Серед найщедріших рекламодавців тижня в Facebook дві кандидатки у депутати. Огляд політреклами за 2 – 8 березня 2020

Найдорожчі рекламні кампанії тижня були таргетовані здебільшого на користувачів з окремих регіонів, що свідчить про активне використання цього промо-інструменту  на місцевому рівні, зокрема у передвиборчих змаганнях на Харківщині.  

Витрати на рекламу та таргетинг

Протягом 2 – 8 березня промо-інструментами Facebook скористалося 495 публічних сторінок. За покази користувачам соціальної мережі з України  2 305 рекламних оголошень, пов’язаних з виборами, політикою та соціальними питаннями, замовники (платники) заплатили від 22 063 до 63 940 американських доларів. Крім того, ще 88 публікацій від 66 сторінок були визнанні  адміністрацією Facebook як політичні, хоча не були відповідно марковані рекламодавцями (відповідно до даних Відкритої  бібліотеки політичної реклами Facebook). Показ цих повідомлень припинився. Наприклад, цього тижня соціальна мережа Facebook зупинила показ трьох реклам на сторінці Кабінету Міністрів України щодо програми доступних кредитів. На думку адміністрації, ці оголошення стосувалися політично важливих питань, а тому їх розміщення без відповідної позначки порушило правила публікації політичної реклами. Окрім того,  два з них були оплачені російськими рублями.

Найдорожча публікація тижня коштували від 1000$ до 1500$. За 90% повідомлень замовники  сплатили до 100$. На публікацію 58 постів вони витратили від 100$ до 200$, ще 13 – від 200$ до 300$. 

Протягом 2 – 8 березня найчастіше публікації політичного змісту в Facebook та Instagram були орієнтовані не на киян, як зазвичай, а на користувачів із Дніпропетровської області – 12% всіх показів. Частка жителів столиці у регіональному таргетингу теж залишилася високою –  10,7%. Значну увагу замовники платних оголошень приділили мешканцям Львівської (10,5%), Харківської (8,3%) та Одеської областей (6,5%). Фактично не таргетувалася політична реклама на користувачів з Луганської (0,6%) та Донецької областей (0,95%). 

Жіноча аудиторія цього тижня майже на 14% переважила чоловічу. Замовники політичної реклами в Facebook та Instagram таргетували на жінок 56,8% платних постів, а на чоловіків – 43%. Однак зустрічаються і такі публікації, які пропонувалися до перегляду виключно жінкам (85) або виключно чоловікам (64). 

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців ми маємо фактично дві суми – мінімальну та максимальну (при умові оцінки їх вартості від 0 до 100 $). 

Найбільші рекламодавці: аудиторія та зміст промо-кампаній

Найбільше на політичну рекламу протягом 2 – 8 березня  витратила сторінка  попереднього Президента України  та чинного народного депутата Петра Порошенка (створена 12 липня 2014 року). За трансляцію дев’яти оголошень політик заплатив 1 801 американський долар. Протягом тижня сторінка запустила платні покази трьох публікацій, що стосуються судового розгляду і рішення Шевченківського суду міста Києва щодо кримінальних справ проти Петра Порошенка; та поста з цитатою п’ятого Президента про зміни в уряді. Зокрема, було продовжено одну з найдорожчих промо-кампаній з початку 2020 року,   яка розпочалася 28 лютого, – трансляцію відео-заяви Петра Порошенка про рішення суду скасувати постанову слідчого ДБР, що коштувала замовнику від 1000$ до 1500$. За цей час її переглянути понад 1 мільйона користувачів. Найчастіше рекламні пости сторінки Петра Порошенка траплялися в стрічці користувачів зі Львівської області – 16,2% від всієї аудиторії. Також значна частина повідомлень була орієнтована на жителів столиці (8,5%), Івано-Франківської (9,4%) та  Дніпропетровської (8,1%) областей. Жодного рекламної публікації Петро Порошенко не таргетував на мешканців Миколаївської, Запорізької, Сумської, Закарпатської, Одеської, Херсонської, Харківської, Донецької, Луганської та Чернівецької областей. 

