Критика опонентів та подяка виборцям за підтримку. Моніторинг політичної реклами у Facebook (25.10 – 07.11)

Після дня голосування 25 жовтня політичні партії та кандидати, які брали участь у виборах, значно знизили свою активність у соціальних мережах. Однак в частині громад призначене повторне голосування за кандидатів на посаду міського голови, яке відбудеться 15, 22 або ж 29 листопада. Тому частина учасників виборчого марафону продовжила агітаційну кампанію в соціальних мережах зі своїх, партійних чи лояльних сторінок. Водночас частина політичних сил підтримувала діалог зі своїми виборцями і висловлювала подяку за підтримку. 

Громадянська мережа ОПОРА дослідила, що за два тижні (25 жовтня – 7 листопада) у соціальній мережі Facebook було розміщено понад 4 тисячі рекламних дописів політичної реклами вартістю близько 144 тисяч доларів.

Найбільше інвестував у політичну рекламу в Facebook кандидат на посаду міського голови Львова від “Європейської Солідарності” Олег Синютка, який конкурує за крісло з чинним головою Андрієм Садовим. Синютка витратив понад 3 500 доларів на трансляцію 44 рекламних дописів. Політичну рекламу кандидата могли побачити користувачі з Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей.

джерело: fb.oporaua.org

Самовисуванець Андрій Веселий, готуючись до другого туру виборів голови Дрогобицької територіальної громади 22 листопада, витратив понад 1800 доларів на 44 рекламних дописи. Аудиторія кандидата здебільшого жіноча, третину становлять користувачі від 18 до 34 років. Кандидат також запрошує свого конкурента до публічних дебатів, розповідає про себе та власну позицію щодо суспільно важливих проблем. Політичну рекламу кандидата оплатив Денис Перепелицин.

джерело: fb.oporaua.org

Частина політичної реклами оплачена самим кандидатом, частина – коштом львівського осередку партії “Європейська Солідарність”. У своїх повідомленнях кандидат продовжує розповідати про плани на посаді у разі перемоги на виборах, запрошує свого конкурента на дебати та розповідає, хто його підтримує у цій виборчій боротьбі.

Павло Придворов, кандидат на посаду міського голови Слов’янська від “Опозиційної платформи – За життя”, витратив понад 1600 доларів на 40 рекламних дописів.  На відміну від інших кандидатів, рекламу Придворова можуть побачити користувачі з усієї України, а не лише Донеччини, де балотується політик.

джерело: fb.oporaua.org

Придворов активно висвітлює свої зустрічі з жителями Слов’янська, має постійну рубрику “На связи со славянцами”, де відповідає на питання містян та розповідає про заплановану діяльність на посаді міського голови у разі перемоги. Згідно з інформацією Бібліотеки політичної реклами, кандидат оплачує трансляцію рекламних дописів самостійно.

Претендент на посаду міського голови Чернівців від політичної партії “Команда Михайлішина” Віталій Михайлішин опублікував 6 рекламних постів, на які витратив майже 1500 доларів. Політик орієнтується на молоду аудиторію.

джерело: fb.oporaua.org

Кандидат на посаду міського голови Ужгорода самовисуванець Богдан Андріїв витратив понад 1000 доларів на трансляцію 49 рекламних дописів. Як і у інших кандидатів, політична реклама Андріїва також складається з розповідей про діяльність у разі перемоги на виборах, а також про власні здобутки за каденції на посаді міського голови.

джерело: fb.oporaua.org

Однак найбільшу кількість коштів витратили на Facebook-рекламу традиційно політичні партії. За даними Бібліотеки реклами, близько 30 політичних сил витратили понад 34 тисячі доларів (понад 900 тисяч грн) на 857 рекламних дописів. У своїх рекламних дописах партії розповідали переважно про результати виборів, а також агітували за своїх представників, які потрапили до «другого туру» виборів.

Найбільше за ці два тижні витратила партія “Слуга народу” – понад 8 тисяч доларів (230 тисяч гривень) на 89 рекламних дописів. Партія транслювала свою рекламу з 8 сторінок (офіційної сторінки та низки регіональних – “Слуга Народу – Київська область”, “СН Рахів” тощо). Найбільше грошей було витрачено зі сторінки “Слуга народу” – понад 3,8 тисячі доларів. В основному сторінки транслювали рекламу, де розповідали, хто з членів партії виграв вибори у різних регіонах України або ж у яких місцевих радах партія “Слуга народу” буде представлена.

Таргетинг партії був спрямований на Дніпропетровську (8,3%) та Львівську (6,1%) області, а також на місто Київ (7,9%). Серед розподілу аудиторії помітно, що рекламні дописи партії спрямовані на жіночу аудиторію віком від 55 років (понад 40% таргетингу).

