Передвиборчі змагання на Харківщині та промоція медіа-продуктів: огляд політичної реклами в Facebook за 17 – 23 лютого 2020

Кандидати в народні депутати у 179 виборчому окрузі агітують серед користувачів соціальних мереж, ЗМІ шукають аудиторію, а найдорожчий рекламний пост про День пам’яті героїв Небесної Сотні публікує екс-мер Києва Леонід Черновецький, ОПОРА підготувала тижневий огляд активності публічних сторінок  в Facebook та Instagram, які поширюють контент політичного змісту.

Цифри тижня

Протягом 17 – 23 лютого користувачі Facebook та Instagram з України спостерігали в соціальних мережах 2262 рекламних оголошення, які були визначені як такі, що пов’язані із соціальними питаннями, виборами або політикою. Їх розміщення на 494 публічних сторінках коштувало замовникам від 19 613 до 60 698* американських доларів. Ще 137 платних постів, розміщених на 86 сторінках, не були належно оформленні: рекламодавці або не маркували їх, або не вказували джерело оплати. Такі спроби обійти обов’язкові вимоги щодо розміщення платних повідомлень були зупинені адміністрацією Facebook, а показ повідомлень скасовувався.

Відповідно до даних Відкритої  бібліотеки політичної реклами Facebook (Facebook Ad Library) цього тижня найчастіше рекламні публікацій мали цінник до 100$. На покази 49  постів (1,9%) замовники витратили від 100$ до 200$. Лише 11 платних оголошень були оцінені в межах 200-300$. Вартість трьох найдорожчих промо-активностей склала  від 500$ до 599$ за кожне повідомлення.

Традиційно найбажанішими адресатами промо-кампаній в Facebook та Instagram для більшості рекламодавців є жителі столиці. Частка киян серед тих, хто переглянув рекламні оголошення, складає 12,4%. Також багато реклами транслювалося для жителів Львівської (9,1%) та Дніпропетровської (8,4%) областей. Значна частина платних публікацій політичного змісту призначалася і для інтернет-аудиторій з Одеської  (7,3%), Полтавської (6,6%), Черкаської (5,2%) областей. Цього тижня значно більше реклами таргетувалося на користувачів з Харківської області – 5,7% (попередні показники: 10-16 лютого – 3,3%; 3-9 лютого – 2,8%; 27 січня – 2 лютого – 4,3%; 20-26 січня – 3,9%; і лише 13–19 січня  частка переглядів була 12,7%). Це пов’язано зі зростанням активності сторінок кандидатів у народні депутати України в 179 виборчому окрузі та сторінок, які їх підтримують, напередодні виборів 15 березня 2020 року.

Донести інформацію за допомогою рекламних повідомлень замовники прагнули переважно до жіночої аудиторії Facebook та Instagram. Тож за тиждень з 17 по 23 лютого найбільше політичної реклами переглянули жінки (53,9%). Чоловіча аудиторія рекламних повідомлень склала 46%. Виключно для жінок цього тижня транслювалося 52 публікації, 61 оголошення було запропоноване лише чоловікам. 

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців ми маємо фактично дві суми – мінімальну та максимальну (при умові оцінки їх вартості від 0 до 100 $). 

Хто найбільше витратив на оголошення політичного змісту 

Цікаво, що хоча сторінка компанії “Бизнес-Конструктор” цього тижня не оплатила  реклами жодної нової публікації політичного характеру, саме вона очолює рейтинг найщедріших рекламодавців. Сторінка продовжила промо-кампанію Всеукраїнського медичного саміту. До Бібліотеки політичної реклами потрапили пости-анонси саміту з повідомленням про те, що спікером заходу запрошено Зоряну Скалецьку, Міністра охорони здоров’я України. Трансляція цих 45 оголошень  розпочалася минулого тижня і коштувала 986 американських доларів.  

Серед лідерів за витратами другий тиждень утримується сторінка  колишнього Київського міського голови Леоніда Черновецького (Leonid Chernovetskyi). Користувачам Facebook пропонувалося шість оголошень, вартістю 796 $. Серед яких більшість опубліковані ще 31 жовтня 2019 року. Текст постів містив заклик підписатися на сторінку екс-мера та вподобати її. Найдорожча публікація сторінки про День пам’яті героїв Небесної Сотні (вартість 500- 599$), яка транслювалася лише один день 20 лютого, була таргетована  переважно на жінок (78%).

