Від кандидата у президенти до Кабінету міністрів: як російські рублі стали валютою №2

Рік тому соціальна мережа Facebook запровадила нові правила розміщення рекламних оголошень виборчого або ж політичного характеру, а також повідомлень, що стосуються соціально важливих питань. Починаючи з 18 березня 2019 року, вся політична реклама потрапляє до бібліотеки політичної реклами, де станом на зараз зберігається понад 105 тисяч оголошень, на розміщення яких витрачено більше ніж 6 млн доларів.

Окрім запровадження бібліотеки реклами, Facebook також встановив низку правил та вимог до рекламодавців політичної реклами. Так, усі рекламодавці повинні пройти процедуру авторизації (підтвердити свою особу чинними документами виданими в Україні) налаштувати застереження, вказавши особу або організацію відповідальну за розміщення оголошення та прив’язати верифікований рекламний обліковий запис до сторінки. Щоб виконати останнє в налаштуваннях рекламного облікового запису стандартною валютою оплати повинен бути вказаний долар США (USD). Українська гривня не може бути використана як валюта сплати (для прикладу, в політичних рекламодавців у Польщі стандартною валютою повинен бути злотий).

Валюта №2

Попри вимоги щодо стандартної валюти оплати, під час налаштування кожної окремої рекламної кампанії рекламодавці мають змогу змінити американські долари на іншу валюту. Інформація про обрану валюту оплати доступна у бібліотеці політреклами. На графіку зображено розподіл політичної реклами за валютою оплати:

Як видно на графіках, майже 99% від усієї політичної реклами оплачено в доларах США. Якщо ж розглянути окремо всі оголошення оплачені не в USD то 64% з них оплачені у російських рублях, 26,8% – у Євро, решта – в інших валютах світу.

Хто та коли платить в рублях?

Загалом до української бібліотеки політичної реклами потрапили 892 реклами, оплачені російськими рублями, з яких 722 таргетовані переважно на українських користувачів.

До бібліотеки української політичної реклами Facebook потрапляють усі оголошення політичного характеру, навіть якщо частка переглядів користувачами з України менша 0,01% (іншими словами – є хоча б один перегляд). Тому до бібліотеки політичної реклами доволі часто потрапляють закордонні оголошення.

На графіку нижче зображено кількість рекламних постів, оплачених в російських рублях за останні 7 днів (кожна точка на графіку зображує загальну кількість реклам оплачених за останні 7 днів). З графіку видно, як кількість оголошень спочатку зростає перед днями голосування під час президентських виборів, а також під час позачергових виборів до Верховної Ради України.

Найбільшу кількість рекламних публікацій в російських рублях оплатив секретар Київради Володимир Прокопів. За час існування бібліотеки реклами зі сторінки чиновника було оплачено 28 рекламних дописів російськими рублями.

Сторінка Миколаївської Батьківщини під час позачергових парламентських виборів опублікувала 24 рекламні дописи в російських рублях.

Також 24 рекламних оголошення було опубліковано на сторінці кандидата у народні депутати України у 57 виборчому окрузі (Донецька область) від партії Слуга Народу – Вячеслава Салгалова.

21 рекламний допис був опублікований на сторінці народного депутата VIII скликання та кандидата у депутати на позачергових виборах до ВРУ у 184 виборчому окрузі (Херсонська область) Івана Вінника.

Використовував вросійські рублі й кандидат в Президенти Василь Журавльов. За час президентської кампанії 6 з 14 оголошень кандидата були оплачені рублями.

Практика оплати оголошень російськими рублями існує і в не виборчий період. Так сторінка Кабінету Міністрів України оплатила рублями 4 оголошення про програму “Доступні кредити”.

Понад 1 млн переглядів отримала реклама на сторінці Михайла Поплавського, за яку також було сплачено рублями.

Також використовували російські рублі низка проросійських сторінок, серед яких сторінка Сергія Арбузова, ОДНА РОДИНА – Россия и Украина, День России тощо.

Чому платять в рублях? Можливі пояснення

Ми спробували знайти можливі причини, чому сторінки використовують для оплати російські рублі. Ось чотири варіанти:

  1. Російський слід. Якщо рекламодавець для оплати використовує рублевий рахунок, то, обравши валютою оплати RUB, уникає конвертації валют, чим знижує витрати на рекламу.
  2. Російські рекламні агенції. Через те, що цей сегмент ринку працює віддалено, не виключена можливість, що політики або ж політичні сили використовують послуги іноземних рекламних агенцій і PR-фахівців, в тому числі російських.
  3. Хибна думка, що реклама оплачена російськими рублями, дешевша. Ціна на рекламу у Facebook залежить від багатьох факторів, проте валюта оплати ніяк не впливає на ціну за рекламу. До того ж, при використанні російських рублів, зважаючи на подвійну конвертацію (гривні >долари/євро >рублі), така реклама коштуватиме більше. Це за відсутності рублевого рахунку.
  4. Налаштування мінімального бюджету. У Facebook існує можливість налаштувати рекламу так, щоб за день використовувалось не більше певної суми коштів. Якщо ж валютою оплати зазначений долар – мінімальний бюджет за день – 1$, при оплаті російськими рублями – 20 рублів (0,26$).

Виходячи з цього неможливо стовідсотково стверджувати, що оплата російськими рублями свідчить про російський слід політика чи політичної сили, проте така потребує більшої уваги від громадськості, насамперед під час активних виборчих кампаній.

Переглянути усі публікації, оплачені російськими рублями можна на fb.oporaua.org.

Щотижневі огляди політичної реклами: https://t.me/danivyboriv


Для того, щоб жодна реклама, оплачена російськими рублями, не пройшла повз бібліотеку політичної реклами, дуже важливо надсилати скаргу на непозначену політичну рекламу. Як це робити, дивіться у відео: