Таємний лідер, неполітичні оголошення та мікротаргетинг: огляд політреклами Facebook за 10 – 16 лютого 2020

Громадянська мережа ОПОРА продовжує слідкувати за тижневою активністю публічних сторінок політичного змісту в   Facebook та Instagram. Протягом 10 – 16 лютого серед лідерів за витратами на промоцію тримаються сторінки двох парламентарів  – Порошенка та Яценка; найбільша фактична вартість – у рекламної кампанії Віктора Медведчука, яка одночасно транслюється на трьох сторінках; потрапляння до звіту бізнес-сторінок delo.ua та Бізнес-Конструктор демонструє Facebook-механізми визначення характеру оголошень; а мікротаргетинг в дії ілюструє стратегія Партії Шарія.

Facebook визначає як політичну будь-яку рекламу, в якій згадується політичний діяч чи партія. Ця реклама вноситься до Відкритої  бібліотеки політичної реклами Facebook (Facebook Ad Library), де зберігається протягом семи років.  Для її розміщення потрібно пройти процедуру ідентифікації особи. Також кожен рекламодавець має вказати джерело фінансування реклами. Якщо замовник промо послуги цього не зробив, спрацюють алгоритми штучного інтелекту. 

Саме ці статистичні дані звіту Бібліотеки реклами Громадянська мережа ОПОРА використовує для тижневого огляду активностей публічних сторінок у Facebook та Instagram, які поширюють контент політичного змісту. 

Кількість сторінок та оголошень, витрати, аудиторія:  цифри тижня

Майже 2000 рекламних оголошень, визначені Facebook як політичні, транслювалися в соціальній мережі протягом 10  – 16 лютого. Промо-кампанії в Facebook та Instagram розгорнули 455 публічних сторінок, а їх витрати склали від 18 471 до 56 685* американських доларів. Однак, адміністрація Facebook та користувачі соціальних мереж виявили ще 98 рекламних дописів, де не було вказано джерело оплати. Таким чином 64 публічні сторінки намагалися обійти обов’язкові вимоги щодо розміщення платних повідомлень, і їхні покази були зупинені.

Здебільшого рекламодавці вкладали у рекламу своїх публікацій до 100$. Лише  70 публікацій (3,5% від всіх постів), які були в ротації протягом 10 – 16 лютого, коштували більше. Від 200$ до 300$ замовники витратили на 11 рекламних оголошень політичного характеру, а ще 46 були оцінені в межах  100-200$.

За тиждень найбільше рекламних оголошень побачили користувачі Facebook –  1453 реклами (72% від всіх постів). Одночасно у Facebook та Instagram було розміщено 580 рекламних оголошень (29% від загальної кількості). На аудиторію  Instagram орієнтувалися лише 0,5% рекламних повідомлень.

Незмінним залишається той факт, що більшість оголошень таргетується на жителів міста Києва. Цього тижня  – 13,2% від загальної кількості. Цікавлять замовників політичної реклами також інтернет-аудиторії Львівської (9,8%) та Дніпропетровської (8,9%) областей. Значна частина промо-кампаній була орієнтована на мешканців Одеської  (6,9%), Полтавської (5,8%), Вінницької (5,4%) та Черкаської (5,2%) областей. 

В об’єктиві замовників політичної реклами Facebook та Instagram традиційно – жінки  (54,23% залученої аудиторії). Здебільшого користувачки, які в описі своїх акаунтів зазначили вік від 45 до 64 років. Чоловіча аудиторія склала 45,65% відповідно, перевагу рекламодавці віддають віковій групі 35-44 років. Однак 96 оголошень цього тижня були запропоновані лише чоловікам, а виключно для жінок транслювалося 46 публікації.  Цікаво, що це співвідношення відмінне від минулого тижня, коли вдвічі більше рекламних кампаній були орієнтовані виключно на жінок. Такі зміни зумовлені тим, що один з лідерів за витратами протягом 27 січня – 9 лютого, сторінка Жінки ВОЛІ – Я МОЖУ цього тижня запустила  рекламну кампанію (16 повідомлень), спрямовану виключно на чоловічу аудиторію. А протягом попередніх тижнів вся реклама замовника була налаштована на жінок.

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців ми маємо фактично дві суми – мінімальну та максимальну (при умові оцінки їх вартості від 0 до 100 $). 

Лідери за вкладеннями та специфіка алгоритмів Facebook:
хто найбільше витратив на оголошення політичного змісту 

Цього тижня згідно з даними звіту Бібліотеки реклами Facebook очолює список найбільших рекламних кампаній сторінка бізнес-порталу delo.ua, яка протягом періоду огляду розгорнула промоцію Agri Wisdom Summit (захід для представників аграрного бізнесу). Як зазначалося вище, алгоритми Facebook визначають як політичну будь-яку рекламу, в якій згадується політичний діяч чи партія. У тексті повідомлень, які публікує сторінка delo.ua, згадується Олексій Вадатурський, співвласник “НІБУЛОН”, батько народного депутата Верховної Ради VIII скликання Андрія Вадатурського. Тому ОПОРА не включає сторінку бізнес-порталу до рейтингу найбільших рекламодавців політичної реклами. 

Таким чином, серед політичних сторінок найбільше на політичну рекламу протягом 10 – 16 лютого витратила сторінка попереднього Президента України  та чинного народного депутата Петра Порошенка (створена 12 липня 2014 року). І хоча за означений період не було розміщено жодного нового платного оголошення, реклама тих шести, що вже були в ротації, коштувала замовнику 736$. 

