Operation Troy: Russia is spreading chaos in Ukraine та що в неї спільного з українськими виборами

Декілька дні тому на очі потрапив матеріал британського The Times: Operation Troy: Russia’s blueprint for spreading chaos in Ukraine. У ньому йдеться про нібито злам “таємної переписки” між урядовцями РФ.  Кому складно читати англійською, то є чимало передруків його українською. Наприклад, ось цей… Як результат нам стає відомо, що:

У 2014 році у Кремля був таємний план “Троя” щодо підготовки проросійського заколоту в Запорізькій області.

В публікації приводяться цифри бюджету операції «Троя» (крім Запорізької області є згадки й Харківської):

  • $181,000 Cost of Troy, a strategy to expand the rebellion in Ukraine into the Zaporizhzhia region
  • $40,000 Was to be allocated on organising pro-Russian protests in the region
  • $10,000 Cost of maintaining agents in the Security Service of Ukraine (SBU) and interior ministry
  • $100-$300 Price for hacking an email account
  • $50-$5,000 Price for bringing down a website
  • $130,500 Cost of plan to “demotivate enemies” on social media and amass personal data of targeted individuals in Kharkiv, Ukraine’s second
  • $120,460 Price to stage local council election campaign for 30 banned ex-communist figures, including deposits, payments and media material
  • $19,200 Price to stage a month of rallies in Kharkiv, with 100 participants and bribes to police

Зверніть увагу на передостанній пункт. Так-так, 120К доларів на місцеві вибори. Хто таки полінувався відкрити лінки на першоджерела, то там йде мова про те, що “переписка” була пізньої осені 2014 року, тобто за рік до місцевих виборів в Україні в 2015 році.

Гаразд, мені стало цікаво, а чи можемо ми хоча б щось у коштах, що бігали на місцевих виборах у Запорізькій області? Виборчі фінанси – це болюче питання. Фінансові звіти партій на місцевих подаються абияк до територіальних виборчих комісій та дуже швидко осідають у місцевих архівах. Команда ОПОРИ вже описувала свої фантазії з цього приводу. Та повернімося до реальності. Що в нас є? А в нас з місцевих виборів 2015 року зібрано такі дані:

  • Набір даних, що містить інформацію про внески до виборчих фондів на виборах до міських рад (обласних центрів) 2015 року.
  • Набір даних, що містить інформацію про внески до виборчих фондів кандидатів на посаду міського голови (обласних центрів) на місцевих виборах 2015 року.
  • Набір даних, що містить інформацію про внески до виборчих фондів на виборах до обласних рад 2015 року.

Давайте глянемо уважніше на Запорізьку область, а точніше на Запорізьку міську раду.

Запорізька міська рада

Всього у 2015 році 23 партії брали участь у виборах до Запорізької міської ради і не всі з них подали фінансові звіти до виборчої комісії (ну або ці звіти не надали нашим спостерігачам, які прийшли в комісії зробити фотокопії).

Зверніть увагу, що “дублера” Комуністичної партії України, а саме партії Нова держава, у цьому переліку нема. Де ж заховалися оті 30 banned ex-communist figures? В мене особисто підозру викликає партія Офіцерський корпус. Цю партію очолює Володимир Рубан, якого нещодавно затримали та звинуватили в тому числі й в підготовці терористичного акту. Але тоді в 2014-2015 про Рубана частіше говорили, як про “офіцера, який сприяє звільненню українських заручників”. Партія зареєстрована 25.03.2015, вочевидь напередодні місцевих виборів 2015 року.

Давайте глянемо, в які ще ради йшла партія Рубана Офіцерський корпус? Сюрприз-сюрприз, таких рад у 2015 році було всього дві на всю Україну: Київська та Запорізька міська рада. Фокус очевидний.

Для цікавости давайте глянемо ще картинку з внесками там, де в нас є дані для партій, які йшли на вибори до Запорізької міської ради. На картинці нижче – загальні суми, тоді як конкретних донорів ви можете самостійно дослідити, використовуючи набори, посилання на які знаходяться вище по тексту:

Для партії Офіцерський корпус основу “публічної” частини звіту склали “внески кандидатів”. Ось список “публічних” донорів цієї партії на тих виборах:

Насправді ці підозри-підозри можуть бути тільки співпадіннями, і потребують ретельнішої перевірки і “донорів”, і “кандидатів”, і діяльності цієї (чи іншої) партії. Залишимо це спецслужбам.

Моя ж мета була показати, що фінансові звіти партій – це ще один великий масив виборчих даних, які можуть знайти своє застосування навіть у справах “державної” безпеки. На жаль, поки-що цей масив переважно знаходиться в паперовому вигляді в архівах. А те, що ми оцифрували з місцевих виборів 2015 року можете шукати й використовувати у нас на ґітхабі – https://github.com/OPORA/electiondata І якщо ж у вас виникла ідея дослідити щось з цього масиву, то велкам. І пишіть нам про свої проблеми, ідеї, думки в цій темі.

(GS)