Новий контент протягом 17 – 23 лютого запропонувала користувачам сторінка Шустер LIVE (створена 2 березня 2010 року). Сторінка телевізійного політичного шоу транслювала 46 рекламних оголошень, за які сплатила 761$. Вже традиційний формат публікацій – нарізка відео з програми, де українські політики, високопосадовці, громадські діячі та експерти дебатували про хід слідства у справах Майдану, евакуацію українців з Уханю, конфлікт в смт Нові Санжари, платіжки за комунальні послуги та термомодернізацію українських міст. Налаштування географічного охоплення рекламних дописів сторінки Шустер LIVE  відрізняється від середніх показників тижня, зокрема кияни не стали основною аудиторією платних повідомлень (лише 3,8% від всіх показів). Рекламу публікацій сторінки було показано користувачам соцмережі з усіх регіонів України, а найбільше з Львівської (7,8%), Дніпропетровської (7,2%), Івано-Франківської (5,8%), Полтавської (5,8%) Закарпатської (5%), Хмельницької (4,7%), Вінницької (4,7%), Тернопільської (4,5%) Одеської (4,1%) областей.  Переважно на користувачок Facebook та Instagram  замовники політичної реклами орієнтували п’ять повідомлень: чотири про евакуацію українців з Уханю та коментар адвоката бійців спецпідрозділу “Беркут” щодо слідства у справах Майдану. Водночас на вікову групу жінок 18-24 років не було поширено жодного рекламного посту. Здебільшого чоловічій аудиторії рекламодавці пропонували сім оголошень: спогади учасників подій про Майдан, коментарі щодо слідства у справах Майдану та обговорення вугільної реформи. Два з них були призначені виключно для чоловіків – це коментарі ведучого шоу Савіка Шустера та міністра економічного розвитку Тимофія Мілованова про ймовірний вплив коронавірусу на економіку України. 

555 американських доларів протягом 17 – 23 лютого на рекламу 24 дописів, які були марковані як політичні, витратила сторінка інформаційного агентства RegioNews.ua. Всі пости  – це промо публікацій на сайті та Youtube-каналі видання, які розповідають досьє губернаторів більшості областей України та висвітлюють випуски передачі НеПогода в регіонах. Однак, рекламні повідомлення сторінки призначалися для користувачів Facebook та Instagram не з усіх областей України. Так, жодну рекламу замовники не таргетували на Черкаську, Івано-Франківську, Запорізьку, Закарпатську, Чернівецьку, Миколаївську, Кіровоградську, Хмельницьку області. Найбільше ж реклами сторінки побачили жителі Харківської (12,7%), Рівненської (12,3%), Полтавської (10,7%), Київської (9,1%) областей. Здебільшого оплачені повідомлення сторінки пропонувалися як жінкам, так і чоловікам. Виокремлюється  реклама з анонсом спецвипуску програми НеПогода в регіонах від 22 лютого про події в Нових Санжарах на Полтавщині, яка була орієнтована на жіночу аудиторію (93%) з Полтавської, Київської областей та Києва. 

Агітаційні кампанії кандидатів у 179 виборчому окрузі 

Цього тижня, а саме 17 лютого, Центральна виборча комісія завершила реєстрацію кандидатів на проміжних виборах народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №179, що відбудуться 15 березня 2020 року. Участь у змаганнях візьмуть 40 осіб, які вже розпочали активну фазу виборчої кампанії. 

