Один не зайвий, а запасний: плутанина з розподілом мандатів у Кагарлицькій районній раді

За результатами  місцевих виборів у 2015 році у депутатському корпусі  Кагарлицької районної ради зараз працює на одного депутата більше від партії «Блок Петра Порошенка Солідарність» та на одного менше від Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Аналітики ОПОРИ зафіксували, що не збігаються дані в підсумковому та окружному протоколах та на сайті Центральної виборчої комісії.

До ради обиралися 34 депутати від 9 партій: Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (34 кандидати), «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (35), «Опозиційний блок» (35), ВО «Свобода» (9), «Радикальна  партія Олега Ляшка» (35), «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» (19), «Громадянська позиція» (14), «Партія простих людей Сергія Капліна» (10) та «Наш край»(2).

За результатами, опублікованими на сайті ЦВК, до районної ради пройшли  кандидати від 7 партій. Найбільше від ВО «Батьківщина» – 11 (32.35% голосів),   «Блок Петра Порошенка Солідарність» – 10 (29.41% голосів), «Опозиційний блок» – 4 (11.76% голосів), Радикальна партія Олега Ляшка – 3 (8.82 % голосів), по 2  депутати від ВО «Свобода», УКРОП та «Громадянська позиція», які отримали в округах по 5.88% голосів.

Аналітики ОПОРИ перевірили  дані з сайту ЦВК на правильність розподілу мандатів і порівняли їх з даними в підсумковому та окружних протоколах результатів голосування.

Після тривалих пошуків копії підсумкового та окружних протоколів у архіві в місті Кагарлик маємо три різні джерела даних: дані на сайті ЦВК, дані протоколу про підсумки голосування, й дані на основі зведення окружних протоколів.

Згідно з інформацією на сайті ЦВК ВО «Свобода» мала отримати на один мандат більше, а «Блок Петра Порошенка «Солідарність» на один менше.

«Кількість голосів за партії на сайті ЦВК дорівнює кількості голосів в  окружних протоколах, але відрізняється від даних в підсумковому протоколі. Натомість, розподіл мандатів на сайті ЦВК дорівнює розподілу у підсумковому протоколі, але не пропорційний кількості голосів»,  – зазначає аналітик ОПОРИ Роберт Лорян.

«Загубилися» голоси і у Радикальної партії та «Опозиційного блоку».

«У підсумковому протоколі кількість голосів відданих виборцями за  Радикальну партію була менша на 72 ніж на сайті ЦВК, також десь 6 голосів поділось у партії «Опозиційний блок». За такої кількості голосів (без 72 і 6) розподіл мандатів у підсумковому протоколі вірний, але на сайт ЦВК, швидше за все випадково відправили справжню кількість голосів», – розповів Роберт Лорян.

У підсумковому протоколі про  результати голосування вказано, що партія «Опозиційний блок» отримала 1614 голосів,  на сайті ЦВК  на шість більше – 1620 голосів. Різняться цифри і у Радикальної партії, в протоколі зазначено – 1179 голосів, на сайті ЦВК – 1251 голос. Цифри в окружному протоколі дублюються з цифрами на сайті ЦВК.  Через ці маніпуляції партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» отримала один додатковий мандат, а ВО «Свобода»  втратила.

За результатами розподілу мандатів, відповідно до підсумкового протоколу, який підтверджують дані на сайті ЦВК,  партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «проводить» в районну раду 10 депутатів, а ВО «Свобода» – 2, але в окружному протоколі вказано, що БПП отримала  9 мандатів, а «Свобода» 3.

Розподіл з 72-ма голосами та без:

ОПОРА 8 травня звернулась з інформаційними запитами до організацій партій ВО «Свобода» та «Блок Петра Порошенка «Солідарність» у Київській області з проханням прокоментувати ситуацію з такою плутаниною даних. Голова Київської обласної організації ВО «Свобода» Ігор Сабій у відповіді на запит подякував за надану інформацію і зазначив:

«Місцеві вибори до Кагарлицької районної ради відбулися в жовтні 2015 року. Термін, передбачений для оскарження рішень районної виборчої комісії, закінчився. Тому, на жаль, ми не зможемо скористатися наданою Вами інформацію. Проте, на наступних місцевих виборах, ми обов’язково її врахуємо», – йдеться у відповіді на запит.

Станом на 12 червня відповіді на запит від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» ми так і не отримали.

За номером, вказаним на сайті партії працівниця офісу розповіла: «Я бачу, що цей запит відкритий. Він автоматично друкується і кладеться на стіл керівництву, вони розглядають по черзі,  а потім відповідно зв’язуються з контактним номером, який вказаний. Якщо досі не передзвонили, значить, що він ще на розгляді».

У результаті такої ситуації в Кагарлицьку районну раду, пройшов «зайвий» депутат від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – Володимир Вітенко. На  сайті ЦВК вказано, що він є безпартійним, працює головою фермерського господарства  «Володимир», Проживає в  с. Переселення. В окрузі за нього проголосували 207 виборців, що становить  35.500 % голосів.

У районній раді Володимир Вітенко є заступником голови постійної комісії з питань бюджету та фінансів.

«Свобода» у свою чергу лишилась без ще одного представника в раді. За даними сайту ЦВК це мала б бути кандидатка Олександра Ксенжук, член політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода», працює –  АТ «Ощадбанк», контролер-касир, місце проживання: с.Черняхів.

Така ситуація ще раз підтверджує, що члени дільничних та окружних комісій у виборчому процесі відіграють надзвичайно важливу роль. Від законності, правомірності та ефективної роботи залежить прозорість та чесність виборів.  Фахова підготовка членів комісії має бути на першому місці для забезпечення демократичного виборчого процесу. На жаль, в Україні часто в комісіях працюють люди, задля збагачення матеріального, не розуміючи відповідальності за виборчі махінації.


Ірина Кирилович