Раннє та дистанційне голосування: досвід країн Північної Америки

Не лише у Європі на виборах використовується механізм дистанційного голосування, в країнах Північної Америки також можуть голосувати електронно, по пошті, через додаток у смарфоні, щоправда є певні нюанси.

Канада

Основною особливістю Канади є те, що на федеральному рівні електронні вибори не проводяться. Ще з 2010 року йдуть перемовини щодо можливості, якщо не голосувати онлайн, то хоча б використовувати електронні машини для відмови від паперу. Основна причина невикористання механізму електронних виборів – кіберзагроза демократичному процесу в Канаді.

На місцевому рівні ситуація не є настільки однозначною. Більшість провінцій виступають проти проведення електронного голосування під час виборів органів влади, зокрема Альберта, Британська Колумбія, Нова ШотландіяОнтаріо, Квебек. Нью-Брансвік не без проблем використовує комп’ютери для підрахунку (одного разу під час підрахунку стався збій в програмі, через що відбулась затримка опрацювання результатів більше ніж на годину). Втім, під час референдуму стосовно виборчої реформи на Острові Святого Едварда виборці могли проголосувати як онлайн, та і за телефоном

Певні громади провінцій Нова Шотландія та Онтаріо вже не одну виборчу кампанію використовують онлайн голосування і телефоном під час муніципальних виборів.

Наприклад, під час муніципальних виборів у Новій Шотландії у 2016 році виборці голосували не тільки на виборчих дільницях, а й телефоном і онлайн. Кожен виборець мав унікальний пін-код, який він вносив разом зі своїми даними на відповідному сайті, після чого міг проголосувати.  Або виборець вводив на клавіатурі телефону дату народження та пін-код, після чого знову за допомогою клавіатури голосував за відповідного кандидата. Як наслідок, під час голосування телефоном формально нівелюється таємниця голосування. Офіційний день голосування відбувався 15 жовтня, проте з 3 жовтня виборці могли проголосувати дистанційно. В одних громадах виборці мали обмежений час для цього, і якщо не встигли, то  могли проголосувати на дільниці в день голосування, в інших – вибори проводились лише дистанційно. Реалізацією голосування онлайн і телефоном займається іспанська компанія Scytl та канадська Intelivote Partner.

На муніципальних виборах в провінції Онтаріо 2018 року дистанційно голосували близько 150 громад. В більшості випадків можливості проголосувати на дільницях не було. Муніципалітети уклали договори з різними компаніями: Intelivote Systems, Dominion Voting Systems та Simply Voting Inc. Під час голосування в 51 громаді, які уклали договори з Dominion Voting Systems, виникли проблеми. Компанія передала субпідряд на обробку даних іншій компанії, яка без пояснень відключила доступ до мережі Інтернет. Через це виборці не могли проголосувати до 19:30, а саме голосування продовжили на термін від пари годин до декількох днів.

Досвід провінцій Канади показує, що суспільство позитивно сприймає можливість проголосувати за допомогою комп’ютера або телефону, обробка голосів виборців займає набагато менше часу, проте через технічні збої або стороннє втручання ставиться під сумнів результат голосування.

Сполучені штати Америки

Специфікою Сполучених штатів Америки є те, що в кожному штаті діє своє законодавство,  яке розповсюджуються виключно на територію штату і може діяти для виборів будь-якого рівня.

В різних штатах практикується можливість голосувати поштою, в деяких округах виборці можуть проголосувати через додаток на смартфоні, в окремих штатах тестується технологія блокчейн для виборців, які голосують за кордоном. В більшості штатів дозволене раннє голосування. 

Законодавство 33 штатів дозволяє раннє голосування через пошту. Система в більшості випадків схожа з європейськими практиками, коли виборцям за 3 тижні до дня голосування приходять пакунки з бюлетенями, конвертами для них та зворотними конвертами. Щоб проголосувати через пошту, потрібно залишити заявку в місцевому муніципалітеті. Штати Флорида, Луїзіана, Меріленд, Міннесота та Юта дозволяють зробити це онлайн. Також є різниця в оформленні цих заявок: в певних штатах не треба вказувати причини, в певних – потрібно, а в деяких є певний перелік причин голосування через пошту. В 2020 році на Гаваях та в штаті Юта голосування відбуватиметься лише поштою. В Колорадо, Вашингтоні та Орегоні голосування таким методом вже відбувалось. На виборах президента США в 2016 році – 33 мільйони голосів (25%) були віддані за допомогою поштового голосування. Після оприлюднення інформації щодо втручання Росії у виборчий процес ширились думки, що голосування поштою набагато безпечніше, аніж електронне. Але при цьому під час кожної кампанії відбуваються спроби фальсифікацій. Наприклад, у 2010 році в Техасі представники політичних партій допомагали заповнювати бюлетені літнім людям.

