Місцеві стратегії протистояння COVID-19 та благодійництво: огляд політреклами у Facebook за 23-29 березня 2020

Українські політики зосередилися “на темі коронавірусу”. Більшість рекламних кампаній тижня присвячені епідемії, способам її подолання, благодійницьким ініціативам  та критиці рішень чинної влади. Говорити про пандемію політики більше прагнуть з жінками, а серед регіонів віддають перевагу жителям столиці та Дніпропетровщини. 

Витрати та аудиторія

ОПОРА продовжує стежити за рекламою на публічних сторінках політиків і партій  у Facebook та Instagram*. За минулий тиждень (23 – 29 березня) вони опублікували 2 274 рекламних оголошення. Хоча 1801 повідомлення  коштувало менше 100$, деякі політики витратили на рекламу на порядок більші суми. Разом на всі ці промо-кампанії на 476 сторінках було витрачено від 21 346 до 62 629** доларів. 

Найбільшу суму за рекламний пост заплатив народний депутат Петро Порошенко  – 400-500 $. З початку трансляції (24 березня) відео про передачу апаратів штучної вентиляції легень у Київську міську клінічну лікарню швидкої допомоги переглянули більш як 1 млн користувачів. Реклама була таргетована переважно на жінок  (80% показів) з міста Києва та 14 областей. Водночас повідомлення не демонструвалося жителям Закарпатської, Чернівецької, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Миколаївської, Херсонської та  Одеської областей. 

Спробували обійти обов’язкові вимоги щодо розміщення платних повідомлень замовники промо-послуг на 138 публічних сторінках, де опублікували 254 непозначених оголошень. Ці кампанії були ідентифіковані як політичні алгоритмами штучного інтелекту чи свідомими користувачами та заблоковані адміністрацією Facebook. За час щотижневого моніторингу ОПОРОЮ політичної реклами у Facebook та Instagram (з початку 2020 року) це найбільший показник, що свідчить про те, що все більше політичних сторінок у Facebook використовують можливості реклами. Нагадаємо, що соціальна мережа визначає як політичну будь-яку рекламу, в якій згадується політичний діяч чи партія. 

Цього тижня в географічному розподілі таргетування політичної реклами значно вирізняються два регіони: місто Київ (16,9% від усіх показів) та Дніпропетровська область (14,6%).  Третє місце між собою розділили два регіони: користувачам зі Львівської області 7,9% всієї реклами в Facebook та Instagram, а з Одеської – 7,5%.  Майже не цікавила замовників платних оголошень аудиторія з Луганської області (0,5%).

Більшість рекламних кампаній тижня у Facebook та Instagram були налаштовані на покази жіночій аудиторії – 64,7%. Для демонстрації чоловікам рекламодавці  визначили 35,2% платних оголошень. Однак, частина публікації була таргетована виключно на жінок або виключно на чоловіків:  49 і 36 постів відповідно.

Місцевий рівень: на кого таргетують рекламу політики в час пандемії  

Пости навколо коронавірусної хвороби (COVID-19) на тривалий час закріпилися в топі найбільших рекламних кампаній в політичному сегменті українського Facebook. Про епідемію, благодійництво та стратегії протистояння користувачам соціальних мереж розповідають політики як місцевому, так і на загальнонаціональному рівні.

Протягом 23 – 29 березня найдорожчу рекламну кампанію розгорнула сторінка Городок, яка ще минулого тижня розпочала активно використовувати промо-інструмент Facebook. За трансляцію 10 рекламних  постів для жителів Дніпропетровської області та міста Києва Mariya Moskalyova (Марія Москальова) сплатила  2 375$. Сім оголошень – це тексти з цитуванням міського голови Дніпра Бориса Філатова щодо заходів у боротьбі з епідемією коровіруса та звітування мера у цьому напрямку. Дві реклами –  репости публікацій на сторінках журналіста Юрія Бутусова та колишнього керівника апарату Дніпропетровської обласної державної адміністрації Геннадія Корбана. Також сторінка рекламувала блог журналістки Наталії Власової, розміщений на сайті  Цензор.НЕТ, зазначивши: “Городок согласен с автором статьи, поэтому публикуем этот текст” (мовою оригіналу). Примітно, що один з 5 адміністраторів сторінки Городок проживає у Російській Федерації. 

 Ще 485 $ Mariya Moskalyova  заплатила за розміщення трьох рекламних оголошення на сторінці Битва за Україну.   Один з постів цитує пост Юрія Бутусова, у якому критикуються дії влади щодо боротьби з COVID-19. Інший – посилається на сайт Битва за Украину та тамтешню публікацію з критикою прийняття закону про землю.  Як і у випадку з попередньою сторінкою, один з адміністраторів проживає у РФ.

