Продовження добору прокурорів та агітація проти ринку землі: огляд політреклами Facebook з 3 по 9 лютого 2020

ОПОРА підготувала огляд тижневої активності публічних сторінок політичного змісту в Facebook та Instagram. До топ-5 лідерів за витратами увійшли сторінки двох парламентарів – Петра Порошенка та Антона Яценка, політичного шоу Шустер LIVE, громадського руху Жінки ВОЛІ – Я МОЖУ та Офісу Генерального прокурора.

Для аналізу витрат на оплату рекламних дописів, цільової аудиторії та інших статистичних показників команда Громадянської мережі ОПОРА використала дані Відкритої бібліотеки політичної реклами Facebook (Facebook Ad Library), яка збирає всю інформацію про активну й неактивну рекламу, пов’язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, і зберігає протягом семи років.

Статистичний зріз витрат, аудиторії та каналів реклами

Протягом 3  – 9 лютого у ротації в Facebook та Instagram  було 1 573 рекламних оголошення політичного характеру. На промо своїх акаунтів і публікацій 434 публічні сторінки витратили  від 17 332 до 54 832* американських доларів. Традиційно більшість платних оголошень була орієнтовна на користувачів Facebook –  65% від всіх дописів (1046 реклам). У Facebook та Instagram замовники розмістили 490 рекламних оголошень (31% від загальної кількості). А ось  Instagram був значно менш популярним – всього 4% промо матеріалів орієнтувалися на аудиторію цієї мережі.

Водночас 110 рекламних кампаній від 72 сторінок не були марковані як політичні (хоча пізніше були визначені як такі) або не містили інформацію про замовника. Тому їх покази були зупинені адміністрацією Facebook.

Здебільшого рекламодавці вкладали у рекламу своїх публікацій до 100$. Лише 5% постів, які транслювалися протягом цього тижня, а це 75 публікацій,  коштували більше. Від 100$ до 200$ замовники витратили на 49 рекламних оголошень політичного характеру, 9 мали чек від 200$ до 300$.

Найчастіше цього тижня рекламні дописи пропонувалися користувачам зі столиці України. Так, на жителів міста Києва було таргетовано 13,2% всіх оголошень. Другу позицію фактично розділили між собою інтернет-аудиторії Львівської (9,4%) та Дніпропетровської (9,3%) областей. Замовники політичної реклами Facebook та Instagram також орієнтувалися на мешканців Одеської  (7%) та Вінницької (6,4%) областей. Найменше повідомлень бачили користувачі з Луганської (0,5% від всіх переглядів), Донецької (1,6%), Кіровоградської (1,9%), Херсонської (1,5%), Чернівецької (1,6%) областей.

Жіноча аудиторія рекламних оголошень в Facebook та Instagram протягом 3 – 9 лютого переважила чоловічу: 56,5%  проти 43,4% відповідно.  Незмінними залишаються вікові орієнтири рекламодавців: серед жінок  – це група 55-64, серед чоловіків – 35-44 років. Водночас виключно для жінок  транслювалося 72 публікації, а для чоловіків – 36 оголошень. Окрім того, цього тижня були публікації, які пропонувалися неповнолітнім користувачам (0,24%). 

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців ми маємо фактично дві суми – мінімальну та максимальну (при умові оцінки їх вартості від 0 до 100 $). 

Найдорожчі кампанії тижня

Як і попереднього тижня, найбільшу рекламну кампанію розгорнула сторінка політичного шоу Шустер LIVE (створена 2 березня 2010 року). Протягом 3 – 9 лютого сторінка транслювала 25 публікацій з відео фрагментами програми, вартість яких склала 1 830$.  Ці повідомлення побачили користувачі з усіх областей України приблизно в рівному співвідношенні, але дещо більше жителі Львівської (7,8%), Дніпропетровської (7,8%), Івано-Франківської (5,4%) областей та міста Києва (5,9%).  

Серед лідерів за витратами на політичну рекламу другий тиждень тримається сторінка Офісу Генерального прокурора (створена 28 грудня 2019 року). 9 рекламних оголошень, які стосувалися оновлення кадрів структури, коштували 1 619$. В графі про рекламодавця вказано, що замовником промо послуги є ТОВ “СТРАТКОМ”, який відповідно до інформації на сторінці організації в рамках міжнародної технічної допомоги реалізує проєкт з інформаційної підтримки добору нових прокурорів. Повідомлення були орієнтовані на жителів всіх регіонів України, окрім Донецької та Луганської областей. Більшість оголошень були таргетовані на чоловічу аудиторію (52%). Однак найдорожчий допис від сторінки (одночасно найдорожчий допис тижня, коштував від 700 до 799$), який за час трансляції з 5 по 9 лютого побачили від 900 тис. до 1 млн. користувачів, був орієнтований рівною мірою як на чоловічу, так і на жіночу аудиторію (по 50%). 

