Як бандерівці Радянський союз розвалювали. Дані з перших референдумів/виборів

Нам стало цікаво, як же проходив грудневий (1991 року) референдум про незалежність і для цього довелось звернутись в архів, де зберігаються протоколи окружних комісій з того часу. На сайті ЦВК дані виборів доступні з 1998 року, а ОПОРІ цього мало. Тим більше, там виявились і протоколи з березневого референдуму 1991 року про збереження СРСР, і перших виборів Президента України.

Цікаве поруч, не переключайтесь.

Дещо пізніше ми розкажемо всю історію та покажемо знахідки в результатах, а зараз, просто упорядковуючи зібрану документацію, ми знайшли кілька цікавих довідок з тих часів. Ось ними і хочеться поділитись.

Довідка

Про повідомлення і протоколи окружної комісії референдуму СРСР та опитування населення УРСР Харківського округу №22 від 25 березня 1991 року та рішення окружної комісії Івано-Франківського округу №10.

До Центральної республіканської комісії референдуму СРСР 2.04.1991 року надійшло рішення окружної комісії Івано-Франківського округу №10 від 29 березня 1991 року «Про перекручення у складанні протоколів про наслідки голосування на референдумі СРСР, при опитуванні населення Української РСР та на обласному референдумі». У рішенні констатується, що при складанні названих протоколів про наслідник голосування 17 березня 1991 року окремі дільничні комісії Долинського, Коломийського, Снятинського і Тлумацького районів в результаті халатного ставлення до їх заповнення допустили суттєві в них перекручення.
Так, кількість громадян, які відповіли на референдумі СРСР «Ні» дільничими комісіями Болехівської дільниці №378 Долинського, Великоключівської №521 Коломийського, Підвисоцької №830, Видинівської №836, Будилівської №846 Снятинського і Озерянської №921 Тлумацького районів була занесена в протоколи у графу з відповіддю «Так». В результаті виправлення допущеного перекручення в цілому кількість громадян, що відповіли на референдумі СРСР «Так», зменшилася в цих районах відповідно на 2,4; 1,1; 1,7; і 1,6 відсотка, а по області – на 4571 чол., або на 0,5 відсотка.
Дільнична комісія Озерянської дільниці №921 тлумацького району кількість громадян, які відповіли «Так» при опитуванні населення Української РСР занесла в графу протоколу з відповіддю «Ні». З цієї причини в цілому по району кількість громадян, які відповіли «Так» фактично становить не 57,9, а 58,2 відсотка і збільшилась по району та області на 107 чоловік.
Окружна комісія прийняла рішення, яким звернула серйозну увагу голів названих дільничних комісій на допущену халатність при заповненні протоколів про результати голосування, рекомендувала Долинському, Коломийському, Снятинському і Тлумацькому райвиконкомам розглянути на своїх засіданнях роботу оперативних груп з питань контролю з їх боку за достовірністю заповнення названими дільничними комісіями протоколів про наслідки голосування. Окружна комісія ухвалила також дане рішення довести до відома населення області через обласну газету «Галичина», райміськгазети місцевих органів влади.
Оскільки окружна комісія Івано-Франківського округу №10 дала оцінку діям дільничних комісій за допущені помилки, можна було б з нею погодитися. На республіканські проценти ці перекручення не вплинули.
консультант
2 квітня 1991

На референдум 17 березня 1991 року було винесене питання «Чи вважаєте ви за необхідне збереження Союзу Радянських Соціалістичних Республік як оновленої федерації рівноправних суверенних республік, у якій будуть повною мірою гарантуватися права і свободи людини будь-якої національності»
З протоколу окружної комісії референдуму СРСР
Результати голосування по Івано-Франківському округу №10
Прийняло участь у голосуванні: 890 032
Кількість громадян, що відповіли «Так» 162 001
Кількість громадян, що відповіли «Ні» 696 811

Нижче додаємо скани цього документу та протоколу окружної комісії.