Клікбейт і безсмертний полк розбрату. Фейсбук і телеграм у Харкові в часи коронавірусу

Катерина Мінкіна

Піар Кернеса, Ярославського і Родзинського, панікерські повідомлення та намагання зірвати вибори у 179 окрузі. Огляд найпопулярніших ресурсів у соцмережах Харкова 1 березня — 9 травня. 

Місцеві вибори в Україні мають відбутись 25 жовтня 2020 року. Поки що невідомо, чи вплине на дату й формат проведення виборів пандемія коронавірусної хвороби. Втім пандемія точно вплинула на учасників майбутніх виборів. Багато хто з них уже в березні-квітні розпочав піар-кампанію та включився в боротьбу з потенційними конкурентами. Експерти ОПОРИ фіксували цей процес, досліджуючи найбільш популярні дописи в телеграм-каналах та рекламні повідомлення в Facebook із 1 березня до 9 травня. Перший огляд був про Дніпро, тепер на черзі Харків. 

З початком карантину тему коронавірусної пандемії почали активно використовувати харківські політики.  Вони обіцяли допомогти виборцям захиститись від хвороби, хизувалися кількістю розданих продуктових наборів, а міський голова Геннадій Кернес навіть винайшов новий спосіб святкування 9 травня в умовах карантину. Ми проаналізували дописи в фейсбук-спільнотах та найпопулярніших телеграм-каналах Харкова та області за ключовими словами «коронавірус», «карантин», «COVID-19» та «пандемія» й підсумовуємо тенденції, які побачили. 

«Ярославский — красавчик»

Із наближенням виборів у місцевому інфопросторі дедалі частіше звучить ім’я бізнесмена Олександра Ярославського. Він очолив штаб із протидії коронавірусу, до якого ввійшли також мер Геннадій Кернес і голова обласної державної адміністрації Олексій Кучер. Від імені Кернеса і Ярославського літнім людям почали роздавати продуктові набори: 

У фейсбуку та телеграмі часто поширюються повідомлення Кернеса про закупівлю масок для медиків і містян, а також про те, що разом із Ярославським мер ініціює створення центру вірусології, куди будуть запрошені «провідні вірусологи» для розробки вакцин — від коронавірусної та інших хвороб. 

Ця ініціатива, а також закупівля Ярославським медичних масок і тестів, висвітлюється в популярних харківських телеграм-каналах позитивно. У каналах «Лентач Харьков», «ХС | Харьков», «Харьков LIVE», «Фак-ты-ХА», «ТипичнОЕ ХТЗ», Kharkiv Journal ми нарахували близько сотні повідомлень на зразок «Ярославский пригласил ведущих вирусологов в Харьков», «Ярославский: “Мы порвём этот коронавирус”», «Ярославский просто красавчик. Благодаря ему появилась возможность оперативно выявлять заболевших, тем самым минимизируя распространение этого вируса» і тому подібних. 

У фейсбук-групах ми зафіксували близько півсотні дописів із згадками про Ярославського та Кернеса, здебільшого нейтральних і позитивних. 

«Привет, это Родзинский!»

Ще один місцевий політик, який активізувався з початком карантину — колишній депутат Харківської міської ради Анатолій Родзинський. Він вирішив допомогти харків’янам отримати допомогу та «правдиву» інформацію про те, що відбувається. На початку березня в телеграм-каналі та на фейсбук-сторінці політика з’явився допис «Привет, это Родзинский! КОРОНАВИРУС УЖЕ В ХАРЬКОВЕ!». Родзинський розповів, що коронавірусну інфекцію знайшли в лікарні номер 13. Насправді перше лабораторне підтвердження коронавірусної хвороби на Харківщині з’явилось лише 28 березня. 

Сторінку й канал політика заблокували, проте вже 9 березня він створив новий канал, у якому поширив той самий допис. 