джерело: fb.oporaua.org

Друге місце – за партією “За майбутнє”, яка витратила на політичну рекламу понад 6 тисяч доларів (175 тисяч гривень). З 9 своїх сторінок (“Політична партія «ЗА МАЙБУТНЄ»”, “Жіночий рух “ЗА Майбутнє””, “Фастівщина – ЗА Майбутнє” тощо) партія поширювала найбільшу кількість рекламних дописів за досліджуваний період – 164. Основна тематика дописів схожа до того, що поширювала й партія “Слуга народу”. “За майбутнє” розповідає про регіони, де партія отримала перемогу на виборах.

Таргетувала партія в основному на західні регіони України: 9,5% таргетингу припало на Чернівецьку область, 7,2% та 6,6% – на Львівську та Івано-Франківську області відповідно.

джерело: fb.oporaua.org

Партія “Європейська Солідарність” витратила на політичну рекламу понад 3,7 тисячі доларів (більш ніж 105 тисяч гривень). Ці кошти партія інвнстувала у трансляцію 122 рекламних дописів з широкої мережі сторінок – 13 позицій (“Європейська Солідарність – Чернівецька область”, “Європейська Солідарність – місто Черкаси”, “Європейська Солідарність” тощо). “Європейська Солідарність” так само оголошувала результати виборів у різних регіонах України та закликала прийти проголосувати під час проведення другого туру виборів, особливо активно це робила сторінка “Європейська Солідарність Львів”, агітуючи за кандидата Олега Синютку.

Таргетинг “ЄС” так само концентрувався в основному на західних регіонах: найбільший відсоток отримала Львівщина (14,4%), трохи менше – Дніпропетровська (7,1%) та Чернівецька (6,6%) області.

джерело: fb.oporaua.org

Партія “Рівне Разом” витратила на фейсбук-рекламу 2,4 тисячі доларів (понад 63 тисячі гривень). Партія розмістила 16 рекламних повідомлень лише з однієї сторінки – Політична партія “Рівне Разом”. У своїх рекламних дописах партія дякує виборцям, що віддали свої голоси за політичну силу, оголошує результати виборів, а також агітує за свого кандидата на посаду очільника Рівного – Віктора Шакирзяна.

Оскільки ця політична сила – місцева, то 99,9% таргетингу припадали на Рівненщину.

джерело: fb.oporaua.org

Політична партія “Голос” витратила близько 2,3 тисячі доларів на публікацію 20 рекламних повідомлень. При цьому партія транслювала рекламу з 5 сторінок: “Голос“, “ГОЛОС Українки“, “Голос. Черкаська область“, “Голос Львова” і “Голос Житомирщини“. У своїх дописах “Голос” агітує за свого кандидата на посаду міського голови Черкас – Віктора Євпака, закликає кандидатів у мери Українки опублікувати свої програми та запрошує виборців прийти на голосування під час другого туру виборів:

Таргетувала партія в основному на Львівську (11,9%), Черкаську (7,6%) та Івано-Франківську (7,1%) області.

джерело: fb.oporaua.org

Партія “Наш край” на політичну рекламу у фейсбук витратила понад 1300 доларів (більш ніж 37 тисяч гривень), сплативши за 53 рекламні дописи на 7 сторінках (“НАШ КРАЙ Прилуки“, “НАШ КРАЙ Константиновка“, “НАШ КРАЙ Мена” тощо). Партія не була надто активною після 25 жовтня – більшість дописів, які зафіксувала ОПОРА, були запущені до трансляції ще до дня голосування. Тому основна тематика дописів партії – це агітація та заклики прийти на виборчі дільниці. Зокрема, частина дописів партії транслювалися у дні тиші.

Таргетинг партії був сконцентрований на Житомирській (45,3%), Кіровоградській (29,7%) та Донецькій (20,9%) областях.

джерело: fb.oporaua.org

Партія “Опозиційна платформа – За життя” витратила на політичну рекламу у Facebook понад 1300 доларів (понад 37 тисяч гривень) і оплатила ними 71 рекламний допис. Транслювалась реклама з 11 сторінок. Основна тематика дописів стосується результатів виборів, а також звинувачень центральної влади у фальсифікаціях і тиску. 

Таргетинг партії очікувано концентрувався на Дніпропетровській (97,5%) та Київській (2,3%) областях, а також був значною мірою орієнтований на жіночу авдиторію (68,8%).

