Близько 3 тис. постів у стрічках українців в соцмережах: огляд політреклами в Facebook за 20-26.04.2020

Цього тижня число рекламних політичних оголошень в  Facebook  та Instagram зросло на кілька сотень у порівнянні з попереднім періодом (1319 квітня). Такі показники виникли завдяки рекордній кількості (578) промо-постів на сторінці Андрія Портнова. Загалом фокус замовників політичної реклами у Facebook  та Instagram залишається незмінним – мешканці Дніпропетровщини, Львівщини та Києва, переважно жінки. Тематика ж постів, в які інвестують, змінюється: проблема коронавірусної інфекції відійшла в сторону, більше уваги приділяється промоції самих сторінок та політичних позицій. 

Інвестиції  та таргетинг: статистика тижня 

Протягом 20-26 квітня в цих мережах транслювалося 2751 оплачений пост від українських політичних гравців, які комунікували з підписниками та інвестували в залучення нових прихильників на 483 сторінках. Разом їх вкладення у промоцію власних акаунтів, ініціатив та поширення політичної позиції склали від 23 008 до 63 895 американських доларів*. Відповідно до  інформації зі Звіту  Відкритої бібліотеки політичної реклами (Facebook Ad Library) ще 85 сторінок українських політиків, партій та політичних спільнот запустили свої політичні за змістом промо-кампанії з порушенням вимог Facebook. На них транслювалося  118 рекламних оголошень, які не мали відповідної позначки і не містили  з інформації про особу чи організацію, відповідальну за розміщення. Привертає увагу, що кількість “порушників” зменшилася, до прикладу, минулого тижня було ідентифіковано понад 200 немаркованих політичних публікацій.

Цього тижня, як і протягом всього квітня, більшість рекламованого політичного контенту спрямована на користувачів з Дніпропетровської області – 15,3% показів. На жителів столиці та Львівської області  протягом 20-26 квітня було таргетовану майже однакову кількість політреклами – 10,7%  і 10,5% відповідно. Сфокусувалися замовники промо-послуги також на жителях Вінницької (5,8%) та Одеської (5,7%) областей. А от користувачам Facebook  та Instagram з Луганської  області  майже не пропонувалися  платні політичні оголошення – лише 0,7%.

Частка жіночої аудиторії у налаштуваннях політреклами цього тижня значно перевищує чоловічу –  63,6% та 36,4% відповідно. Але зустрічаються і такі промо, що орієнтуються виключно на жінок (123 публікації) або виключно чоловіків (83 публікації). У віковому поділі групи пріоритетів незмінні. Серед чоловіків це  – 35-44 роки, серед жінок 35-44 та 45-54 роки. 

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців ми маємо фактично дві суми  – мінімальну та максимальну (при умові оцінки їх вартості від 0 до 100 $).

Топ-5 найбільших рекламодавців 

Цього тижня до групи сторінок, які інвестували у політичну рекламу найбільші суми, повернувся місцевий політик Віталій Нестор, який ймовірно готується до виборів мера та рекламується одразу на двох сторінках: власній та партійного осередку. Водночас до каталогу “політичних” потрапляє сторінка видавництва, адже автори книг, про які йдеться в постах,  – політики. Найбільші вкладення сторінок топ п’ятірки – у покази оголошень, які опубліковані раніше, сумарні витрати на промоцію склали 7596 американських доларів. Окрім того активну рекламну кампанію, використовуючи мікротаргетинг, розгорнула сторінка ексзаступника голови адміністрації президента Януковича, адвоката Андрія Портнова.

Більше 3000 американських доларів на політичну рекламу цього тижня витратив п’ятий президент України, народний депутат  Петро Порошенко. На його офіційній сторінці у цей період транслювалося 20 рекламних постів. З 20 по 26 квітня політик опублікував чотири нові оголошення: про перспективи отримання Україною макрофінансової допомоги від Європейської Комісії; про законотворчі ініціативи фракції “Європейська солідарність”, лідером якої є Порошенко; окрема публікація-постер з одним з положень попереднього допису (ультиматум ЄС щодо негайного страхування лікарів);  волонтерську допомогу Фонду Порошенка та Roshen у боротьбі з епідемією коронавірусу з критикою влади. Реклама кожного з цих постів коштувала до 200$, однак вкладення в попередні публікації, які є активними і зараз, зростають. Зокрема тих, де йдеться про так званий “банківський закон” та благодійницькі ініціативи Фонду політика. Показ рекламних оголошень на сторінці Порошенка налаштований таким чином, що у “пріоритеті” – користувачі зі Львівської області (14,1%), Києва (12,6%) та Вінницької області (8,2%), водночас для жителів Донецької та Луганської областей реклама політика не транслюється. 