12 березня в своєму новому каналі Родзинський закликав харків’ян приходити до міської ради, де він безкоштовно роздаватиме медичні маски: 

«РАЗДАДИМ БЕСПЛАТНО️ 1000 РЕСПИРАТОРНЫХ МАСОК ОТ КОРОНАВИРУСА 📌 В ПОНЕДЕЛЬНИК 16.03.20 с 12.00….СДЕЛАЙТЕ РЕПОСТ ЭТОГО ВИДЕО, ПЕРЕШЛИТЕ ЕГО ДРУЗЬЯМ И ЗНАКОМЫМ! И ВОЗМОЖНО МЫ ЗАСТАВИМ ВЛАСТИ В ХАРЬКОВЕ СЕРЬЙОЗНО, А НЕ БЕСПЕЧНО, ОТНЕСТИСЬ К ПРОБЛЕМЕ КОРОНАВИРУСА, КОТОРАЯ НАДВИГАЕТСЯ НА НАШ ГОРОД!»

Цей допис на правах реклами поширили інші харківські телеграм-канали; він набрав 58 тисяч переглядів. «Рекламна акція» депутата спровокувала штовханину літніх людей під міськрадою: 

У телеграмі та фейсбуку Родзинський критикує політику місцевої влади в умовах карантину та знов і знов обіцяє харків’янам допомогу, нахвалює власний антисептик «Імекс Макс» та публікує відео, на якому розвозить маски та антисептики харків’янам на скутері. 

З кінця квітня до початку травня на новій сторінці Родзинського вийшло шість рекламних дописів, на просування яких загалом витратили 604 долари. На рекламу повідомлень старої, заблокованої у березні сторінки політик витратив (ще до карантину) від 7 до 13 тисяч доларів. 

Більшість рекламних постів Родзинського використовують технологію клікбейту — маніпуляції, що змушує людину натиснути на заголовок, хоча інформація всередині може виявитись не аж такою сенсаційною. Наприклад: 

«Поддерживаешь освобождение ФОП Харькова от единого налога в 🦠карантин⁉️ПОДПИШИСЬ️Сделаем это вместе💯 #родзинский P.S. Смотри видео на странице, как мы это сделаем🎥”, “ПОДПИШИСЬТут говорят ПРАВДУ о том, что реально проиходит в ХАРЬКОВЕ! Жми “👍” или “НРАВИТСЯ СТРАНИЦА”». 

Безсмертний полк на балконі

Найбільш обговорюваною темою харківського фейсбуку стала акція «Полк безсмертної перемоги», яку запропонував провести Геннадій Кернес. Він написав: «Похоже, карантин и сроки чрезвычайной ситуации в Украине затронут и 9-е мая. Массовых мероприятий, скорее всего, проводить будет нельзя. Но, к счастью, даже коронавирус не в силах заставить нас полностью отказаться от идеи проведения «Полка Бессмертной Победы». Я призываю вас 9-го мая, ровно в 12:00 выйти на балконы ваших квартир с фотографиями ваших дедов и прадедов и провести общегородскую минуту Молчания, Памяти и Благодарности их подвигу». 

У харківських школах тим часом оголосили акцію «Вахта пам’яті», присвячену 9 травня. 

Із 13 квітня, коли Кернес написав свій пост, до 7 травня ми зафіксували близько 400 дописів у фейсбук-групах із ключовими словами «безсмертний полк» російською чи українською. Загалом вони зібрали понад 15 тисяч реакцій, 10 тисяч коментарів і 6 тисяч поширень. 

Обговорення цієї теми були доволі агресивними. Дописи з новиною про «безсмертний полк» поширювались у групах із коментарями «Союз нерушимих дибилів!», «А я закликаю повісити прямо на тих балконах допу , гепу , бойка та рабіновича!», «Нехай краще в підвалах проводять той парад !!!» тощо. Також у групах багато поширювались дописи сторінок «Правий сектор / Харківщина» та «ВПО Фрайкор», які оцінювали акцію як «зраду державних інтересів» та «платформу для просування кремлівських ідей».

Такі дописи поширювались на сторінках «Українська інформаційна війна», «Україна європейська! (Наш Президент Петро Порошенко)», Ukrainian Patriots, «Диванна сотня» та інших. Організація «Світанок» запустила у фейсбуку акцію «Сфотографуй ватника», закликавши « вивішувати в ці дні жовто-блакитні та червоно-чорні прапори, а також робити фотознімки ватників, які вийдуть на балкони та надсилати нам або до СБУ». 

Фейсбук-групи «Луганская Народная Республика» і «Международный союз антифашистов» відреагували на це дописами «Харьковские бандеровцы собираются 9 Мая фотографировать «ватников» на балконах и доносить на них в СБУ».

