Роль технічних партій у формуванні окружних виборчих комісій

На відміну від президентських виборів, де окружні виборчі комісії формуються за поданнями кандидатів у Президенти, на позачергових парламентських виборах право делегувати свого представника до ОВК мають лише фракції Верховної Ради  та партії, що брали участь на минулих виборах. Тобто усі новостворені партії-учасники виборчих перегонів, та кандидати в мажоритарних округах позбавлені права делегувати своїх представників до ОВК. І ось тут на допомогу їм приходять технічні партії.

31 травня ЦВК утворила 199 окружних виборчих комісій у складі 3852 чоловік за поданнями 6 парламентських фракцій та 25 з 29 партій, що брали участь у позачергових виборах до ВРУ у 2014 році. Ми зіставили їх з усіма членами ОВК, що брали участь у президентських виборах, та знайшли 1356 збігів по ПІБ, округу та даті народження. На інфографіці ми зобразили переходи членів ОВК від президентських виборів до парламентських.


З інфографіки видно, що найбільша кількість збігів серед кандидатів у Президенти України у Володимира Зеленського. Відсутність права на участь в утворенні виборчих комісій партією “Слуга народу” компенсувалась за допомогою технічних партій “Єдина родина”, “Україна майбутнього” та “Всеукраїнського аграрного об’єднання ‘Заступ'”. В сумі ці три партії надали свої квоти для 147-ми членів ОВК, які на президентських виборах представляли Володимира Зеленського.
Окрім цього, інфографіка також чудово ілюструє зв’язки партій з технічними кандидатами (Радикальна партія – Руслан Ригованов, “Батьківщина” – Микола Габер та Андрій Новак, БПП – Юлія Литвиненко, Василь Журавльов, Володимир Петров).


Нагадуємо, що у нас працює пошуковий ресурс – tvk.oporaua.org, на якому ви зможете отримати докладнішу інформацію про усіх членів окружних виборчих комісій.