Раби на вибори. У тюрмі голосують “як скаже адміністрація”?

Після виборів Президента України ми писали про аномальне голосування виборців на одній виборчій дільниці, що знаходиться у місці позбавлення волі. При візуалізації результатів виборів у тюрмах, результати однієї, а саме – Первомайської виправної колонії доволі сильно вирізнялися на фоні інших дільниць подібного типу. Спробуйте віднайти її серед 150 дільниць.

Згідно з даними на сайті ЦВК, під час першого туру президентських виборів у Первомайській виправній колонії за Петра Порошенка віддали свої голоси більш як 80% ув’язнених (214 голосів).  Отримані дані за підсумками двох турів, могли свідчити про використання адміністративного тиску з боку адміністрації пенітенціарного закладу, проте візит омбудсмена з виборчих прав жодних фактів впливу на волевиявлення виборців не виявив. Але вже 21 квітня, під час другого туру президентських виборів за Петра Порошенка проголосували вдвічі менше ув’язнених – 37% (94 голоси). Але на цьому історія Первомайської виправної колонії не завершилась.

Аналізуючи результати голосування на позачергових виборів до ВРУ, виборча дільниця №631071 (Первомайська колонія) знову ж таки опинилась вгорі інфографіки, продемонструвавши майже абсолютну підтримку партії Президента України, правда цього разу — Володимиру Зеленському.

За партію “Cлуга Народу” у Первомайській виправній колонії проголосували 92% ув’язнених (234 голоси). Більший відсоток підтримки президентська партія отримала лише у 6 дільницях (3 судна та 3 лікувальні заклади), проте кількість виборців на цих дільницях значно менша.

Межі виборчої дільниціЗагальна кількість виборцівВідсоток голосів за партію "Слуга народу"
судно "Астрахань" 10100%
судно "Звездный"12100%
судно "Краснодон" 12100%
1-а міська клінічна лікарня2100%
Почаївська районна комунальна лікарня3100%
«Криворізька центральна районна лікарня»5996.61%
"Первомайська виправна колонія (№117)"25492.12%

Ця знахідка, лише частина детального дослідження Громадянської мережі ОПОРА щодо використання адміністративного ресурсу під час виборів у місцях позбавлення волі. Тому не перемикайтесь, дані не брешуть.