Вибори в округах, відключені телеканали та амбіції повернення у “велику політику”. Моніторинг політичної реклами у Facebook за лютий 2021 року

За підрахунками ОПОРИ, у лютому* 2021 року на трансляцію рекламних дописів політичного змісту в Facebook було витрачено  від 168 780 до 265 980 доларів**. Використовували платну рекламу соцмережі 1 205 сторінок, виставивши на промоцію  9 913  публікацій. Більше 6,5% з них були розміщені з порушенням правил соцмережі (не містили відповідного маркування). Якщо порівнювати з результатами моніторингу політичної реклами у Facebook  в лютому минулого року, то всі показники значно зросли. Тоді у цей період в Facebook та Instagram транслювалося 6 417 рекламних оголошень, за що 997 сторінок сплатили від 102 682 до 178 516 доларів.

Кампанія проміжних виборів народних депутатів у двох округах в Івано-Франківській та Донецькій областях відображається у відсотках показів політичної реклами в регіонах України. Так, у лютому на користувачів з Івано-Франківщини припадає майже найбільша частка оплачених постів — 7,2%. Помітно зросла також комунікація за допомогою політичної реклами з жителями Донеччини — 2,7% показів. Традиційно велика кількість переглядів рекламного контенту пропонувалася у Дніпропетровській (7,8%) та Львівській (6,3%) областях, а також місті Києві (5,3%).

Найбільше реклами у лютому спрямовувалося на жіночу авдиторію, здебільшого 55 – 64 років (17,5% переглядів) та 35 – 44 років (12,4%).

Хто витратив на Facebook-рекламу найбільше

До найбільших рекламодавців місяця, за даними Facebook Ad Library Report, увійшли сторінки: двох українських політиків та двох політичних партій; трьох телеканалів, які потрапили під санкції внаслідок рішення РНБО та указу Президента на початку лютого; всеукраїнського ЗМІ та громадської ініціативи.

Як і в січні, найбільше в політичну рекламу інвестували колишній Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та кандидат на проміжних парламентських виборах Олександр Шевченко. Хоча цього місяця вкладення в промоцію скоротилися для обох політиків.

На сторінці Арсенія Яценюка у лютому транслювалося 390 оголошень, їх вартість — 8 570 американських доларів. Значна частина рекламних публікацій супроводжувалася короткими закликами вподобати або ж долучитися до сторінки (підписатися) та емоційними фразами (“Слава Україні!”, “Дякую захисникам України”), які мають на меті мотивувати користувачів слідкувати за акаунтом політика. Інша ж частина постів, які були опубліковані в лютому, стосувалася санкцій щодо “каналів Медведчука”. Наприкінці місяця розпочалася реклама більш ніж півгодинного фільму-інтерв’ю на телеканалі Еспресо, де на останніх хвилинах Арсеній Яценюк заявляє, що залишається у “великій політиці” та буде брати участь у наступних парламентських виборах (чергова парламентська кампанія відбудеться 29 жовтня 2023 року).   Як і в січні, рекламний контент на сторінці політика орієнтований на покази користувачам майже з усіх регіонів України, з помітною перевагою жителів з Львівської області (14,1% показів). Також Арсеній Яценюк продовжує оминати увагою користувачів Facebook та Instagram з Луганщини. Більшу частку авдиторії політичної реклами зі сторінки складають жінки, цільова група — 55 – 64 роки (26,4%).

джерело: analyzer.oporaua.org

Наближається до лідера за кількістю витрат — Олександр Шевченко. Реклама 287 постів (з них 238 опубліковані саме в лютому), яку запустили на Facebook-сторінці кандидата в народні депутати в 87-му окрузі від партії “За майбутнє” (зареєстрований ЦВК 9 лютого), коштувала 8 416 доларів. Всі рекламні дописи присвячені діяльності кандидата в окрузі: візити до різних населених пунктів, церковблагодійні акції (наприклад, повідомляє про передачу кисневих концентраторів лікувальним закладам, які знаходяться на території виборчого округу); ремонт транспортних комунікацій (доріг, мостів тощо). Покази рекламних постів очікувано налаштовані саме на користувачів з Івано-Франківської області, здебільшого жінок.

джерело: analyzer.oporaua.org

На третій позиції за витратами в лютому — сторінка 112.ua. Нагадаємо, що 2 лютого 2021 року на сайті Офісу Президента було опублікованоУказ, що вводив у дію рішення Ради національної безпеки України про запровадження санкцій проти одного з депутатів “Опозиційної платформи – За життя” Тараса Козака. Одним з обмежувальних заходів, застосованих проти депутата, передбачалося закриття низки телеканалів, якими він володів. Найбільш рейтингові серед них – 112 канал, ZIK та NEWSONE, які у 2020 роціввійшли у п’ятірку найпопулярніших інформаційних каналів в Україні. Як зафіксувала ОПОРА одразу після введення заборони у дію, усі три телеканали значно активізувалися на платформах соцмереж, зокрема Facebook.

