Готові перші результати голосування на блокчейні в Сьєрра-Леоне (переклад)

Зараз все більше говорять про те, як технології можуть поліпшити вибори. Однією із “срібних” куль часто називають блокчейн. Що ж, ОПОРА уважно слідкує за всім, що відбувається навколо виборів у світі, і от знайшлась стаття про перше застосування цієї технології у реальних виборах (як пишеться в статті). Далі йтиметься про вибори Президента Сьєрра-Леоне, які відбулись 7 березня 2018 року.

Це переклад матеріалу з сайту coindesk. Якщо знайдете неточності, дайте нам про них знати, будь ласка.

Блокчейн-стартап «Агора» першим опублікував результати запеклих виборчих перегонів в Сьєрра-Леоне (країна у Західній Африці). Це перші президентські вибори, за якими спостерігали за допомогою цієї технології.

По закінченню голосування в середу, команда з 280-ти акредитованих спостерігачів ввела вручну дані 400 000 бюлетенів в систему блокчейну «Агори». Поки що точну кількість голосів за кожного кандидата громадськості не розкривають, названо лише відсотки. Але організація «Агора», яку засновано в Швейцарії, сповістила про свої наміри зробити результати придатними для перевірки у відкритому форматі в найближчі дні.

Хоча це і є новим етапом для технології розподіленого реєстру, всі сумбурні обставини, що супроводжували вибори, не кажучи вже про обмежене поле діяльності «Агори», демонструють наскільки далеким є блокчейн від досягнення свого теоретичного потенціалу в голосуванні.

З одного боку, «Агора», яка була акредитована Національним виборчим комітетом Сьєрри-Леоне (далі – НВК), не підраховувала усі бюлетені, а зосередилась на найбільш населених районах, там де розташована столиця країни – Фрітаун. Результати НВК є офіційними. «Агора», як і будь-які акредитовані спостерігачі, надає незалежний підрахунок для порівняння.

«Це кінцеві результати по західній зоні від «Агори»», — сказав CEO «Агори» Леонардо Гаммар. — «НВК матиме свої результати, а інші спостерігачі матимуть свої».

З іншого боку, блокчейн-пуристам може бути важко довіряти підрахунку «Агори». Так, Гаммар також повідомив, що частина розробленої «Агорою» технології, яка дає доступ вузловим операторам зараз знаходиться в процесі патентування, і організація не зможе надати репозиторій з повністю відкритим кодом на Github для зовнішньої перевірки.

Однак, в майбутньому на виборах буде використовуватися повний набір технологій компанії з повним доступом до перевірки через інтеграцію з публічним блокчейном.

Окрім того, за словами Гаммара, зменшуючи можливості для махінацій, та, розширюючи зони, доступні для перевірки за технологією блокчейну, можна прибрати зайві непорозуміння в будь-якій кількості виборів, що проводяться у світі.

«Ми отримали акредитацію НВК на проведення дослідження в західному регіоні», – сказав він, додавши – «Якщо їм сподобається як працює технологія, і вони будуть усім задоволені, то наступного разу дозволять охопити більшу територію, а ми отримуватимемо все більше і більше підтримки».

Попередні результати

За результатами по вибірці «Агори» кандидат Самура Камара від діючої партії «Конгрес всього народу» (All People’s Congress) виграє з перевагою в 22%. Однак, офіційні результати від НВК не будуть оголошені щонайменше до кінця п’ятниці. Все може затягнутися ще на довше, зважаючи на труднощі, які не можуть бути вирішені через блокчейн.

Наприклад, є інформація, що в офісі «Народної партії Сьєрри-Леоне», чий кандидат зайняв друге місце за результатами підрахунку «Агори», було проведено поліцейський рейд на початку цього тижня. За офіційною версією, причиною рейду стала підозра у проведенні виборчого злому, але лідери партії стверджують, що його метою було підірвати довіру до опозиції.

Не зважаючи на ці перешкоди, НВК повідомила, що лише 0,2 відсотки виборчих скриньок було визнано «проблемними», що не суперечить заяві, зробленій в п’ятницю Місією спостереження за виборами Європейського Союзу, в якій вибори охарактеризовано як «добре організовані».

«Поки триває підрахунок результатів, який повинен закінчитися прозоро, ЄС очікує, що усі сторони поважатимуть надійні результати виборів та використовуватимуть існуючі механізми оскарження», – написано в заяві.

Камара виграв в західному регіоні, набравши 54,7 відсотків за підрахунком «Агори», трошки не добравши до необхідних 55 відсотків, щоб виграти державні вибори. Отож, якщо загальні результати будуть подібними, його може чекати другий тур проти кандидата «Народної партії Сьєрри-Леоне» Хуліуса Біо, який отримав 32,5 відсотків голосів за результатами часткового підрахунку по блокчейну.

«Агора» повинна провести підрахунок і в другому турі, який очевидно буде проведено», – сказав експерт оцінювання політичних ризиків та уродженець Сьєрри-Леоне Абдул Дінсі, колишній член Фундації «Фракція чорношкірих депутатів конгресу».

оригінал статті