У пошуках скарбів: де протоколи з виборів міського голови Києва 5 районних ТВК

Раніше ОПОРА вже повідомляла про початок роботи із даними з виборів міського голови Києва. Проте ускладнюється цей процес тривалим пошуком місця зберігання протоколів районних у місті Києві територіальних виборчих комісій про підсумки голосування.

Представники ОПОРИ зверталися і до Київської міської комісії, яка на основі цих протоколів встановлювала результати виборів, і до Державного архіву міста Києва, куди ці протоколи могли бути передані на зберігання. До комісії ОПОРА надіслала лист 25 травня, а до архіву вже 7 червня. Просили надати документи для копіювання власними технічними засобами.

Державний архів міста Києва підготував та надав для копіювання протоколи Деснянської, Шевченківської, Оболонської, Святошинської та Солом’янської районних в місті Києві територіальних виборчих комісій. Про що представників ОПОРИ було повідомлено листом від 30.06.2021 року за вихідним номером 068/02-12/1506. 22 липня представник ОПОРИ Олексій Рєпік відвідав читальну залу архіву, зробив фотокопії виборчої документації, і ОПОРА вже розпочала роботу над їх оцифруванням. Разом з тим в цьому ж листі зазначено, що протоколи: Голосіївської, Дарницької, Дніпровської, Печерської, Подільської районних у місті Києві ТВК на зберігання до Державного архіву м.Києва не надходили.

Сьогодні ж, 26  липня, ОПОРА отримала відповідь на свій запит до Київської МТВК. У листі за вихідним номером 361 від 29.06.2021 Київська міська територіальна виборча комісія повідомляє, що станом на 29.06.2021 року запитувані протоколи про підсумки голосування з виборів Київського міського голови передані на архівне зберігання до Державного архіву міста Києва, та знаходяться там на стадії впорядкування і схвалення ЕПК Державного архіву міста Києва.

Тож ОПОРА звертається із повторним запитом до архіву міста Києва з надією отримати протоколи всіх 10 районних комісій для копіювання та подальшого опрацювання.