у Театрі на Подолі; допис пам’яті Його Всесвятості Любомира Гузара. Ця сторінка заплатила також найбільшу суму за окреме повідомлення. Так, одна з публікації із відео-заявою, що Петро Порошенко прийде на допит в ДБР без застосування силового приводу, яка транслювалася киянам і була переглянута ними більше ніж мільйон разів,  коштувала замовнику від 900$ до 1000$. Загалом на показ серії з трьох повідомлень з цим відео для різних регіонів рекламодавець витратив від 1900 до 2200 американських доларів. Адресатами більшості показів рекламних оголошень сторінки були жителі столиці –  70,3% від всієї аудиторії. Також Петро Порошенко оплатив появу реклами у стрічках користувачів зі Львівської (13,9%), Івано-Франківської (7,3%), Тернопільської (5,4%) та Волинської (3,2%) областей.

1315 американських доларів сплатила сторінка телевізійного політичного шоу Шустер LIVE (створена 2 березня 2010 року) за публікацію 28 нових оголошень. Традиційно це були промо-матеріали  з виступами українських політиків, високопосадовців, громадських діячів та експертів, котрі дебатували про ймовірний вплив коронавірусу на економіку України, медичну реформу і державну політику в разі поширення вірусу; перспективи зміни уряду; місцеве самоврядування. Рекламодавець, як і минулого тижня, у визначені географічного охоплення рекламних дописів, не орієнтується на киян (лише 3,5% від всіх показів). Рекламу публікацій сторінки було показано користувачам соцмережі з усіх регіонів України, а найбільше з Львівської (майже 8%), Дніпропетровської (7,2%), Івано-Франківської (5,9%), Полтавської (5,6%) Закарпатської (5,5%) областей.  Переважно рекламні оголошення пропонувалися до перегляду жіночій аудиторії, а на чоловіків були таргетовані пости з виступом мера Дніпра про бюджет міста та промовою ведучого щодо тих, хто підтримував українців, евакуйованих з Китаю. 

Третє місце посідає сторінка, яка протягом 24 лютого – 1 березня опублікувала всього два рекламних оголошення вартістю 1 166 $. Це сторінка регіонального інтернет-видання Львівська Мануфактура Новин (створена 3 жовтня 2018 року).  Дві публікації рекламували матеріал на сайті інформаційного ресурсу про конфлікт між Григорієм Козловським, депутатом Львівської міської ради та бізнесменом і найбагатший та Українською Галицькою Партією. Ці пости таргетувалися на жителів  з Львівської області, і охопили аудиторію від 725 тис. до 850 тис. користувачів Facebook та Instagram. 

Серед лідерів ще одна сторінка медійного ресурсу Obozrevatel  (створена 21 липня 2010 року). Рекламодавець витратив протягом 24 лютого – 1 березня 1 140$ на публікацію дев’яти оголошень. До Бібліотеки політичної реклами Facebook потрапили  повідомлення, які рекламували публікації на сайті інтернет-видання. За змістом вони були, і політичного характеру, зокрема про: Антикорупційне бюро, Київський метрополітен, НАБУ і трубопроводи, заяву російського історика, – і такі, що не його не мають: про Liqpay та розстрочку від ПриватБанку чи препарат йоду та селену під назвою ЙоСен. Нерівномірний і принцип розподілу показів оголошень. Так, пост про Антикорупційне бюро був орієнтований виключно на чоловіків, а серія рекламних, але неполітичних повідомлень про препарат ЙоСен на жінок. 

179 виборчий округ: агітаційні кампанії у Facebook та Instagram кандидатів в народні депутати

Помітним у розрізі географічного розподілу замовлень рекламних кампаній в Facebook та Instagram є зростання показів для користувачів з Харківської області – 8,4% цього тижня проти 5,7% (за 17 – 23 лютого),  3,3% (за 10 -16 лютого) та 2,8% (3 – 9 лютого). Це пов’язане з активізацією агітаційної кампанії  на проміжних виборах народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №179, що відбудуться 15 березня 2020 року. З часу реєстрації ЦВК, вже троє з 40 кандидатів скасували своє рішення про балотування: самовисуванці Михайло Соколов (27 лютого) та Олександр Діденко (3 березня) і Вікторія Алєксєйчук, висунута від політичної партії «Слуга народу» (3 березня). 

