Доступ до даних фінансових звітів на місцевих виборах

Неблизький шлях від архівних відділів до онлайн-форм

На цих місцевих виборах фінансові звіти кандидатів та партій подавались до місцевих територіальних виборчих комісій (ТВК). Після виборів, згідно Виборчого кодексу, призначена особа з ТВК мала б їх аналізувати і виявляти неточності або порушення.

Спершу скажемо про велике покращення з виборів 2015 року. Постанова ЦВК від 1.10.2020, № 324 зобов’язує подавати звіти з місцевих виборів у форматі MS-Word та їх скановані копії. Це добре, тому що зараз ТВК можуть викладати на свої (або різних рад) сайти файли із цими звітами. До цього, в 2015-му ж році, спостерігачі ОПОРИ мусили ногами ходити у комісії або й архіви і там робити фото, які потім руками і очами оцифровувати.

В підсумку, на позаминулих місцевих виборах ми витратили 230 годин на оцифровку даних фінансових звітів ТІЛЬКИ обласних рад. Майже шість тисяч файлів загальним розміром у 8,97 ГБ.

Такий децентралізований спосіб передбачає система місцевих виборів, але це стає перешкодою для роботи з цією інформацією на національному рівні. До прикладу, ми тоді оцінили дисципліну звітування партій на виборах до обласних рад і ось невтішні приклади.

  • Соціалісти – фінзвіти були відсутні у чотирнадцяти областях.
  • Нова Держава – в семи областях.
  • Свобода – в шести областях.
  • БПП “Солідарність”, “Народний контроль” і “Самопоміч” подали звіти в усіх областях.
  • УКРОП також прозвітував в усіх областях, окрім Черкаської області.

А як же зі звітуванням в 2020-му році. Є кілька прикладів, станом на 22 квітня 2021.

  • Ми не знаємо, що з контролем подачі – звіт Віталія Кличка відсутній на сайті з іншими звітами.
  • Ми з січня чекаємо відповідь на запит по фінансових звітах отриманих Харківською міською ТВК. Станом на 19 квітня звіти не опрацьовані.

Після важкої оцифровки 2015-го року ми можемо робити різний аналіз та візуалізації, ось як ці.

Зверніть увагу на товсті лінії. Вони утворились бо партія отримала багато пожертв на однакову суму. При потребі, можна досліджувати і розбиратись із тим, що до цього привело.

У 2018 році ОПОРА пропонувала побудувати єдиний ресурс для заповнення фінансових звітів, зокрема на місцевих виборах. Зараз можна зробити пілот на позачергових виборах Харківського міського голови.

Мінімальна достатня дія – публікувати файли звітів на сайті ЦВК.

Більше про цю проблему/явище читайте тут.

Фантазії про виборчі дані https://zn.ua/project/fantazii/

Жертводавці у виборчі фонди кандидатів мають бути публічною інформацією https://bit.ly/2QgjTHu