У лютому на сторінці телеканалу 112 транслювалося 30 оголошень із сумарними інвестиціями 6 561 долар.  За змістом рекламні дописи — це звинувачення у цензуруванні каналів, критика центральної влади, зокрема Президента Володимира Зеленського, та регулярні заклики стежити за телеканалами у соціальних мережах. Цільова Facebook-аудиторія реклами — жінки віком 45+.

джерело: analyzer.oporaua.org

6 170 доларів інвестувала в політичну рекламу сторінка політичної партії Слуга Народа. У 184 публікаціях “Слуги народу” розповідали користувачам про рішення партійців у Верховній Раді; пояснювали позиції щодо важливих політичних та економічних питань, інформували про ініціативи та діяльність Президента. Одна з реклам була присвячена Василю Вірастюку, висуванцю від партії у 87-му виборчому окрузі на проміжних виборах народних депутатів, та стосувалася того, що він подав документ для реєстрації ЦВК. Цей рекламний допис транслювався 19-21 лютого для користувачів з Івано-Франківщини (92,6% показів) та коштував до 100 $. ЦВК зареєструвала Вірастюка кандидатом 22 лютого. Загалом реклами “слуг” у соцмережі були орієнтовані на покази Facebook-користувачам з усіх регіонів України.

джерело: analyzer.oporaua.org

Замикає п’ятірку сторінок з найбільшою кількістю витрат на політичну рекламу паблік політичної партії За майбутнє” — 5 911 доларів за рекламу 98 оголошень. Як і в “Слуги народу”, більшість рекламних постів присвячені позиції партійців щодо важливих суспільно-економічних та політичних питань. Також присутня промоція сторінок партії в соціальних мережах — “Згоден? Тисни лайк!”, “Підписуйся на сторінку “За майбутнє” в Instagram” тощо. Інший блок рекламного контенту на сторінці називається “ЗА МАЙБУТНЄ” в регіонах”, в одному з таких постів від 18 лютого згадується Олександр Шевченко як кандидат, якому бажають перемоги (аудиторія показів реклами — 100% Івано-Франківська область, вартість до 100 $). Те, що політична партія сподівається на перемогу свого кандидата на проміжних виборах до Верховної Ради у 87-му окрузі, засвідчує і таргетинг політичної реклами у Facebook.

джерело: analyzer.oporaua.org

Наступні дві позиції за кількістю витрат обіймають сторінки двох інших телеканалів, які потрапили під санкції, — NEWSONE та ZIK. У лютому їх інвестиції в політичну рекламу склали 4 976  доларів (за трансляцію 22 постів) та 4 489 доларів (за трансляцію 19 постів) відповідно.  Окрім критики заборони мовлення та державної політики щодо вакцинації та Донбасу, на сторінках телеканалів частина реклами присвячена ініціативам члена політради політичної партії “Опозиційна платформа — За життя” Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко, яка оголосила про вступ до ОПЗЖ. Як вже повідомляла ОПОРА, від дня заборони мовлення телеканалів популярність їх Facebook-сторінок суттєво зросла (збільшилась кількість підписників та рівень їх взаємодії із дописами — вподобання, коментарі й поширення). Найбільше телеканали намагалися “достукатися” до Facebook-користувачів віком 45+. На цю категорію припадає близько 70% таргетингу рекламних дописів, більшість яких спрямовано на жінок.

джерело: analyzer.oporaua.org

джерело: analyzer.oporaua.org

4 141 долар залучила для промоції у Facebook  155 постів сторінка Жіночий рух “ЗА Майбутнє. Оплачує рекламу політична партія “За майбутнє”. Контент на сторінці здебільшого присвячений соціальним ініціативам руху та діяльності представниць партії в органах місцевого самоврядування. Реклама зі сторінки налаштована на покази жіночій аудиторії мережі в усіх областях України, з більшим відсотком показів для користувачок із західної України та Миколаївської області (8,1%).

джерело: analyzer.oporaua.org

До 10-ти найбільших рекламодавців увійшла сторінка ще однієї “жіночої ініціативи” — Жінки ВОЛІ — Я МОЖУ, яка рекламує серію вебінарів  для депутатів місцевих рад, активістів, громадських діячів, учасників місцевих виборів  “Місцева політика від А до Я”. Витрати в лютому на промо 39 однотипних постів — 2 380 американських доларів. В описі сторінки зазначено, що це “рух активних жінок, депутаток, політикинь”, який “створює нові можливості для жінок в суспільстві”. Замовником реклами є Olha Sytnyk (Ольга Ситник), голова організації.  Минулого року ця сторінка також була активна у використанні політичної реклами саме в лютому.

джерело: analyzer.oporaua.org

Замикає десятку найбільших рекламодавців лютого сторінка медійного ресурсу Obozrevatel (створена 21 липня 2010 року). Рекламодавець витратив 2 352 $ на публікацію 55 оголошень. До Бібліотеки політичної реклами Facebook потрапили повідомлення, які рекламували публікації на сайті інтернет-видання на важливі суспільно-політичні та економічні теми, транслюючи їх аудиторії з усієї України. У центрі уваги сторінки — користувачі Facebook зі столиці (14,5%).

