Петро Порошенко – найбільший рекламодавець тижня в Facebook: огляд політреклами за 30.03.-05.04.2020

Більшість політичної реклами цього тижня коштувала до 100 доларів. У п’ятірці лідерів за витратами – два потенційних кандидати у мери столиці. Серед лідерів за сумарними витратами на рекламні кампанії вже котрий тиждень утримується  Петро Порошенко та сторінка політичного шоу. 

Кількість оголошень, витрати, охоплення, географія

Політики і партії в період пандемії коронавірусної хвороби продовжують активно використовувати промо-інструменти Facebook. Відповідно до даних  Відкритої бібліотеки політичної реклами (Facebook Ad Library) за минулий тиждень (30 березня – 5 квітня) на свої публічних сторінках в Facebook та Instagram вони опублікували 2189 рекламних оголошень. Оплачені пости транслювалися зі 453 сторінок.  Ще 136 кампаній були опубліковані без відповідного маркування (для кожної політичної реклами замовник вказує особу чи організацію, відповідальну за оголошення).  Спробували обійти ці та інші обов’язкові вимоги щодо розміщення платних повідомлень адміністратори 73 публічних сторінок. Втім, промоція цих публікацій була заблокована адміністрацією Facebook.

Разом за трансляцію всіх рекламних постів, які демонструвалися користувачам протягом  30 березня – 5 квітня, їх замовники заплатили від 19 361 до 49 358 американських доларів.  Цього тижня переважна більшість платних оголошень (2113) була оцінена рекламодавцями від 0 до 100$. Оскільки  Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100$, то маємо таку значну різницю  розрахунків сумарних витрат. Ще за 53 публікації заплатили від 100 до 200$. 

Однак  деякі політики витратили на рекламу на порядок більші суми.  Найбільше цього тижня коштував рекламний пост, розміщений на сторінці  колишнього міського голови Києва Леоніда Черновецького, – 1000-1500$. За два дні трансляції (1-2 квітня) публікацію-скаргу на проблеми з розміщенням контенту та рекламою власного Youtube переглянули більше 1 млн користувачів.  Реклама була таргетована здебільшого на жінок (70% показів) з усієї України.

Цього тижня жінки залишилися основною аудиторією політичних промо-кампаній у Facebook та Instagram. Так 65,7% всієї реклами було показано користувачкам. Для демонстрації чоловікам рекламодавці  визначили 34,2% платних оголошень. Доволі значна кількість публікацій була таргетована виключно на жінок або виключно на чоловіків і різниця між ними не така суттєва як в загальних показах:  105 і 104 дописів відповідно.

На максимальну взаємодію замовники політичної реклами розраховували з киянами. Традиційно на покази жителям столиці вони налаштували найбільше реклами  – 15,5%. Також в географічному розподілі таргетування політичної реклами значно вирізняється Дніпропетровська область (12,2%).  Третє місце закріпила за собою Львівська область (8,79%).  Майже не запропонували замовники платних оголошень рекламного контенту аудиторії з Луганської  області (0,5%).

Хто найбільше витрачає на рекламу

Протягом 30 березня – 5 квітня сторінки політичного змісту в Facebook, які витратили на рекламу найбільше, таргетували на користувачів соціальної мережі з усіх регіонів.  В топ-5 лише один представник місцевої влади та один народний депутат. 

Першу позицію за витратами на рекламу протягом 30 березня – 1 квітня обіймає  п’ятий Президент України, а нині народний депутат  Петро Порошенко. На трансляцію 21 рекламного оголошення сторінка витратила  суму, яка у півтора раза перевищує витрати рекламодавця з другої позиції, – 2832 американських долара. У рекламних постах, що транслювалися протягом тижня, йшлося про благодійну діяльність Фонду Порошенка в умовах боротьби з коронавірусною інфекцією та голосування за закон щодо банківської системи. Також на сторінці рекламувалося відео  інтерв‘ю для телеканалів “Прямий”, espreso.tv та 5 канал та відео виступу на політичному телевізійному шоу Шустер LIVE – обидва стосувалися так званого банківського закону та співпрацю з Міжнародними фінансовими організаціями.

Другу за вартість рекламну кампанію розгорнула сторінка телевізійної передачі Шустер LIVE. За трансляцію 17 рекламних дописів з відео фрагментами політичного шоу замовник заплатив 1634$.  Цього тижня у студії обговорювали земельну реформу, банківський закон, тестування на виявлення коронавірусної інфекції та святкування Великодня в умовах карантину. 

1048 американських доларів на рекламу 5 постів витратив замовник найдорожчої реклами тижня, колишній мер Києва Леонід Черновецький. Однак лише вищезгадана публікація про блог на Youtube-каналі була опублікована цього тижня – решта дописів, які закликають підписатися та вподобати сторінку, транслюються ще із 31 жовтня 2019 року.

Виключно для киян рекламну кампанію розгорнула сторінка голови Громадської організації «Центр захисту киян», голови Київської міської партійної організації ВО «Батьківщина» та ймовірного кандидата на міського голову міста Києва – Віталія Нестора. Вісім рекламних постів, за які заплатило ТОВ “Сучасні рекламні рішення”, закликали вподобати сторінку політика та його блог на Youtube. 

Також 8 рекламних постів транслювалося на сторінці інформаційної агенції Obozrevatel, за які замовник заплатив 717 американських доларів. Сторінка рекламувала публікації на сайті медійного ресурсу. Найбільше вартувала реклама викриваючої статті про народного депутат-мажоритарника від “Слуги народа” Ігоря Негулєвського, зокрема участь його фірми у тендерах на ремонтні роботи на дорогах області. Таргетинг був налаштований на показ жителям Києва. 


Дані про таргетинг, охоплення, витрати на рекламу сторінок політичного змісту на сайті Facebook Analyzer –  fb.oporaua.org

Цікаві знахідки про політичну рекламу, комунікацію та агітацію в Facebook  та Instagram політиків та політичних сил розказуємо тут: t.me/s/danivyboriv

Інструкція “Що робити, якщо помітили у своїй стрічці оголошення політичного характеру, які не позначені відповідним маркуванням?” тут: www.youtube.com/watch?v=jsofSzsTBWI