Майже 1000$ за трансляцію 25 рекламних оголошень сплатила сторінка  кандидатки на проміжних виборах до Верховної Ради у 179 виборчому окрузі від партії “Європейська Солідарність”  – Вікторії Пташник. Сторінка 179 Округ. Вікторія Пташник Офіційна сторінка  за минулий тиждень опублікувала шість постів: реакція на зняття з перегонів кандидатки від “Слуги народу” Вікторії Алєксєйчук на користь Юлії Світличної; анонс безкоштовного концерту на підтримку Вікторії Пташник у місті Лозова; декламація кандидаткою поезії Тараса Шевченка; повідомлення «Європейської Солідарності» Харківщини про тиск на діяльність кандидатки з боку правоохоронних органів на користь кандидата Юлії Світличної; дві публікації з цитуванням народного депутата Олексія Гончаренка, зокрема, на брифінгу в Верховній Раді про закриття лікарень в трьох населених пунктах – Кегичівці, Зачепилівці та Сахновщині, та у сесійній залі із закликом підтримати кандидатку від ЄС. Окрім користувачів з Харківської області (66,9% переглядів) рекламодавці оплатили покази повідомлень для жителів Києва (20,9%) та Полтавської області (12,2%). 

Цього тижня активною у використанні промо-інструментів Facebook є сторінка Української Галицької партії. Львів, яка прагнула зацікавити виключно жителів Львівської області (99,9% показів). За розміщення 13 повідомлень замовником – Українською Галицькою Партією – було сплачено 866$. Дві публікації рекламували Facebook-подію про мітинг біля Франківського суду Львова, де мало відбутися перше засідання у справі “Козловський проти Української Галицької Партії”, одна анонсувала майстерню змін «Дошкільна освіта: кроки в майбутнє». Остання з них орієнтована переважно на жінок – 96%. Також сторінка рекламувала виступ голови ЛМО Української Галицької Партії на конференції «Корупція: чи розмір має значення». Ще один проплачений допис повідомляє про  готовність партії надати юридичну допомогу людям, яким загрожує екстрадиція в Росію (з 2016 року за кордоном на запит Росії було затримано 27 українців), – таку ж публікацію платник розмістив на сторінці Українська Галицька Партія.

До найбільших рекламодавців тижня потрапила сторінка ще одного політика – народного депутата України VIII скликання  Андрія Денисенка (створена 21 квітня 2016 року).  За промо-кампанію сторінки (два пости із закликом її вподобати) та анонсування віче Руху опору капітуляції (9 березня, місто Дніпро) виключно для користувачів з Дніпропетровської області політик сплатив 766$. 

Про активізацію агітаційної кампанії на проміжних виборах народного депутата України в 179 окрузі, свідчить потрапляння до топ-5 найщедріших рекламодавців сторінки ще однієї кандидатки. Це сторінка Юлії Світличної  Я за Світличну (створена 15 лютого 2020). За трансляцію 5 агітаційних публікацій рекламодавець ГО “Єдність та розвиток” (Юлія Світлична – виконавча директорка) сплатила 669 американських доларів. 

Наразі  реклама в Інтернеті не виділяється в українському законодавстві як окрема форма агітації. Водночас використання коштів не з виборчих фондів для проведення передвиборної агітації заборонене. Тому  оплачувати рекламу в соціальних мережах необхідно виключно з виборчих фондів кандидатів.

Цікавим фактом тижня є те, що 7 рекламних оголошень від сторінок трьох народних депутатів України оплатила одна особа – Robert Huray. Послугами одного сммника скористались депутати мажоритарники зі Закарпатської області: Поляк Владіслав (ОВО №73), Василь Петьовка (ОВО №72) та Валерій Лунченко (ОВО №71).

Підписуйтеся на наш телеграм-канал і ви завжди матимете найактуальнішу інформацію про комунікацію в Facebook  публічних сторінок політиків та державних структур – t.me/s/danivyboriv

І не забувайте повідомити адміністрацію Facebook,  якщо ви бачите, що замовник не додав відповідну позначку біля рекламного оголошення політичного характеру.