Коронавірус та перемовини у Мінську – найбільш рекламовані теми тижня: огляд політреклами у Facebook (9- 15 березня 2020)

Інструмент політичної реклами як на загальнодержавному, так і на місцевому рівні використовують політики, політичні ЗМІ та громадські діячі.  Відповідно до даних моніторингу ОПОРИ, цього тижня найбільшою кампанією за сумарними витратами стала промоція  відео з Youtube-каналу Віктора Медведчука.

Статистика: витрати, покази, географія

Більше 2000 рекламних оголошень в Facebook та Instagram, які були пов’язані з виборами, політикою та соціальними питаннями, транслювалися для користувачів з України протягом 9 – 15 березня. За їх покази було сплачено від 21 863 до 59 978 американських доларів. Рекламодавці розмістили ці позначені оголошення на 458 публічних сторінках.  Водночас на 73 сторінках замовники опублікували ще 111 постів, котрі не були марковані як політичні. Згідно з даними Відкритої  бібліотеки політичної реклами Facebook  адміністрація Facebook припинила їх промоцію.  1720 рекламних повідомлень коштували платникам до 100$, на публікацію 96  постів вони витратили від 100$ до 200$. Найдорожча публікація тижня коштувала від 900$ до 1000$ і стосувалася теми коронавірусу, окрім того демонструвалася вона виключно користувачам  мережі Instagram. 

Найчастіше публікації політичного змісту в Facebook та Instagram були орієнтовані  на киян – 12,2%. 11% промо-кампаній були спрямовані на жителів Львівської області. Значну увагу замовники платних оголошень приділили мешканцям Дніпропетровської  області – 10,5%. Таргетувалося багато реклами і на жителів Харківської (8,7%) та Одеської  (6,4%) областей. Фактично не охоплювала політична реклама користувачів із Луганської  області (0,7%).

Більшість  Facebook-реклами  тижня пропонувалася жіночій аудиторії, яка на 15% переважила чоловічу. Так, замовники політичної реклами в Facebook та Instagram таргетували на жінок 57,23% платних постів, а на чоловіків – 42,59%. Водночас для перегляду виключно жінкам або виключно чоловікам пропонувалися 85 і 64 публікації відповідно. 

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців ми маємо фактично дві суми – мінімальну та максимальну (при умові оцінки їх вартості від 0 до 100 $). 

Найбільші промо-кампанії тижня: сторінки, витрати, теми

33 рекламних повідомлення запустила сторінка політичного шоу Шустер LIVE. Всі пости цитували висловлювання українських політиків, високопосадовців, громадських діячів та експертів щодо пандемії коронавірусу,  прийняття нової Конституції Росії, перемовин у Мінську, поставки води до Криму, курсу реформ нового уряду, закриття шахт на Донбасі, індексації пенсій, співпраці України з МВФ  та причини звільнення генерального прокурора. Замовник реклами (Shuster Online) витратив на її оплату 1362 американських долара.  У фокусі рекламодавців були жителі всієї України, однак найбільше платних оголошень передбачалося для мешканців Львівської області (8%). 

Кілька тижнів утримується серед найбільших рекламодавців сторінка Української Галицької партії. Львів, яка прагнула зацікавити переважно жителів Львівської (98,76% показів), Івано-Франківської (0,7%) та Тернопільської (0,5%) областей. За розміщення 14 повідомлень, котрі стосувалися суду  у справі «Козловський проти Української Галицької Партії», критики нових домовленостей в Мінську та затримання і суду над замкомандиром добровольчого батальйону ОУН, львів’янином, Іваном Головатим,  замовником – Українською Галицькою Партією – було сплачено 1259$.

Серед чинних депутатів традиційно до списку тих, хто активно використовує політичну рекламу в Facebook, входить Петро Порошенко. На трансляцію 10 рекламних оголошень сторінка попереднього Президента України витратила 1101 американський долар. Цього тижня у пабліку транслювалося кілька промо-кампаній сторінки, які розпочалися ще наприкінці 2019 року, дві публікації про виклики Порошенка до ДБР. Окрім того сторінка опублікувала рекламні пости  про мовний закон, ювілей Юрія Андруховича та перемовини в Мінську. Оплачені оголошення сторінка демонструвала для мешканців Львівської (16,9%), Івано-Франківської (9,8%), міста Києва (9,2%), Дніпропетровської (8,05%), Тернопільської (7,04%), Хмельницької (6,7%), Вінницької (6,5%), Полтавської (5,6%), Рівненської (5,3%), Волинської (5%),  Житомирської (4,8%), Черкаської (4,6%), Київської (4%), Чернівецької (3,5%), Кіровоградської (3,2%) областей. 

Виключно темі коронавірусу були присвячені 4 рекламі пости на сторінці колишнього депутата Харківської міської ради, адвоката, Анатолія Родзинського, які коштували замовнику 957$. Саме на цій сторінці був опублікований найдорожчий пост тижня – заклик приєднатися до Instagram-каналу автора з найсвіжішою інформацією про коронавірус у Харкові. Ця публікація  була таргетована переважно на жіночу Instagram-аудиторію віком від 18 до 44 років  (86%) та отримала 250 тис. – 300 тис. показів. 

700 американських доларів  вклав Центр соціальних медіа і аналітики «Політичні Війни» у покази 2 рекламних публікацій на сторінці Політичні війни. Замовник рекламував відео з Youtube-каналу Віктора Медведчука з позицією політика  щодо перспектив зустрічі в “нормандському форматі”. Як зазначив рекламодавець, Центр знаходиться у місті Києві, вул. Різницька 8, оф. 13; має телефон  +380999180714; електронну адресу pr@polwar.org.ua; сайт https://polwar.org.ua (не працює).

На шостому місці за витратами сторінка – Все гарно в Україні, яка за минулий тиждень витратила 670 доларів на промоцію двох повідомлень. Сторінка рекламувала ті ж відео з Youtube-каналу Віктора Медведчука. Але за них розрахувалася вже інша установа – Центр дослідження громадської думки. В інформації, яку навів рекламодавець, вказано, що організація має сайт  – vgvu.com.ua (не працює), розташована за адресою вул. Панаса Мирного, 26, м. Київ, як контактний зазначено номер +380991611195. Сумарно з 9 по 15 березня  на рекламу Youtube-каналу Віктора Медведчука було витрачено 1370 американських доларів, що  дещо перевищує витрати лідера тижня серед найщедріших рекламодавців. 

Підписуйтеся на наш телеграм-канал і ви завжди матимете найактуальнішу інформацію про комунікацію в Facebook  публічних сторінок політиків та державних структур – t.me/s/danivyboriv

І не забувайте повідомити адміністрацію Facebook,  якщо ви бачите, що замовник не додав відповідну позначку біля рекламного оголошення політичного характеру.