179 округ: вибори в час карантину 

15 березня у 179 окрузі на Харківщині мали відбутись проміжні вибори до Верховної Ради. За три дні до голосування в Україні оголосили карантин. У соцмережах почали писати, що вибори проводити небезпечно. Деякі спільноти закликали їх скасувати, а в телеграм-каналах писали, що члени виборчих комісій бояться захворіти на коронавірусну хворобу. 

Фейсбук-сторінка «Харьковский инсайд» 13-15 березня запустила три рекламні кампанії з закликами не проводити вибори та попередженнями, що виборчі дільниці стануть «інкубаторами коронавірусу», а члени комісій бояться виходити на роботу. Посилались у цих повідомленнях на матеріали онлайн-видань «Цензор.нет» та УНІАН. 

Рекламували також виступ народного депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського на каналі ZIK. Бужанський сказав, що вибори слід перенести. 

Загалом на рекламу цих дописів, згідно з даними бібліотеки реклами Facebook, витратили 476 доларів. І якщо перші два дописи в більшості випадків (понад 60%) були тарґетовані на Київську область, то виступ Бужанського — на Харківську. Це рекламне повідомлення побачили від 150 до 175 тисяч користувачів соцмережі — приблизно стільки ж, скільки виборців у 179 окрузі. 

13 березня у фейсбуку та телеграмі поширили допис із відео та повідомленням, що в Краснограді — центрі 179 округу — госпіталізували першого хворого з підозрою коронавірусної хвороби. Повідомлення поширили сторінки і групи «Брутальный Харьков», «Красноград UA», «Харьков онлайн», «Новости Харькова» та інші. 

Пізніше харківські ЗМІ повідомили, посилаючись на керівницю красноградської лікарні Віру Горбович і директора Центру медичної допомоги та медицини катастроф Віктора Забашту, що госпіталізація в Краснограді була навчальною, а підозр на коронавірусну хворобу в районі немає. 

У телеграм-каналах поширювали повідомлення «Моего соседа госпитализировали только что с подозрением на коронавирус. Он пару дней назад приехал из Чехии, с подработки, очень страшно, что делать неизвестно». Воно з’явилось у каналах «Лентач Харьков», «Это Харьков», «ХС | Харьков», Kharkiv Journal, «Харьков 1654», «Типичное ХТЗ». 

Попри панічні настрої, які розганялись у соцмережах, вибори відбулись — мандат отримала Юлія Світлична, колишня голова обласної державної адміністрації. ОПОРА повідомляла про сумнівні джерела фінансування виборчої кампанії Світличної. 

Зловживання увагою 

Окрім політичного піару та агресивних дискусій, помітною тенденцією часів карантину в соцмережах та телеграмі став клікбейт задля підвищення популярності. Сторінки та канали користувались нервозністю суспільства та ажіотажною цікавістю до будь-яких новин, які стосуються пандемії, аби збільшити кількість переглядів і підписників. 

Дописи з клікбейтними заголовками ми виявили в телеграм-каналах Kharkiv Journal, ХС | Харьков, «ХуЕвости», «Коронавирус Live», «Харьков 1654», «Харьков тут ПЗДЦ», «Типичная Украина» та інших. 

«Люди умирают прямо на улице от вируса (ВИДЕО 18+ )», «Спасение от короновируса!!!», «Врачи назвали новые скрытые симптомы COVID-19: возникают до температуры» — дописи, що створюють інтригу та фактично змушують читача хотіти дізнатися більше. В кінці цих повідомлень читачам завжди пропонують підписатись на сторінку чи телеграм-канал. Годі й казати, що за змістом ці «сенсаційні» повідомлення — або фейки, або загальновідома інформація.

Корисні посилання:

  • Дослідити політичну рекламу та візуалізувати результати можна за допомогою аналізатора – fb.oporaua.org
  • Як діяти, якщо помітили у своїй стрічці непозначене оголошення політичного змісту, розповідаємо у відео
  • Найсвіжіші матеріали та описи цікавих знахідок про політичну рекламу в Facebook та Instagram можна прочитати тут: t.me/s/danivyboriv
  • Наш фільм про використання соціальних мереж у виборчих кампаніях в Україні та світі