Один із найпопулярніших постів у Facebook за час виборів Ради 2019

Деякі пости у Facebook може побачити більше мільйона людей, а ти — ні! Тут ми хочемо показати один із таких постів та надати трошки деталей про те, хто це робив і як поширював.

ОПОРА аналізує і досліджує, як поширювалась дезінформація під час виборів. Зараз ми аналізуємо вибори Ради 21 липня 2019 року і знайшли один з найпопулярніших постів. Усі сторінки для моніторингу ми складаємо в різні групи. Більше про те, чому це важливо.

Ми хочемо показати вам один із постів, який переглянуло більше мільйона людей. Та спробуємо дати більше інформації про тих, хто його поширив, і кому це було вигідно.

Планы будущей коалицииПочему так весело Зе и Ю?

Gepostet von Polit.Media am Sonntag, 23. Juni 2019

Що ми можемо дізнатися? 11К лайків, 4К поширень. 1млн 100 тис переглядів відео. Кому це вигідно і хто за це платив?

Найперше, давайте знайдемо цей пост в Бібліотеці політичної реклами Facebook. На рекламу цього посту сторінка Polit.Media витратила 1-5 тисяч доларів і отримали охоплення більше 1 мільйона.

Загально ж ця сторінка витратила на рекламу 11500 доларів на 15 реклам. Ось як вони націлювались по областях.

на базі аналізу політреклами в https://fb.oporaua.org/

Додатково. Рух Чесно писав про те, що ця сторінка просувала Олега Ляшка. Ще з цікавого — адреса реєстрації особи, яка платила за політичну рекламу. Це вже відома вулиця Дмитрівська, 80 у Києві. Ця адреса вже стала відомою тим, що з неї запускалось багато реклами. Онлайн видання Бабель писало минулого року про те, що за цією адресою знаходилась агенція, яка надавала послуги з просування сторінок, котрі підтримували Петра Порошенка та поширювали негативну інформацію про Володимира Зеленського й інших кандидатів.

Вже в кінці червня – на початку липня ця агенція почала працювати на партію Голос, за повідомленнями Укрправди.