Постанови ОВК: що? де? коли?

Центральна виборча комісія, згідно із законодавством, за 100 днів до дня голосування опублікувала перелік територіальних виборчих округів, та адреси місця розташування окружних виборчих комісій на чергових виборах Президента України 2019 року. Так номери, межі та центри округів повністю співпадають з тими, що були на позачергових виборах до ВРУ 2014 року. Тому в нас виникла ідея, допоки окружні виборчі комісії ще не створені, на прикладі виборів до ВРУ 2014 року проаналізувати їхню роботу. А розпочати б хотілось з публікації постанов ОВК.

В статті 35 Закону України про вибори народних депутатів зазначено, що постанови прийняті окружними виборчими комісії надсилаються через автоматизовану інформаційно-аналітичну систему до Центральної виборчої комісії, яка оприлюднює її на своєму офіційному веб-сайті невідкладно після надходження постанови. Аналогічна норма законодавства міститься в 28 статті Закону про вибори Президента України.

Що?

 

Усі документи окружних виборчих комісій на сайті ЦВК опубліковані не в машиночитних форматах, як правило у PDF або JPG, які непридатні для аналізу за допомогою цифрових інструментів. Проте на сайті ЦВК міститься інформація про дату прийняття документу, тип документа та його назва, яка описує зміст постанови. Так, згідно з назв постанов найбільша кількість оприлюднених постанов стосується реєстрації офіційних спостерігачів, адже ОВК приймають окремі рішення (постанови) щодо реєстрації спостерігачів для кожної організації.

Ось так виглядає розподіл опублікованих постанов за змістом:

 

Варто зазначити, що на сайті ЦВК постанови “Про виконання членами окружної виборчої комісії своїх повноважень на платній основі” опубліковані на сторінках всіх ОВК.

Де?

 

Впродовж парламентських виборів 2014 року на сайті ЦВК було опубліковано в загальному 4083 постанови. Жодної постанови неопубліковано лише в 19 окружних виборчих комісіях, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської області та АР Крим. Але кількість опублікованих постанов мала бути набагато більшою, якби усі прийняті окружними виборчими комісіями постанови були оприлюднені на сайті ЦВК. Та, на жаль, по більшості ОВК опубліковані лише поодинокі постанови, хоча є й комісії які опублікували понад 100 постанов.

На мапі можна ознайомитися з кількісним розподілом оприлюднених постанов на сайті ЦВК по округах.

Кольорова гама карти лише підтверджує той факт, що більшість виборчих комісій ігнорують норму законодавства, та надсилають лише частину з усіх прийнятих постанов. Так, на сторінках понад 65% ОВК опубліковано менш як 20 постанов.

Також мапа чудово ілюструє роботу окружних виборчих комісій, розташованих на тимчасово окупованих територіях. Так, показовою є ОВК №104 що на Луганщині, на сторінці якої опубліковано 27 постанов, які дають вичерпну інформацію про роботу комісії та інформують про перебіг виборчого процесу. Проте, більшість інших виборчих комісії, в округах яких також не проводилися вибори, не опублікували жодної постанови.

Коли?

 

Наостанок ми вирішили дослідити дати прийняття рішень окружними виборчими комісіями. Так, більш як 60% постанов прийняті у двадцятиденному проміжку з 06.10.2014 по 26.10.2014.


Протягом виборів Президента України ОПОРА слідкуватиме за процесом публікації постанов на сайті ЦВК, адже недотримання норми законодавства щодо оприлюднення постанов призводить до порушення принципів відкритості виборчого процесу. ОПОРА закликає Центральну виборчу комісію невідкладно публікувати на сайті всі документи (протоколи засідань, постанови, повідомлення про заяви та скарги), що надходять від окружних виборчих комісій через автоматизовану інформаційно-аналітичну систему. Також ми зауважуємо, що публікація постанов ОВК у машиночитному форматі ще більш сприятиме прозорості роботи виборчих комісій.

(RL)