джерело: fb.oporaua.org

Восьме місце умовного рейтингу посіла партія “Пропозиція”, яка опублікувала 16 рекламних дописів з 5 партійних сторінок: “Пропозиція”, “ПроМарганець”, “ПроКропивницький”, “ПроДніпро” та “ПроРівне”. На усі ці дописи партія витратила майже тисячу доларів. У своїй політичній рекламі центральна сторінка партії звинувачує політичних опонентів у брудній політичній кампанії проти кандидата від партії на посаду міського голови Дніпра Бориса Філатова. На сторінках місцевих осередків партія знайомить з кандидатами від партії, які стали депутатами місцевих рад і також звинувачує політичних опонентів у фальсифікації проти кандидата від партії. 

Загалом, рекламу партії можуть побачити користувачі з усієї України, однак найбільше таргентинг сконцентрований на Рівненській (12,21%), Кіровоградській (11,86%), Дніпропетровській областях (7,69%) та місті Києві (11,77%).

джерело: fb.oporaua.org

Партія “Сила Людей” витратила майже тисячу доларів на 8 рекламних дописів. При цьому рекламу вона транслювала лише з однієї сторінки – Сила Людей Тернополя. У своїй політичній рекламі партія розповідає, які кандидати від партій отримали посади у міських радах та закликає тернополян взяти участь у голосуванні за громадські проєкти.

Уся політична реклама партії сконцентрована на Тернопільській та Хмельницькій областях. 

джерело: fb.oporaua.org

Блок Вілкула “Українська перспектива” витратили понад 800 доларів на 10 рекламних дописів. Реклама транслювалася з 3 сторінок: двох центральних партійних сторінок – російською та українською мовами. На сторінках поширюється агітація за кандидата від партії на посаду міського голови Дніпра Олександра Вілкула.

Реклама з усіх сторінок таргетується лише на Дніпропетровську область:

джерело: fb.oporaua.org

Активність зберегли і сторінки, які не належать учасникам виборчого процесу. Такі сторінки витратили понад 80 тисяч доларів на майже 5 тисяч рекламних дописів. Переважна частина з цих сторінок поширювала агітацію з елементами чорного піару проти кандидатів, котрі беруть участь у повторному голосуванні.

Арсеній Яценюк за цей період опублікував 421 рекламний допис за більш ніж 4 тисячі доларів. І хоча його рекламна активність не пов’язана з виборчим процесом в Україні, у політичній рекламі Яценюк висловлюється на різні теми загальнодержавного значення, зокрема, щодо виборів на окупованих територіях, досягнення миру на Донбасі та критикує опитування від Президента 25 жовтня.

Анонімна сторінка “Город застоя” опублікувала 12 рекламних дописів, за які заплатила майже 3 тисячі доларів. Повідомлення на сторінці висвітлюють найгірші ситуації у Кривому Розі та подекуди прямо критикують місцеву владу міста за нерозв’язання цих  проблем, зокрема і кандидата на посаду міського голови – Юрія Вілкула. Сторінка також активно публікувала свої рекламні дописи у день та переддень голосування.

Сторінка “Вибори 2020” оформлена в кольорах партії “Слуга Народу”, однак інформація про те, хто адмініструє сторінку відсутня. Сторінка витратила понад дві з половиною тисячі доларів на 57 рекламних дописів. Транслювалися свої оголошення у дні тиші (24 та 25 жовтня), наприклад,  із закликом до громадян голосувати на виборах.

Четверте місце за витратами також посідає сторінка, присвячена Кривому Рогу – “Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг”. Це сторінка однойменної місцевої інформаційної агенції, яка позиціонує себе як “незалежна медіа-платформа”. Реклама 5 постів на сторінці коштувала понад 2 тисячі. У своїй рекламі сторінка критикує чинну місцеву владу Кривого Рогу, зокрема кандидата на посаду міського голови – Юрія Вілкула.

Сторінка підприємця Дмитра Ніконова опублікувала 34 рекламні дописи на суму понад 2 тисячі доларів. У своїх дописах він активно критикує чинного мера Харкова Геннадія Кернеса, який за результатами підрахунку голосів переміг й на виборах 2020 року у «першому турі». Переважна частина агітації з елементами чорного піару транслювалася у день голосування.За коментарями звертайтеся: Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА   lr@opora.org.ua, 0955711066 

Корисні посилання:
  • Дослідити політичну рекламу та візуалізувати результати можна за допомогою аналізатора – fb.oporaua.org.
  • Як діяти, якщо помітили у своїй стрічці непозначене оголошення політичного змісту, розповідаємо у відео.
  • Найсвіжіші матеріали та описи цікавих знахідок про політичну рекламу в Facebook та Instagram можна прочитати тут: t.me/s/danivyboriv.
  • Наш фільм про використання соціальних мереж у виборчих кампаніях в Україні та світі.