Жертводавці у виборчі фонди кандидатів мають бути публічною інформацією

Завжди хотілось знати, скільки років єдиному виборцю, який пожертвував кошти у фонд кандитата в президенти Олега Тягнибока? Хотіли знати середній вік жертводавців на кампанію Юлії Тимошенко?

Ймовірно, у вас не буде такої можливості на виборах 2019.

Виберіть наступне речення самі:

(1) Центральна виборча комісія не сприяє відкритості фінансових звітів кандидатів і тим більше тому, щоб інформація з них була доступною громадськості.

чи так

(2) Центральна виборча комісія сприяє ще більшій відкритості фінансових звітів кандидатів і тим більше тому, щоб інформація з них була доступною громадськості.

Спочатку пригадаємо наші знахідки з попередніх виборів, де це доступно, або ви можете порахувати гроші самостійно, ми виклали для вас всі оцифровані дані, якими володіємо.

 

Вік політичної згоди на місцевих виборах 2015 року.

Що ж відбувається зараз?

На своєму засіданні, 3 січня 2018, ЦВК прийняла зміни до відомостей про надходження добровільних внесків фізичних осіб, замінивши дату народження донора, на його ІНН.

Було в 2014 році на виборах Президента (діяло з 2009 року):

Стало у 2019 році на виборах Президента:Можна припустити, що це зроблено для уніфікації з аналітичними системами НАЗК і пояснити наслідки для громадськості можна двояко. Якщо все ж виборча комісія збереться публікувати ці дані (з ідентифікаційного коду можна отримати дату народження та стать донора) деперсоналізовано та у машиночитних форматах, то це приємний бонус і пришвидшення незалежного аналізу виборчих фінансів. Проте існує ризик, що всі дані, котрі потребуватимуть хоча б мінімальних зусиль з їх підготовки до публікації, будуть просто приховані (як це вже робить НАЗК, публікуючи фінзвіти партій). Це буде означати неможливість оцінити масштаб залучення різних аудиторій виборців та дозволить приховати можливі маніпуляції.

Беручи до уваги досвід отримання відповідей на інформаційні запити, можемо припустити, що Центральна виборча комісія не буде добровільно публікувати дані про вік та місто проживання донорів.

 

Пропонуємо почитати про п’ять різних способів аналізувати ці дані. Ми готували спеціальний проект для Дзеркала тижня, там можна дізнатись про найпростіші знахідки, як то середній вік жертводавців, найчастіші суми внесків по партіях, регіональний поділ по кожній партії на місцевих виборах 2015 року.

П’ять варіантів аналізу виборчих даних – далеко не весь арсенал інструментів, який би міг з’явитися у виборців, журналістів та активістів, щоб зробити вибори прозорішими і чеснішими.

І навряд чи в такому випадку вимогу про звітування учасники виборчих перегонів сприймали б так формально, як тоді. Наприклад, якщо пригадати місцеві вибори 2015 року, у партії “Соціалісти” фінзвіти були відсутні у чотирнадцяти областях. У “Нової Держави” – в семи. У “Свободи” – в шести. Вони просто їх не подали і все. БПП “Солідарність”, “Народний контроль” і “Самопоміч” подали звіти в усіх областях. УКРОП також прозвітував в усіх областях, окрім Черкаської області, де партія надала лише проміжний звіт. Але навіть коли документи здавали, у них часто робили помилки, порушували затверджений ЦВК алгоритм тощо.

Тож дата-активісти й далі наполегливо мріють про відкриті виборчі дані. У цьому випадку з фінансових звітів кандидатів. Щоб помилки вчасно виявлялись і виправлялись, а порушники були покарані. І це ще одна мрія.

p.s. Ми також оцифрували всі внески на виборах Президента 2014, спробуйте поаналізувати і їх.