Введення протоколів виборчих дільниць до ЄІАС “Вибори”

Підсумком голосування на будь-якій виборчій дільниці є складання протоколу про підрахунок голосів виборців. Вже складений та підписаний протокол транспортується до відповідної окружної виборчої комісії, яка, у свою чергу вносить дані до єдиної інформаційної аналітичної системи “Вибори”.

Основне завдання ЄІАС “Вибори” – це інформатизація процесів, що здійснюються в ході підготовки і проведення виборів та референдумів в Україні, а також діяльності Центральної виборчої комісії та інших виборчих комісій.

Засобами ЄІАС “Вибори” системний адміністратор ОВК перевіряє коректність та повноту відомостей кожного протоколу, та у разі їх правильності передає інформацію до ЦВК. Усі ж дані введених протоколів, у тому числі дані помилкових протоколів, зберігаються у системі та надаються Центральною виборчою комісією на запит. Дані ж дають змогу отримати інформацію про кількість виборчих дільниць відправлених на уточнення та перерахунок.

Під час першого туру чергових виборів Президента України 199 ОВК здійснили 34 358 введення даних протоколів до системи. Найбільшу кількість повторних введень до ЄІАС “вибори” здійснили у ТВО №70, що у Закарпатській області, де з 212 виборчих дільниць в окрузі лише 12 “здалися” з першого разу. Рекордну ж кількість – 7 разів, вносили до системи відомості протоколу виборчої дільниці №631698, що у м. Харків.

Окрім цього, з даних можна отримати інформацію про час підписання та введення протоколу до ЄІАС “Вибори”. Так в середньому, дільнична виборча комісія витрачала на підрахунок голосів та оформлення підсумкового протоколу – 5 годин 30 хвилин, та ще 8 годин на здачу протоколу ОВК.

Перший протокол надійшов до ЄІАС “Вибори” від виборчої дільниці № 610492 (ОВК № 165) вже о 20:54 31 березня, а останній, протокол виборчої дільниці №321414 (ОВК №95) у Київській області – 6 червня о 14:36,

Процес надходження протоколів до ЄІАС “Вибори” зображений на відео:


Дані про введення протоколів до ЄІАС “Вибори” можна отримати за посиланнями (І тур, II тур).

(RL)