UPD. Ще однієї. Голосування однієї в’язниці

ОПОРА спільно зі Школою журналістики УКУ у 2018 році проводила велике дослідження щодо голосування у місцях позбавлення волі. Виборчі дані та свідчення колишніх в’язнів стверджували що під час трьох виборчих кампаніях (президентські 2010 року, а також парламентські 2012 та 2014 років) у більшості установ виконання покарань в’язні не мали права вибору, та під адміністративним тиском адміністрацій синхронно голосували за одного з кандидатів. Детальніше читайте у нашому матеріалі “Раби на виборах“.

UPD. Додаємо ще одну знайдену дільницю в Миколаївській області, ВК-50

Дуже цікаву ситуацію ми побачили за результатами аналізу голосування 31 березня 2019 року. Це чи не перші вибори, де у більшості місцях несвободи волевиявлення в день виборів було найбільш розпорошеним. Тобто, “розліт” голосів за різних кандидатів був найбільшим. Проте після простого нанесення всіх колоній та результатів по них на графік ми побачили її, Первомайську. Вона була такою собі білою вороною і явно вирізнялась від інших. Ми любимо аномалії та вирішили її дослідити.

На інфографіці зображені результати голосування у місцях позбавлення волі і ось ви бачите в самій горі графіка точки, які сильно вилітають із загальної хмари. Та що справа — колонія в Первомайському, Харківщина.

Результати Первомайської виправної колонії сильно відрізняються від загальної тенденції голосування у місцях позбавлення волі. Так з 251 виборця, 214 (85.2 %) проголосували за Петра Порошенка, коли ж середня підтримка його на Харківщині та в інших місцях позбавлення волі не досягала й 10%. Проте, відштовхуючись лише від результатів голосування, неможливо стверджувати про застосування адміністративного тиску на засуджених, тому ми запропонували омбудсмену з виборчих прав у Харківській області, Юрію Чумаку, здійснити візит до Первомайської виправної колонії.

За результатами візиту жодних втручань у волевиявлення виборців виявлено не було.

Після публікування на сайті ЦВК даних щодо результатів виборів у 2 турі, ми виконали подібну маніпуляцію, та знову нанесли результати голосування у в’язницях на мапу.

Як бачимо з інфографіки, вже 21 квітня, під час повторного голосування, ця дільниця “повернулась в стійло”.
У другому турі з 252 виборців за Петра Порошенка проголосували лише 94 виборців (37 %), а за Володимира Зеленського 157 (62%).

Мораль

Такі аномалії дуже корисні та дозволяють дізнатись більше про закриті зсередини середовища, навіть якщо це лише одна невелика крапля інформації.
Ми дослідимо іще дві цікавих дільниці та потім разом із вами спробуємо зробити висновки про те як місця несвободи обирали Президента у 2019 році.

Не переключайтесь, на цих візуалізаціях ми знайшли іще 2 цікавих дільниці.

 

Львівська область, Миколаївський район, виправна колонія 50 (123 округ, ДВК 460741).

Ось що пише про неї “Тюремний портал”.

Колонія мінімального рівня безпеки, із загальними умовами тримання (для тримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк). Галузь виробництва – машинобудування.

У 1967 р. на території селища Заклад Миколаївського району Львівської області було відкрито лікувально-трудовий профілакторій. У 1984 р. ЛТП перейменовано у виправно-трудову колонію.

На території колонії відкрито Миколаївський навчальний центр з підготовки кваліфікованих робітників з таких спеціальностей, як звар­ник, слюсар, столяр, електрик.

Наказом ДДУПВП від 18.01.2000 р. № 16 установа перейменована у Миколаївську виправну колонію.

Одразу скажемо, що наша знахідка не означає, що на дільниці були якісь фальсифікації. Тут просто цікаво склались кількості голосів за кандидатів у другому турі. Ось вам ілюстрація голосування 21 квітня, Порошенко набрав 108 голосів, а Зеленський 106. Це найбільше наближення голосів за кандидатів серед усіх виправних закладів України.

І як було не подивитись на голосування з першого туру? Тоді у колонії впевнену перемогу здобула Юлія Тимошенко (94 голоси), а Петро Порошенко отримав лише 11 голосів, тобто навіть менше ніж Юрій Тимошенко (12 бюлетенів).

Можна припустити, що один із кандидатів, які пройшли в другий тур приділив більшу увагу агітації в цьому закладі.