Протягом тижня близько 1948 доларів інвестувала в рекламу сторінка   Люди. Запитання до Президента України, яка розпочала активну промоцію минулого тижня. Нагадаємо, що спільнота створена лише 7 квітня 2020 року, а замовником послуги у Facebook зазначається ГО “Люди”. На сайті організації   mylyudy.com.ua протягом 20-26 квітня не з’явилося жодної нової публікації, а от сторінка за цей час рекламувала 29 постів. Витрати на трансляцію більшості оголошень, які були активні кілька днів, становлять до 100 $. Другий тиждень поспіль у стрічці користувачів  Facebook  та Instagram фігурують кілька публікації-закликів вподобати спільноту. В одну з них інвестовано з 15 квітня від  1500 до 2000$.

Традиційні позиції серед найбільших рекламодавців тижня зберігає сторінка телевізійного політичного шоу Шустер LIVE, яка на рекламу 42 відео-постів з фрагментами останнього ефіру витратила 1258 доларів. Цього тижня це  – дискусії про реформи в Україні (які реформи чекати українцям під час кризи), пандемію COVID-19,  виявлення корупції, які вели Міхеіл Саакашвілі, президент Грузії (2004-2013); Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України (2016-2019); Олег Устенко, радник президента України з економічних питань; Давид Арахамія, голова фракції партії “Слуга народу”; Юлія Тимошенко, лідер партії ВО “Батьківщина”; Юрій Бойко, співголова фракції партії “Опозиційна платформа – за життя”; Томаш Фіала, генеральний директор інвестиційної компанії Dragon capital.

Потрапляння до топ-5 сторінок, які найбільше інвестували в політичну рекламу, спільноти книжкового видавництва BookChef демонструє як працюють норми та алгоритми Facebook. До Бібліотеки політичної реклами увійшли пости, які анонсували книги про двох політиків: дев’ятого президента Ізраїлю Шимона Переса та  ексміністра Кабінету міністрів України, голови Державної служби Статистики Дмитра Дубілета. На їх промоцію (92 оголошення) видавництво витратило 690 доларів. 

6 публікацій з рекламним контентом транслювалося на сторінці київського політика, голови Громадської організації “Центр захисту киян”, голови Київської міської партійної організації ВО “Батьківщина” та ймовірного кандидата на посаду міського голови столиці Віталія Нестора. За їх покази ТОВ “Сучасні рекламні рішення” заплатило 648$.  Вся рекламна кампанія орієнтувалася відповідно на киян, передбачала залучення нових прихильників у Facebook та Youtube і містила критику влади.

Окрім того, рекламувала Віталія Нестора і сторінка Київської міської партійної організації ВО “Батьківщина” (Батьківщина. Київ), де було розміщено три публікації, схожі на пости на сторінці політика. За їх покази ТОВ “Сучасні рекламні рішення” заплатила 379$, найбільше за пост із закликом приєднатися до спільноти – 300-400$. Тобто сумарні витрати на рекламу політика та його партосередку складають понад 1000 доларів. 

Цього тижня рекордну кількість рекламних постів, а саме 578 оголошень, опублікувала сторінка ексзаступника голови адміністрації президента Януковича, адвоката Андрія Портнова. Однак сума витрат незначна і складає 541 долар. Тобто частина з цих реклам коштувала менше долара. Кожне оголошення було таргетоване на користувачів окремого регіону. Окрім того у всіх рекламованих постах йшлося про одне й теж –  “досягнення арешту найбільшого активу Порошенка”, всі вони супроводжувалися відеокоментарем Портнова та містили заклик підписатися на його Telegram-канал.  Аналогічну “поведінку” у сфері політреклами Facebook демонструють офіційні сторінки Партії Шарія та ОПЗЖ. 


Корисні посилання

  • Дослідити політичну рекламу та візуалізувати результати можна  за допомогою аналізатора –  fb.oporaua.org.
  • Як діяти, якщо помітили у своїй стрічці  непозначене оголошення політичного  змісту, розповідаємо у відео.
  • Найсвіжіші матеріали та описи цікавих знахідок про політичну рекламу в Facebook  та Instagram можна прочитати тут: t.me/s/danivyboriv.
  • Наш фільм  про використання соціальних мереж у виборчих кампаніях в Україні та світі.