В 42 штатах виборці можуть проголосувати до дня офіційного голосування, вищевказане голосування поштою – одне з видів. В певних штатах є можливість проголосувати раніше безпосередньо на дільниці в спеціально обладнаних центрах дострокового голосування. В штаті Нью-Йорк з 2019 року дозволяється голосувати за 8 днів до офіційного дня голосування. В залежності від штату є можливість проголосувати строком від 45 днів до дня голосування і до останньої п’ятниці, в середньому термін складає 22 дні. В певних штатах є можливість голосувати і у вихідні дні. Лише штати Алабама, Конектикут, Кентуккі, Міссіссіпі, Міссурі, Нью-Гемпшир, Пенсильванія, Род-Айленд та Південна Кароліна не надають можливості виборцям проголосувати достроково.

Штати Юта, Західна Вірджинія та Колорадо тестують можливість голосувати виборцям за кордоном за допомогою додатку Voatz, який працює за допомогою технології блокчейн. Кожному голосуючому виборцю надається електронний код, який можна відслідкувати по факту участі в голосуванні, але при повному збереженні таємниці голосування. Близько 300 виборців з трьох штатів скористались можливістю взяти участь у пілотному тестуванні додатку під час виборів до Конгресу у 2018 році. Імплементація додатку критикували експерти з кібер-безпеки щодо ризиків стороннього втручання та вірогідності порушення таємниці голосування програмою та пересилкою даних урядовим установам. Під час виборів 2018 року була невдала спроба зламати додаток. У зломі підозрювались студенти Мічиганського університету, які в рамках курсу виборчої безпеки могли спробувати зламати додаток, оскільки ip-адреси хакерів належать Мічиганському університету. ФБР, власник додатку та керівництво університету не розголошували деталей слідства. Наразі слідство ще не завершене. 

Різноманітність процедур в США не дає можливості виділити один з механізмів, який би мав беззаперечну перевагу над іншими, адже у кожного є як недоліки, так і переваги. Єдине, що наразі спостерігається стрімке збільшення кількості виборців, які надають перевагу дистанційному та ранньому голосуванню. Так, у 2004 році таких виборців було 24,9 млн (20.5%), у 2016 – 57,2 млн (40.8%), на виборах 2016 року в 16 штатах понад 50% виборців проголосували завчасно або дистанційно. Якщо тенденція буде збережена, то цілком можливо, що на виборах президента у 2020 році більш ніж половина голосів виборців будуть віддані не на виборчих дільницях та достроково.

Мексика

Можливість для дистанційного голосування у громадян Мексики є лише для виборців, які у день голосування знаходиться за кордоном. З 2006 року законодавство передбачає голосування через пошту, але лише для тих виборців, які мають посвідчення виборця з фотокарткою. Оформити посвідчення можна через консульство, але видати їх може лише Національний виборчий інститут, який знаходиться безпосередньо всередині країни.

Сама процедура голосування схожа на італійську: Національний виборчий інститут розсилає пакети з бюлетенями та зворотними конвертами всім виборцям, які є в реєстрі та мають посвідчення виборця. Єдина відмінність в тому, що зворотний конверт із заповненим бюлетенем надсилається назад виключно за допомогою посольств або консульств.  

Станом на 2019 рік мексиканці можуть голосувати з-за кордону на всіх видах виборів, за виключенням місцевих. Лише виборці штатів Південна Нижня Каліфорнія, Чіуауа, Мехіко, Коліма, Герреро, Халіско, Мічоакан, Наяріт, Керетаро, Сан-Луїс-Потосі та Сакатекас зможуть проголосувати на місцевих виборах 2021 року з-за кордону. 

Також на майбутніх виборах планується введення системи голосування онлайн, розробка механізму має включати наступні вимоги: захист даних, збереження анонімності виборця за допомогою криптографічного ключа, виборці мають підтвердити свою особистість та проголосувати не більше 1 разу. Система лише в планах, тому аналізувати її ще немає можливості.