Сторінка попереднього Президента України  та чинного народного депутата Петра Порошенка (створена 12 липня 2014 року) – третій за розмірами тижневих вкладень рекламодавець в Facebook. За рекламу 9 публікацій замовник сплатив 1 228$.  У період з 3 по 9 лютого оновився контент політичних повідомлень сторінки. До повідомлень, які вже тривалий час в ротації, додалося 4 дописи: про ініціативи на засіданні Комітету з питань інтеграції України з ЄС; про річницю формування Православної Церкви України, інтронізацію та день народження Митрополита Епіфанія; про відстоювання євроінтеграційних процесів, зокрема вступ до НАТО. Ці публікації охоплювали переважно жіночу аудиторію та мали нешироку географію: місто Київ та область, Дніпропетровська, Вінницька, Львівська, Івано-Франківська, Рівненська, Тернопільська, Волинська, Черкаська, Полтавська, Житомирська, Чернігівська, Кіровоградська області. Четвертий допис, що рекламував Telegram-канал, був орієнтований на чоловічу аудиторію 18-44 років і був запропонований мешканцям всіх областей, окрім Донецької та Луганської. 

« of 4 »

Вперше за період моніторингу Facebook та Instagram (з 13 січня 2020 року) до топу потрапила офіційна сторінка народного депутата Верховної Ради України, обраного у 200 виборчому окрузі, Антона Яценка. Замовником реклами виступає сам депутат. Протягом 3 – 9 лютого він проплатив 807$ за ротацію 20 постів. Оскільки Антон Яценко, обраний на Черкащині, то й аудиторією своїх публікацій політики визначив жителів області – 87,2% від всіх переглядів. Більшість публікацій також стосувалася ситуації в окрузі та ініціатив народного обранця. Втім одне оголошення, яке висвітлювало позицію щодо прийняття Закону про відкриття ринку землі, було таргетоване також і на жителів всієї України. 

Актуальна тема тижня щодо реформування ринку землі також відобразилася і у Facebook, за допомогою реклами своє негативне ставлення до законопроєкту висловлювали політичні сили та окремі політики. Так, сторінка політичної партії УКРОП рекламувала публікацію з відео, в якому народний депутат України від Ігор Палиця повідомляє про позицію депутатів групи “За майбутнє” та виступає з критикою законопроєкту. Це оголошення переглянули від 800 до 900 тис. користувачів, а на його промоцію сторінка витратила від 400 до 500 американських доларів. 

Також значні вкладення у рекламу дописів про ринок землі здійснила сторінка Андрій Денисенка народного депутата Верховної Ради VIII скликання. Потягом 3 9 лютого на сторінці політика було опубліковано три рекламні оголошення, що висловлювали його негативне ставлення до законопроєкту. На поширення найдорожчого з них було затрачено від 200$ до 300$. Публікація зібрала від 80 до 90 тис. переглядів серед користувачів з Дніпропетровської області.

Цього тижня змінила позиції, однак залишилася в топ-5 найщедріших рекламодавців, сторінка Жінки ВОЛІ – Я МОЖУ (створена 19 лютого 2019 року). Всі 44 повідомлення, які транслювалися у період 3 – 9 лютого, були частиною промо-кампанії онлайн вебінару “Як жінці виграти місцеві вибори з мінімальним бюджетом без обману та маніпуляцій”. Замовником реклами є  Olha Sytnyk (Ольга Ситник), голова організації. Витрачено на оплату було так само як і минулого тижня 667$. А побачили рекламу виключно користувачки Facebook з усіх регіонів України. 

Підписуйтеся на наш телеграм-канал і ви завжди матимете найактуальнішу інформацію про комунікацію в Facebook  публічних сторінок політиків та державних структур – t.me/s/danivyboriv

І не забувайте повідомити адміністрацію Facebook,  якщо ви бачите, що замовник не додав відповідну позначку біля рекламного оголошення політичного характеру.