Другу позицію обіймає замовник найдорожчої реклами тижня, п’ятий Президент України, а нині народний депутат  Петро Порошенко. На трансляцію 15 рекламних оголошень сторінка витратила 1785 американських доларів. У рекламних постах, які транслювалися протягом тижня, йшлося про благодійну діяльність Фонду Порошенка в умовах боротьби з пандемією. Цього разу географічна вибірка рекламної кампанії волонтерських ініціатив Фонду включала користувачів з усіх регіонів.  

1 638 американських доларів на рекламу одинадцяти оголошень для користувачів з Харківської області витратив колишній депутат Харківської міської ради, адвокат, Анатолій Родзинський, який вже третій тиждень потрапляє до списку найбільших рекламодавців. Сторінка продовжила трансляцію частини рекламних постів, опублікованих минулого тижня. Всі вони стосувалися теми коронавірусу, а деякі – дискредитували міського голову Геннадія Кернеса. Були й нові публікації, зокрема, поширення персональної інформації про діагностування Covid-19 у сина Кернеса. Протягом 22 – 29 березня більшість рекламних кампаній також були спрямовані на жінок (близько 75 %). Наприклад, пост-реклама Instagram-каналу Родзинського була таргетована виключно на жінок. 

33 рекламних дописи з відео фрагментів політичного телевізійного шоу розмістила сторінка  Шустер LIVE.  Цього тижня у студії говорили про те, як врятувати українців від недуги; тестування громадян; вплив карантину на економіку та безробіття;  перспективи введення надзвичайного стану; стратегії мерів українських міст. Замовник реклами (Shuster Online) заплатив за кампанію 943 $. Таргетовані повідомлення на користувачів з усієї України, найбільше переглядів замовники очікували серед жителів Львівської (9,5%) та Дніпропетровської (7,62%) областей.

У звіт Бібліотеки  політичної реклами потрапила також сторінка Фонду Мир і Ко. Організація допомоги військовим і переселенцям, яка розмістила цього тижня чотири оголошення про підтримку військовослужбовців та їх родин в умовах світової пандемії коронавірусу. За їх трансляцію було сплачено 808 $. Алгоритми Facebook визначили рекламу фонду як політичну та додали сторінку до звіту щодо використаних коштів. Попри це реклама і надалі транслювалася без застереження.

Ще один представник політичних кіл Дніпропетровщини увійшов до групи тих політиків, які  протягом тижня найбільше вклалися у рекламу. Так, депутат Дніпровської міської ради 7 скликання, керівник громадської організації «Громадська сила» Загід Краснов на своїй сторінці розмістив сім рекламних постів, за які заплатив майже 800 американських доларів (платник – Громадська сила).  Всі публікації стосувалися стратегії боротьби з епідемією коронавірусу на рівні міста. Також рекламувався телеграм-канал Краснова.  Аудиторією цих повідомлень були жителі Дніпропетровської області.

Окрім теми епідемії коронавірусу (стратегії протистоянням поширенню та благодійних і волонтерських ініціатив) цього тижня політична реклама у Facebook  та Instagram стосувалася також непрямого змагання за крісло міського голови столиці. Так, у першій десятці звіту Бібліотеки політичної реклами закріпилися дві сторінки Полит Пресс та Полит Post, які рекламували чотири публікації на клікбейтних медіа (Політека, Акценти.com.ua, Hyser, Ukrainianwall.com) про соціологічне дослідження щодо рейтингу ймовірних кандидатів у мери Києва. За рекламу на цих сторінках, яка транслювалася для киян та мешканців області, замовник промо-послуги Максим Диво (згідно з даними, які публікує Facebook)  сплатив 950 американських доларів. 

Вже традиційно найбільшу кількість оголошень оприлюднила Партія Шарія – 252 пости. Окрім цих публікацій на сторінці продовжують транслюватись три оголошення без відповідної позначки, порушуючи правила Facebook.


Натрапили у своїй стрічці на оголошення політичного характеру, які не позначені відповідним маркуванням? Скаржтеся Facebook. Як? Інструкцію знайдете тут:

Ще не читаєте наш телеграм-канал? Підписуйтеся – t.me/s/danivyboriv. Тут розказуємо цікаві знахідки про політичну рекламу, комунікацію та агітацію в Facebook  та Instagram політиків та політичних сил.

* Facebook визначає як політичну будь-яку рекламу, в якій згадується політичний діяч чи партія. Ця реклама вноситься до Відкритої бібліотеки політичної реклами Facebook (Facebook Ad Library), де зберігається протягом семи років. Статистичні дані звіту Бібліотеки реклами Громадянська мережа ОПОРА використовує для тижневого огляду активностей публічних сторінок у Facebook та Instagram, які поширюють контент політичного змісту.

** Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців ми маємо фактично дві суми  – мінімальну та максимальну (при умові оцінки їх вартості від 0 до 100 $).