Як і минулого тижня, найбільших рекламодавців серед кандидатів є Юлія Світлична (самовисування, колишня очільниця ХОДА). За Юлію Світличну цього тижня вели агітацію п’ять сторінок: Я за Світличну, Слобожанщина – за Світличну, Лозова – за Світличну, Красноград – за Світличну, Сахновщина – за Світличну. Протягом 23 лютого – 1 березня сторінки промотували 19 рекламних повідомлень на суму 1 970 американських доларів. Чотири останніх сторінки мають схоже візуальне оформлення, окрім того реклама в усіх них сплачена громадською спілкою “Рідна Слобожанщина”. Найбільше на рекламу витратили і потрапили до першої десятки найбільших замовників тижня сторінка Я за Світличну (сплатила 818$.) та сторінка Слобожанщина – за Світличну (716$). Замовником семи агітаційних дописів на першій сторінці є ГО “Єдність та розвиток”. В інформації, яку кандидатка подала до ЦВК, вказано, що Юлія Світлична є виконавчою директоркою громадської організації “Єдність та розвиток”. 

Українське виборче законодавство не виокремлює рекламу в Інтернеті, як окрему форму агітації.  Однак з іншого боку забороняє використання коштів не з виборчих фондів для проведення передвиборної агітації. Тому ОПОРА нагадує кандидатам, що оплачувати рекламу в соціальних мережах необхідно виключно зі своїх власних виборчих фондів.

Протягом 24 лютого  – 1 березня сторінка Слуга народу  – Алєксєйчук Вікторія розмістила 14 рекламних оголошень на суму 529 $. Замовником (платником) реклами зазначено: “Кандидат в народні депутати від партії “Слуга Народу” Алексейчук Віктрією”.  Рекламні повідомлення  кандидатки вдвічі більше бачили у своїй стрічці  жінки (66% переглядів у жінок, 33 %  –  у чоловіків).

Розпочала свою агітаційну кампанію у Facebook також кандидатка від партії “Європейська Солідарність”   – Вікторія Пташник. Сторінка 179 Округ. Вікторія Пташник Офіційна сторінка  за минулий тиждень оприлюднила 28 оголошень вартістю 395$. Замовником (платником) реклами зазначено власне Вікторію Пташник. Кандидатка використовує стратегію мікротаргетингу – кожне її рекламне повідомлення таргетоване на користувачів окремих населених пунктів, а в повідомленні – обіцянка розв’язати локальну проблему.

Ще дещо

Замовником 13 оголошень від восьми різних сторінок, які створені наприкінці 2018 року, здебільшого 31 грудня 2018 (Time News, Про ФАКТИ, Детектор ІНФО, Ukraine News, Побудуємо Київ разом, Пряма ЛІНІЯ, Kyiv City News, Прагнемо ЗМІН) стала  одна особа  – Misha Tarasenko. Усі повідомлення стосувалися двох тем:  протестів біля офісу Генпрокурора щодо суднобудівного заводу “Океан” та заяви Мінекоенерго щодо виплати винагороди Генеральному директору ПрАТ “Укргідроенерго”. За трансляцію кожного повідомлення рекламодавець сплатив від 0 до 99 американських доларів.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал і ви завжди матимете найактуальнішу інформацію про комунікацію в Facebook  публічних сторінок політиків та державних структур – t.me/s/danivyboriv

І не забувайте повідомити адміністрацію Facebook,  якщо ви бачите, що замовник не додав відповідну позначку біля рекламного оголошення політичного характеру.