До лідерів за витратами на політичну рекламу потрапила сторінка офіційна сторінка Леоніда Черновецького, який був Київським міським головою та головою Київської міської ради (2006 -2012) – Leonid Chernovetskyi, створена 15 жовтня 2013 року.  Майже 700$ коштували 6 повідомлень, які рекламувала сторінка: вакансії, цитати Леоніда Черновецького, позиція щодо перейменування станції метро Дорогожичі на Бабий Яр та реакція на новину щодо першого директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника.

Найдорожчий пост Леоніда Черновецького, який транслювався протягом 12 – 14  лютого, коштував від 400 до 500 американських доларів. Повідомлення, проілюстроване картинкою із сильно стиснутим кулаком і цитатою Бернарда Шоу “Ненависть – помста боягуза за випробуваний їм страх”, було таргетоване здебільшого на жіночу аудиторію (81% переглядів).

Другий тиждень до списку найбільших рекламодавців потрапляє офіційна сторінка народного депутата Верховної Ради України, обраного у 200 виборчому окрузі, Антона Яценка. Протягом 10 – 16 лютого сторінка транслювала 22 платні повідомлення, вартість яких 645$. Вони стосувалися позицій депутата щодо проблем округу та його діяльності, спрямованої на вирішення критичних моментів: ремонт дороги, тарифи на тепло, воду, газ, робота лікарень, – і були орієнтовані на жителів Черкаської області. Інша група рекламних оголошень з привітаннями до Дня закоханих, свята Стрітення Господнього та Днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 31 річниця виведення радянських військ з Афганістану були таргетовані на користувачів з усіх регіонів України. 

Інший приклад цього тижня демонструє наскільки чітко працюють алгоритми Facebook щодо визначення реклами як політичної. Коли сторінка компанії “Бизнес-Конструктор” анонсувала спікером Всеукраїнського медичного саміту Зоряну Скалецьку, Міністра охорони здоров’я України,  вся реклама, де згадується ім’я чиновниці, почала маркуватись як політична. А це 67 анонсів саміту, який відбудеться 20 лютого, вартістю 629$.  

Також до топ-5 найщедріших рекламодавців потрапляє створена лише 4 лютого 2020 року сторінка під назвою Громадська організація (в описі вказано: сторінка ГО “Ошукані українці”. Засновники організації: Наталія Д’яченко, яка була в 2019 році кандидаткою в народні депутати України у виборчому окрузі №198 від партії “Слуга народа”, та Олександр Литвин). За  період з 10 по 16 лютого сторінка рекламувала 63 оголошення: представлення організації та її голови, звернення до Шевченківського районного суду міста Києва щодо незаконності літнього з’їзду політичної партії «Слуга народу» та протиправності ухвалених на ньому рішень. 

Як і в період 20 – 26 січня цього тижня теж спостерігається група сторінок,  на яких згідно з даними звіту Бібліотеки політичної реклами Facebook замовником реклами політичного характеру виступала одна організація – Центр дослідження громадської думки. Це сторінки: Все гарно в Україні (створена 17 грудня 2018 року), Вільний Донбас (створена 19 лютого 2019 року).  В інформації, яку навів рекламодавець, вказано, що організація має сайт  – vgvu.com.ua (сайт не працює), розташована за адресою вул. Панаса Мирного, 26, м. Київ 01011 (цей пункт заповнений російською мовою), як контактний зазначено номер +380991611195. Рекламують сторінки інтерв’ю Віктора Медведчука чотирьом українським каналам. Аналогічне повідомлення розміщене на  сторінці Політичні війни (створена 16 листопада 2018 року). Його оплатив Центр соціальних медіа та аналітики «Політичні Війни» (номер телефону +380999180714; електронна адреса pr@polwar.org.ua; сайт polwar.org.ua; адреса: вул. Різницька 8, оф. 13, м. Київ 01011). Разом ці три  Facebook-сторінки за тиждень витратили від 900 до 1200$. Всі вони віддавали перевагу інтернет-аудиторії з Дніпропетровської області. Таким чином промоція  інтерв’ю Віктора Медведчука стала найбільшою за витратами кампанією тижня.

Протягом 10 – 16 лютого до тактики мікротаргетингу вдалася офіційна сторінка Партії Шарія. Заплативши 150 американських доларів, замовник опублікував 194 рекламних оголошення. З них 192 мали за завдання привернути нових підписників чи збільшити загальну кількість лайків сторінки.  Більшість реклам були налаштовані на конкретну аудиторію: одночасно по віку, статі користувачів та географії трансляції. Найбільше оголошень були спрямовані на жителів Дніпропетровської (11,1%), Вінницької (10,5%), Одеської (10,3%), Житомирської (9,8%), Херсонської (9,4%), Запорізької (9,4%), Харківської (8,9%), Кіровоградської (8,7%), Миколаївської (8,6%), Київської (3%) областей та міста Києва (6,9%).

Оплатила рекламу російськими рублями сторінка Тёмный Джокер Запорожья, яка намагається “встановити справедливість” щодо чорнухи проти губернатора: “Запорожского губера пытаются “связать” с Коломойским😁 Но связи эти выдуманы чёрными пиарщиками. Но это не значит, что “Привату” нынешний губер не подходит😄 Подробнее про это у нас в телеграме https://t.me/dark_joker_zp/15” і рекламує власний Telegram-канал.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал і ви завжди матимете найактуальнішу інформацію про комунікацію в Facebook  публічних сторінок політиків та державних структур – t.me/s/danivyboriv

І не забувайте повідомити адміністрацію Facebook,  якщо ви бачите, що замовник не додав відповідну позначку біля рекламного оголошення політичного характеру.