ОПОРА розробила мапу районів та громад України

ОПОРА розробила інтерактивну мапу України, де відображаються межі нових районів та громад, а також доступна інформація про кількість виборців і типи виборчих систем, які діють, зокрема, вже на місцевих виборах восени 2020 року.

В Україні триває реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, зокрема змінився адміністративно-територіальний устрій. У липні 2020 року Верховна Рада ліквідувала 490 районів та утворила 136 нових (Постанова № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів»). Окрім того, у межах кожної області створені територіальні громади. Всього на мапі Україні, окрім території Криму, – 1470 громад.

На мапі, розробленій ОПОРОЮ, можна побачити, скільки нових районів утворено в кожній області та їхні межі. Окрім субрегіонального рівня, доступна й інформація про територіальні громади.

Приблизьте, щоб побачити деталі по районах і громадам:

25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться чергові місцеві вибори, українці обиратимуть депутатів місцевої, районної чи обласної ради та голів громад. 

Відповідно до норм Виборчого кодексу виборча система, за якою обиратимуться депутати, залежить від кількості виборців в адміністративній одиниці. У територіальних громадах із кількістю виборців до 10 тисяч депутатів обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості у багатомандатних округах. Тут кандидатами можна стати як від політичних партій, так і шляхом самовисування. У громадах, де кількість виборців перевищує 10 тисяч, діє система пропорційного представництва з відкритими виборчими списками. Ця виборча система є абсолютно новою для України. Кандидатів у депутати таких рад висувають тільки політичні партії. Однак, виборець голосує не лише за партію, а й за конкретного кандидата в її регіональному списку і в такий спосіб впливає на шанси кандидата бути обраним, незалежно від його порядкового номера у списку.

Окрім того, в різних радах (навіть однакового рівня) буде різна кількість депутатів. Це також залежить від кількості виборців, які проживають на території громади.

Клацнувши на мапі ОПОРИ на область / район / громаду України, яка вас цікавить, можна також переглянути інформацію щодо:

  • кількості виборців (станом на 31.08.2020);
  • приросту кількості виборців внаслідок процедури зміни виборчої адреси (ВА – на мапі);
  • типу виборчої системи, за якою обираються депутати відповідної ради чи голова громади;
  • кількості депутатських мандатів у відповідній раді;
  • суми грошової застави;
  • зареєстрованих кандидатів (очікується).

Звертаємо вашу увагу, що на мапі використовується низка скорочень у назвах типів виборчих систем:

  • мажоритарна система – це багатомандатна мажоритарна виборча система відносної більшості;
  • пропорційна система – пропорційна виборча система з відкритими списками;
  • абсолютної більшості (2 тури) – мажоритарна виборча система абсолютної більшості;
  • відносної більшості (1 тур) – мажоритарна виборча система відносної більшості.

Мапа знаходиться тут: https://www.oporaua.org/longrid/map_2020.html

Якщо маєте запитання щодо роботи мапи або помітили помилку, будь ласка, напишіть – lr@opora.org.ua

За допомогу в розробці мапи дякуємо Федору Гонці (сайт: https://fedir.gontsa.com/)