джерело: analyzer.oporaua.org

У лютому значні суми (близько 1,5 тис. доларів) на політичну рекламу витратили сторінки, які спеціалісти з моніторингу соціальних мереж ОПОРИ ідентифікували як частину координованої мережіПро УкраїнуНовини України та Ньюз Тайм. Ці сторінки працювали за одним планом — стрибки активності всіх сторінок припадали на одні й ті ж самі дати, окрім того, мали однаковий телефон у контактах рекламодавця. Але в середині місяця вони були видалені адміністрацією Facebook.

Найдорожчі пости у Бібліотеці політичної реклами за лютий

До 100 американських доларів — вартість більшості рекламних дописів, які транслювалися у стрічках Facebook-користувачів з України у лютому. Найдорожча реклама транслювалася на сторінці голови Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіля Саакашвілі. Політик сплатив від 700 до 799 $  за покази для жителів Києва та області, а також Одеської і Харківської областей уривку з його виступу в прямому ефірі “Свободи слова” Савіка Шустера.

джерело: analyzer.oporaua.org

Близько 500 доларів коштувала реклама виступу-репліки за трибуною у Верховній Раді Петра Порошенка щодо анексії Криму, яка була орієнтована на покази користувачам соцмережі майже з усіх регіонів України, за винятком Донецької та Луганської областей. Відповідно до налаштувань таргетиенгу у фокусі цієї реклами — користувачі зі Львівської області (9,8% переглядів). Зважаючи на те, що у лютому на сторінці п’ятого Президента було опубліковано лише 7 дописів, його витрати на піар у Facebook склали 1 589 $ — значно менше ніж у січні.

джерело: analyzer.oporaua.org

Вибори у двох округах: хто агітує в соцмережах

28 березня відбудеться голосування на виборах народних депутатів у 50-му (Покровськ, Донецька область) та 87-му (Надвірна, Івано-Франківська область) виборчих округах. 2 березня Центральна виборча комісія завершила реєстрацію кандидатів на довиборах до Верховної Ради, за депутатський мандат в окрузі № 50 змагатимуться 19 кандидатів,  в окрузі № 87 — 15. Окрім вищезгаданого Олександра Шевченка, ОПОРА зафіксувала також політичну рекламу у Facebook ще 6 офіційних учасників виборчих перегонів.

Серед кандидатів на Івано-Франківщині політичну рекламу у Facebook в лютому також  використовував самовисуванець Михайло Ноняк — 10 рекламних постів, загальною вартістю до 363 $. Сім рекламних публікацій вартістю менше 100 доларів на сторінці самовисуванця Сергія Сиванчука, якого ЦВК зареєструвала 2 березня, не стосувалися його потенційного кандидування, а були присвячені діяльності партії “Національний корпус”, членом якої він є. Дві публікації рекламувалися на сторінці кандидатки від “Європейської Солідарності” Марусі Звіробій-Біленької, за їх трансляцію було сплачено 207 доларів. Реклама, яка стосується кандидата від “Свободи” Руслана Кошулинського, розміщена на двох сторінках: Прикарпаття за Кошулинського (2 дописи, кожен вартістю 140 $) та сторінці екскандидата в цьому з окрузі  на виборах 2019 року, депутата Івано-Франківської обласної ради Святослава Никоровича (теж 2 публікації, вартістю до 100 $).

З 19 кандидатів на Донеччині лише двоє активно розгорнули піар-кампанію у Facebook: висуванець “Опозиційної платформи — За життя” Артем Марчевський та висуванець партії “Порядок” Андрій Аксьонов. Кандидат від ОПЗЖ зареєстрований ЦВК 19 лютого, однак його політична реклама транслювалася в соцмережі протягом всього місяця  — 89 рекламних постів зі сторінки Артём Марчевский та 3 публікації на сторінці Правда Марчевського (створена 17 лютого 2021 року) загальною вартістю 1 370 доларів. Відповідно до даних дисклеймеру, оплачує цю рекламу Олена Ковальова, що може свідчити про фінансування кампанії не з виборчого фонду. Окрім цього, за даними аналайзера, вона також оплачує рекламу на сторінці Михайла Добкіна. Кандидат Андрій Аксьонов, якого ЦВК зареєструвала лише 1 березня, рекламується на сторінці політичної сили, що його висунула. У лютому 31 рекламна публікація на сторінці партії “Порядок” стосувалася лише  її представника у виборчих змаганнях та коштувала 483 долари.

Якщо ви бажаєте дослідити агітацію на цих виборах та детальніше дізнатися про витрати кандидатів, скористайтеся Бібліотекою реклами Facebook та аналізатором політичної реклами, який розробила ОПОРА.

* Оскільки Бібліотека політичної реклами пропонує 30-денний діапазон дат для отримання і завантаження даних, які зберігаються в сховищі, то моніторинг політичної реклами в Facebook, який здійснила ОПОРА, включає дані за 30.01.2021 – 28.02.2021.

** Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців отримуємо дві суми – мінімальну та максимальну.