Гуртуватися та критикувати: як рекламуються у Facebook українські політики на тлі пандемії (огляд політреклами за 16-22.03.2020)

Чи зменшилися витрати політичних сил на рекламу  в Facebook та Instagram під час пандемії короновірусу? Хто традиційно не залишає топ-5 найбільших рекламодавців тижня?  Чи змінилися орієнтири рекламодавців у визначенні аудиторії показів оплачених публікацій? Читайте черговий огляд політичної реклами  в Facebook та Instagram за 16 – 22 березня, який підготувала Громадянська мережа ОПОРА.

Показники тижня: сумарні витрати, географія  показів та аудиторія

Протягом 16  – 22 березня політики, політичні сили та сторінки, які транслюють контент політичного характеру, витратили від 18 382 до 54 517 американських доларів на трансляцію в Facebook та Instagram 1 986 рекламних оголошень. Їх замовники розмістили оплачені пости на 419 публічних сторінках.  Однак на 73 сторінках рекламодавці проплатили ще 113 постів, не позначивши їх як політичні. Замість  замовників промо-послуги це зробили алгоритми штучного інтелекту, які ідентифікували  публікації (Facebook визначає як політичну будь-яку рекламу, в якій згадується політичний діяч чи партія) та заблокували їх показ. 

Першість за вкладеннями в рекламу отримало оголошення на тему коронавірусу. За промо-кампанію в Facebook та Instagram сайту для взаємодопомоги на час  карантину, де можливо зареєструватися як волонтер чи залишити заявку про необхідну допомогу, на власній сторінці колишній депутат Одеської обласної ради, бізнесмен та блогер  Петро Обухов сплатив від 800 до 900$. З початку трансляції (18 березня) пост переглянули 800 – 900 тис. користувачів. Реклама була таргетована переважно на жінок  (75% показів) з Одеської області. 

Кияни й найдалі отримують основну увагу рекламодавців – користувачам зі столиці до перегляду пропонувалося 14,2% всіх публікації політичного змісту в Facebook та Instagram. На другій позиції цього тижня  опинилися користувачі з Дніпропетровської області 12,7% показів. Майже 9% промо-кампаній були спрямовані на жителів Львівської області. Приблизно в рівній мірі замовники платних оголошень шукали аудиторію у Харківській (5,9%), Одеській  (5,5%) та Полтавській (5,2%) областях. Фактично не таргетувалася політична реклама на користувачів із Луганської  області (0,6%).

Цього тижня жіноча аудиторія Facebook-реклами значно перевищила чоловічу. Більшістю кампаній були налаштовані на демонстрацію користувачкам – 63,5% від усіх показів. На чоловіків замовники таргетували 36,4% платних постів.  Водночас показник публікацій, які були таргетовані виключно на жінок чи чоловіків, має незначну різницю на користь останніх – 43 і 44 публікації відповідно. 

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців ми маємо фактично дві суми  – мінімальну та максимальну (при умові оцінки їх вартості від 0 до 100 $). 

Facebook-реклама в респіраторах та інші числа тижня

Тема пандемії коронавірусу впевнено тримає монополію в змістовому полі рекламних постів у Facebook та Instagram. Втім публікації мають зовсім різні акценти. Частина оголошень  – про заходи та засоби персонального захисту, пошук можливостей для мобілізації ресурсів громади, інша – з гострою критикою діючої влади. Під час карантину та ще і за умов дефіциту дезінфекції люди все рахують не в доларах, а в масках. Спробували підрахувати таким же чином витрати на політичну рекламу. За одиницю визначили  респіратор БУК 3 FFP3 українського виробництва, який на момент підрахунків коштував 129 гривень. Результат:  п’ятірка найбільших рекламодавців тижня на оплату промо-послуги Facebook витратила суму еквівалентну вартості 1205 респіраторів. 

Понад 1500 американських доларів (345 респіраторів) на рекламу дев’яти оголошень витратив колишній депутат Харківської міської ради, адвокат, Анатолій Родзинський. Всі рекламні кампанії стосувалися теми коронавірусу, частина з них ще й дискредитували міського голову Геннадія Кернеса. Таргетовані публікації були виключно для харків’ян (100%) і переважно жінок (66,2%).

