Один депутат на 32 виборця, але й тут без складнощів не обійшлось (Львівщина)

Угнів – найменше місто України, в якому проживає лише близько 1 тис. чоловік. Окрім того, у місті також найменша за кількістю міська рада, до якої у 2015 році обиралося лише 12 депутатів.

Вибори до Угнівської міської ради є певною мірою унікальні. Згідно з даними на сайті ЦВК, це не лише єдина рада, до якої у 2015 році обиралося 12 депутатів, а також це одна з двох рад, на виборах до якої партія, подолавши 5% бар’єр, не отримала жодного мандата. Але нас зацікавили результати виборів, а саме процес розподілу мандатів.

До речі, у Сокальському районному архіві відсутні протоколи про підсумки голосування до Угнівської міської ради.

Нижче на інфографіці зображено результати виборів до Угнівської міської ради.

 

Одразу звертаємо вашу увагу, що “Батьківщина” та “Громадянська позиція” отримали по 39 голосів, проте “Батьківщина” одержала на один мандат більше. Але розберемо процес розподілу мандатів поетапно.

Крок 1. 5% бар’єр

п.2 ст. 86. Право на участь у розподілі депутатських мандатів у відповідному багатомандатному виборчому окрузі набувають кандидати в депутати, включені до виборчих списків від місцевих організацій партій, що отримали п’ять і більше відсотків голосів виборців, у відношенні до сумарної кількості голосів виборців, поданих за місцеві організації партій.

На виборах до Угнівської міської ради 5% бар’єр не подолали дві партії:  Політична партія “Воля” та Політична партія “Громадський рух “Народний контроль”.

 

Крок 2. Визначення виборчої квоти

п.3 ст.86. Кількість голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, обчислюється шляхом ділення сумарної кількості голосів виборців, поданих за місцеві організації партій, що отримали п’ять і більше відсотків голосів виборців, на число, що дорівнює кількості депутатських мандатів у цьому багатомандатному виборчому окрузі.

Партії, що подолали 5% бар’єр, загалом отримали 380 голосів. Кількість депутатських мандатів – 12. Виборча квота становить 380/12= 31.6666 голоси.

 

Крок 3. Право на участь у розподілі мандатів

п.4 ст.86. Кандидати в депутати, вкючені до виборчого списку місцевої організації партії, за яку подали свої голоси виборці у кількості, меншій за виборчу квоту, права на участь у розподілі депутатських мандатів у відповідному багатомандатному виборчому окрузі не мають.

Отже, для отримання права участі у розподілі мандатів потрібно було отримати 32 голоси.

Як видно з інфографіки, Радикальна партія Олега Ляшка хоч і подолала 5% бар’єр, але набрала менше голосів за виборчу квоту, тож вибула з боротьби за депутатські мандати. І це єдиний випадок в Україні (згідно з даними на сайті ЦВК).

Крок 4. Розподіл мандатів за цілими частинами

п.6 ст.86. Кількість голосів виборців, поданих за кожну місцеву організацію партії, які набули право на участь у розподілі депутатських мандатів, ділиться на виборчу квоту. Ціла частина отриманого числа становить кількість депутатських мандатів, що отримали кандидати в депутати від цієї організації партії.

 

ПартіяНабрані голосиГолоси/виборча квотаОтримано мандатів за цілими частинами
БПП1233,88423
УКРОП963,03163
Свобода601,89471
Громадянська позиція391,23161
Батьківщина391,23161
Всього357129

За цілими частинами було розподілено 9 з 12 мандатів.

Крок 5. Розподіл мандатів за дробовими залишками

п.7 ст.86. Місцеві організації партій, які мають більші порівняно з іншими дробові залишки після ділення на дробову частку, отримують по одному додатковому мандату, починаючи з партії що має найбільший дробовий залишок. Розподіл мандатів закінчується після вичерпання загальної кількості депутатських мандатів.

Тепер найцікавіше. За дробовими залишками територіальна виборча комісія повинна була розподілити 3 залишкові мандати. Ось як вони це зробили:

ПартіїДробові залишкиРозподілені мандати за дробовими залишкамиВсього мандатів
БПП0.884214
УКРОП0.0316-3
Свобода0.894712
Громадянська позиція0.2316-1
Батьківщина0.231612

Перший мандат з дробовою часткою 0.8947 отримала “Свобода”, другий – БПП (0.8842), третій – “Батьківщина” (0.2316). Але з таблиці видно, що “Громадянська позиція” має такий же дробовий залишок, як і “Батьківщина”, проте не отримує мандат. У Законі України “Про місцеві вибори” та в Постанові ЦВК про роз’яснення щодо встановлення результатів виборів сказано:

п.7 ст.86. Якщо дробові залишки у двох чи більше місцевих організацій партій однакові, першим додатковий депутатський мандат отримує та місцева організація партії, за яку віддано більшу кількість голосів виборців.

Але у випадку виборів до Угнівської міської ради, рівні не лише дробові залишки, а й кількості голосів за партії.

Ми зв’язалися з головою Угнівської міської виборчої комісії, проте вона запевнила нас, що нічого не пам’ятає з місцевих виборів 2015 року. Тому для нас залишиться загадкою, як Угнівська міська виборча комісія розподілила останній мандат між двома партіями: чи керуючись невідомими нам нормативними документами, чи розподілила мандат на власний розсуд, чи існувала певна домовленість між партіями/кандидатами.


А вже 23 грудня в Україні відбудуться вибори до 15 рад при міських громадах за цим же Законом України “Про місцеві вибори”. Та хоча ймовірність того, що дві партії наберуть однакову кількість голосів, низька, проте цілком можлива.

(RL)