Протягом 17 – 23 лютого у Facebook в підтримку кандидатки Юлії Світличної було розміщено понад 20 рекламних оголошень. Ці повідомлення публікувалися на сторінках: Слобожанщина – за Світличну, Лозова – за Світличну, Красноград – за Світличну, Сахновщина – за Світличну (замовник – ГС “Рідна Слобожанщина”)  та Я за Світличну, Юлія Світлична (замовник – ГО “Єдність та розвиток”). Так, сторінка Слобожанщина – за Світличну (створена 14 лютого 2020 року) увійшла до топ-5 найщедріших рекламодавців цього тижня. Адміністратори сторінки у Facebook не зазначили жодної інформації з її описом. На цій сторінці транслювалося сім рекламних повідомлень, за які ГС “Рідна Слобожанщина” сплатила 543$. Згідно з інформацією Відкритої бібліотеки політичної реклами, ГС “Рідна Слобожанщина” розташована у місті Харкові на вул. Сумській 128, має сайт ridslobozhanshyna.com та контактний номер телефону +380508576967. Всі оплачені дописи сторінки агітаційного характеру супроводжуються фото чи відео з Юлією Світличною. 17 лютого 2020 року ЦВК зареєструвала Юлію Світличну кандидаткою в народні депутати (самовисування).  Перший рекламний пост на сторінці Слобожанщина – за Світличну, який містить заклик голосувати за Юлію Світличну, теж опублікований 17 лютого.  Крім того в інформації, яку кандидатка подала до ЦВК, вказано, що вона є виконавчою директоркою громадської організації “Єдність та розвиток”. 

Згадується кандидатка і в оплаченій публікації на сторінці Юлия Светличная. Повідомлення, яке містить заклик приєднатися до команди Юлії Світличної, вподобати її сторінку і підписатися, було опубліковане ще 12 лютого без застереження, однак транслюється і зараз. 

Окрім того, 19 лютого сторінка Лозовая Сегодня запустила п’ять рекламних повідомлень з ознаками «чорного піару» проти Юлії Світличної. Ці дописи містять зображення кандидатки в народні депутати разом із Петром Порошенком, Уляною Супрун. та написи «Підтримай мого кандидата Юлію Світличну», «Продовжимо втілювати медреформу Супрун», «Юлія Світлична. Підтримую Українську православну церкву». Однак, всі вони були опубліковані без маркування. Такі ж паперові листівки спостерігачі ОПОРИ зафіксували 24 лютого у поштових скриньках жителів Краснограду.

З 18 лютого активно використовувати можливості політичної реклами в Facebook та Instagram почала Вікторія Алєксєйчук, яка отримала посвідчення кандидата в народні депутати ще 10 лютого. На сторінці Слуга народу – Алєксєйчук Вікторія вона розмістила  8 рекламних оголошень заплатила за ці агітаційні матеріали 176 американських доларів.

Окрім того, протягом 17 – 23 лютого  на сторінках Команда Зеленского Харьков, Слуга народу / Харьков, Ряполов Сергей, Слуга народу округ 179 – Лозова  п’ять оголошень замовив один рекламодавець – Сергей Анатольевич. Незважаючи на назви сторінок,  в усіх 5 дописах критикувалася кандидатка від політичної партії “Слуга народу” в 179 окрузі Вікторія Алексєйчук.

ОПОРА нагадує кандидатам, що попри те, що виборче законодавство не виокремлює рекламу в Інтернеті, як окрему форму агітації, проте з іншого боку забороняє використання коштів не з виборчих фондів для проведення передвиборної агітації. Тому  закликаємо кандидатів оплачувати рекламу в соціальних мережах виключно з своїх власних виборчих фондів.

Ще дещо

Сторінка Партія Шарія продовжила стратегію мікромаркетингу і рекламувала  234 публікації загальною вартістю лише 288$. Цього ж тижня сторінка запустила для користувачів Instagram рекламу оголошень політичного характеру без відповідного маркування, тим самим порушуючи правила Facebook щодо публікації повідомлень, які  стосуються суспільно важливих питань.

Російські рублі заплатила за рекламу, яка також була визначена за алгоритмами Facebook як політична, сторінка niko_tsurtsumiya (створена 23 квітня 2019 року).  Повідомлення рекламувало онлайн-казино, використовуючи для відеоряд фото Президента України Володимира Зеленського та фрагменти його виступів. Оскільки оголошення не містили відповідного застереження, то були заблоковані адміністрацією Facebook. Проте за час трансляції до блокування сторінка витратила на  цю рекламу понад 539 американських доларів.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал і ви завжди матимете найактуальнішу інформацію про комунікацію в Facebook  публічних сторінок політиків та державних структур – t.me/s/danivyboriv

І не забувайте повідомити адміністрацію Facebook,  якщо ви бачите, що замовник не додав відповідну позначку біля рекламного оголошення політичного характеру.