28 публікацій з нарізками відеофрагментів з передачі рекламувала сторінка політичного телевізійного шоу Шустер LIVE.  Замовник реклами (Shuster Online) витратив на  оплату рекламних постів, які цитували учасників ефіру щодо економіки країни під час пандемії коронавірусу, заходів запобігання поширенню епідемії,   прийняття нової Конституції Росії, перемовин у Мінську, 1344$ (292 респіратори). Хоча рекламодавці включали в охоплення рекламної кампанії користувачів з  усієї України, найбільше переглядів вони очікували серед жителів Львівської (8,6%) та Дніпропетровської (7,3%) областей.

Трійку найщедріших рекламодавців замикає народний депутат, попередній Президент України Петро Порошенко. На трансляцію 10 рекламних оголошень сторінка витратила 1219 американських доларів (265 респіраторів). Рекламні пости, які додалися цього тижня, були присвячені темі пандемії COVID-19: інформація про передачу апарата штучної вентиляції легень у Київську міську клінічну лікарню швидкої допомоги Мариною Порошенко  разом з Фондом Порошенка; цитата про необхідність єднання у боротьбі з коронавірусом та позицію «Європейської Солідарності» щодо дій влади в цьому напрямку. 

На киян та жителів Дніпропетровської області були орієнтовані три рекламних оголошення вартістю 712$ (155 масок), розміщені на сторінці Городок. Всі пости є цитатами колишнього керівника апарату Дніпропетровської обласної державної адміністрації Геннадія Корбана, мають посилання на його персональну сторінку та проілюстровані зображеннями з постаттю Президента Володимира Зеленського. Одне оголошення також включає посилання на Youtube-відео міського голови Дніпра Бориса Філатова. Зміст публікацій – критика антиепідемічних заходів влади. 

Заплатила за розміщення цих публікацій Mariya Moskalyova (Марія Москальова). Примітно, що один з 5 адміністраторів сторінки Городок проживає у Російській Федерації. 

Також Mariya Moskalyova  минулого тижня розмістила два рекламних оголошення вартістю 166$  на сторінці Битва за Україну.   Рекламна публікація  посилається на пост журналіста Юрія Бутусова, у якому критикуються дії влади щодо боротьби з COVID-19. Як і у випадку з попередньою сторінкою, один з адміністраторів проживає у РФ.

Ще один народний депутат Верховної Ради IX скликання цього тижня увійшов до топ-5 найщедріших рекламодавців. Це – представник партії “Слуга народа” Андрій Ходоров. На сторінці Андрій Холодов Народний депутат України політик розмістив 11 рекламних постів, за які заплатив 681 американський долар (148 респіраторів).  Всі публікації стосувалися пандемії коронавірусу. Аудиторією цих повідомлень були жителі міста Києва (25,1%), Чернівецької (9,9%), Одеської (9,7%), Харківської (9,3%), Дніпропетровської (8%), Запорізької (6,2%), Херсонської (5,4%), Миколаївської (4,3%), Львівської (4,3%) областей.

Найбільшу кількість оголошень політичного характеру (понад 12,5% від усієї кількості) розмістила сторінка Партії Шарія, яка продовжила використовувати мікротаргетинг для збільшення кількості фоловерів сторінки. За розміщення 252 постів сторінка сплатила лише 358$. Окрім цього, станом на 25 березня розміщено 4 рекламних оголошення без відповідного маркування, що порушує правила Facebook щодо розміщення оголошень політичного і соціального характеру.

Якщо Ви у своїй стрічці або ж у Бібліотеці реклами бачите оголошення політичного характеру, які не позначені відповідним маркуванням – надсилайте скаргу. Як це зробити можна подивитись у відео:

Підписуйтеся на наш телеграм-канал і ви завжди матимете найактуальнішу інформацію про комунікацію в Facebook  публічних сторінок політиків та державних структур – t.me/s/danivyboriv