Місцевий політик чи народний депутат: чия політреклама коштувала більше (огляд за 7-13.04.2020)

Політична реклама у Facebook стає все більш популярним способом політичної агітації та комунікації. Цей інструмент використовують місцеві політики, народні депутати та журналісти.  З початку пандемії коронавірусу більшість контенту стосується боротьби з хворобою та її впливу на країну. Головною цільовою аудиторією політреклами залишаються жінки.

Статистика тижня: витрати та охоплення

2389 рекламних оголошень транслювалися на сторінках українських політиків, партій та політичних пабліків у Facebook та Instagram протягом 7 – 13 квітня. Цього разу маємо дещо зміщені хронологічні межі тижня огляду політреклами, що зумовлено публікацією Звіту  Відкритої бібліотеки політичної реклами (Facebook Ad Library).  Ці промо-кампанії політичних публікацій запустили 520 сторінок.  Можливості реклами використовують все більше політичних сторінок, про що говорить, зокрема, зростання чисельності запусків непозначених оголошень. Оскільки соціальна мережа визначає як політичну будь-яку рекламу, в якій згадується політичний діяч чи партія, то  всі такі публікації мають пройти відповідну верифікацію та отримати маркування  (для кожної політичної реклами замовник вказує особу чи організацію, відповідальну за оголошення). Однак, цього тижня 124 публічні сторінки спробували обійти такі вимоги та опублікували 253 непозначені реклами. Втім, адміністрація Facebook зупинила покази цих постів.

Промоція публікацій політичного змісту, які демонструвалися користувачам протягом  цього тижня, коштувала замовникам від 21 419 до 66 662 американських доларів. При цьому вартість більшості коливалася в межах до 100$, однак Facebook у звіті не подає точної цифри оплати за свої  послуги в цьому діапазоні.

Жінки вже традиційно бачили у своїй стрічці більше політичних рекламних оголошень ніж чоловіки. Так, на жіночу аудиторію було таргетовано 61% всіх промо-кампаній, а на чоловічу – 39%, водночас демонструвалося виключно жінкам 124 поста, а виключно чоловікам – 64.

У географічному розподілі показів політичної реклами цього тижня перевагу у замовників промо-послуги отримали жителі Дніпропетровської області – 14,3% показів. На киян було налаштовано 14% реклами. Також рекламодавці значну частину платних оголошень рекламного контенту  запропонували жителям Львівської області – 8,7%. Водночас вони обійшли увагою аудиторію з Луганської  області (0,5%).

Топ-5 найбільших рекламодавців тижня

Найбільше витратив на політичну рекламу київський політик – голова Громадської організації «Центр захисту киян», голова Київської міської партійної організації ВО «Батьківщина» та ймовірний кандидат на посаду міського голови столиці – Віталій Нестор. За трансляцію на сторінці політика 11 рекламних постів ТОВ “Сучасні рекламні рішення” заплатило 2199$.  Вся рекламна кампанії орієнтувалася відповідно на киян, а більша її частина була побудована навколо теми пандемії коронавірусної інфекції. Політик пропонує послуги юридичного  консультування киян щодо штрафів за недотримання вимог карантину, продуктової допомоги. Один допис містив критичну оцінку процесу розгляду та ухвалення закону про ринок землі з посиланням на публікацію на сайті інтернет-видання Rbc.ua. Більшість текстів закликали  вподобати сторінку Віталія Нестора, його блог на Youtube та Telegram-канал. До речі, саме Віталій Нестор сплатив цього тижня найбільші суми за один рекламний пост – 400-500$. Ці два пости, за три дні трансляції переглянули понад 1 млн киян. 

20 рекламних постів транслювалося на сторінці п’ятого президента України, народного депутата  Петра Порошенка, який часто стає лідером топ-п’ятіри. Їх покази коштували 2188 американських доларів. Більша частина оплачених публікацій була розміщена в соціальній мережі ще в березні чи на початку квітня. Три  оголошення, опубліковані з 7 по 13 квітня, стосувалися благодійної діяльності Фонду Порошенка у допомозі людям, які опинилися в умовах суворої ізоляції через поширення коронавірусу, за участю Петра Порошенка та його дружини Марини; та висвітлювали позиції Порошенка як лідера парламентської партії “Європейська солідарність” щодо необхідності проголосувати в першому читанні за законопроєкт, який гарантує неповернення «ПриватБанку» його колишнім власникам. Рекламодавець таргетував оплачені пости на жителів всієї України, здебільшого орієнтуючись на жителів Львівської області (15,4%), міста Києва (11,2%), Дніпропетровської (9,1%) та Вінницької (7,8%) області. 

Третю позицію  займає сторінка Шустер LIVE. За трансляцію 55 рекламних дописів з відео фрагментами телевізійного політичного шоу замовник заплатив 1438$.  Цього тижня у студії  прем’єр-міністр та лідери парламентських фракцій обговорювали  питань допомоги людям, що залишилися без роботи через карантин, та програми дій уряду; умови праці лікарі в Україні та за кордоном; наслідки пожежі у Чорнобильській зоні. 

На жителів Києва (55,2%) та Дніпропетровської області (44,8%) були орієнтовані 8 рекламних кампаній на  сторінці Городок. За використання послуги промо-інструментів Facebook замовник реклами на цій сторінці Mariya Moskalyova (Марія Москальова) сплатила  1276$. Більшість постів – цитування міського голови Дніпра Бориса Філатова та колишнього керівника апарату Дніпропетровської обласної державної адміністрації Геннадія Корбана щодо заходів у боротьбі з коровірусною хворобою. Ще на сторінці рекламується допис Світлани Крюкової, першого заступника головного редактора інтернет-ЗМІ Страна.ua, про закриття дитячого реабілітаційного центру і ситуацію з дитячою медициною. Окрім того, ця сторінка також публікувала 4 оголошення вартістю 364$ без відповідної позначки, які згодом були заблоковані адміністрацією Facebook.

654 американських доларів на рекламу 8 постів витратив харківський журналіст Олексій Кусов, який на власній сторінці просуває відеоблог, де обговорює політичні питання. Хоча реклама налаштована на покази жителям всіх регіонів України, частина контенту стосується подій у Харкові та критикує діяльність міського голови Геннадія Кернеса. 


Дослідити політичну рекламу інших сторінок можна скориставшись нашим аналізатором політичної реклами  fb.oporaua.org

Цікаві знахідки про політичну рекламу, комунікацію та агітацію в Facebook  та Instagram політиків та політичних сил розказуємо тут: t.me/s/danivyboriv

Інструкція “Що робити, якщо помітили у своїй стрічці оголошення політичного характеру, які не позначені відповідним маркуванням?” тут: