Старт на вибори. Огляд політреклами в Facebook у червні 2020 року

У червні в очікуванні місцевих виборів зросли вкладення у політичну рекламу окремих політиків та партій. Найбільше серед політиків з власних сторінок  інвестують Петро Порошенко, Володимир Гройсман, Микола Тищенко, “Слуга народу” та Партія Шарія. 

Громадянська мережа ОПОРА з початку 2020 року постійно стежить за рекламою на публічних сторінках політиків і партій у Facebook та Instagram. З 18 березня 2019 року всі рекламні оголошення, пов’язані з політикою, зберігаються в Бібліотеці політичної реклами (Facebook Ad Library). Для її розміщення потрібно пройти процедуру ідентифікації особи. Також кожен рекламодавець має вказати джерело фінансування реклами. Якщо замовник промо-послуги цього не зробив, спрацюють алгоритми штучного інтелекту, які блокують рекламу. 

У фокусі політичних рекламодавців Київ, Дніпропетровська та Львівська області  

Другий місяць поспіль в українському сегменті Facebook та Instagram інструмент політичної реклами використовує доволі багато політичних гравців. Згідно з даними  Звіту  Відкритої бібліотеки політичної реклами (Facebook Ad Library) українські політики, партії та політичні спільноти опублікували у Facebook та Instagram  9 952 рекламні пости, які були опубліковані на 1293 сторінках.  За трансляцію цих публікації протягом місяця замовники політичної реклами сплатили від 178 933 до 273 973 американських доларів*. Водночас частина рекламодавців не всю рекламу маркує належним чином як політичну (будь-які пости, де згадується політичний діяч чи партія)  – у червні таких публікацій  579, а опублікували  їх на 334 сторінках

За географічними налаштуваннями таргетингу покази політичної реклами у червні були розподілені наступним чином. Топ-3 регіонів, на які таргетується найбільше  політичної реклами: Київ (14,1%),  Дніпропетровська область (12,6%), Львівська область (11%). Частина промо-кампаній була орієнтована на мешканців всіх областей України, частина мала вузьку географію показів.  Значну частину постів, які були оформлені як промо,  рекламодавці орієнтували на жителів Вінницької (6,8%), Одеської 5,4%), Івано-Франківської (4,6%) та Полтавської (4%) областей. На перегляди користувачами з Луганської  області було таргетовано найменше реклами  – 0,6%.

Традиційно більшість промо-публікацій політичного змісту у травні була орієнтована на жіночу аудиторію – 58,3% показів. Відповідно для перегляду чоловіками передбачалося – 41,6% платних постів.  За віковою розбивкою замовники політичної реклами звертаються до жінок  55-64, 45-54 та 34-44 років, а ось серед чоловіків це – молодші групи 35-44 та 25-34 років. Лишається й частина постів, які були налаштовані на перегляди виключно жіночою  (221 публікація) або виключно чоловічою (182  публікації) аудиторією.

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців ми маємо фактично дві суми  – мінімальну та максимальну (при умові оцінки їх вартості від 0 до 100 $).

Більшість рекламних оголошень таргетувалась на великі аудиторії користувачів, розміром понад 100 тисяч користувачів. Це означає що політичні сили   Винятком стала сторінка Андрія Портнова, яка в цьому місяці таргетувала 420 оголошень на невелику аудиторію розміром від 10 до 50 тисяч користувачів. 

Детальніше про мікротаргетинг читайте у нашому матеріалі.

Топ-10 найбільших рекламодавців місяця

Десятка найбільших рекламодавців витратила на політичну рекламу у червні 52 678 американських доларів. Серед топ-10 замовників рекламного контенту, які витратили на рекламу найбільше, – сторінки народних депутатів, політиків, непарламентської політичної сили, представництва ЄС в Україні, ЗМІ та публічні сторінки політичного спрямування, лояльні до певних політиків. 

Цього місяця найщедрішим рекламодавцем стала сторінка п’ятого Президента України, а нині народного депутата Петра Порошенка. У трансляцію 23 рекламних оголошень політик інвестував 8912 доларів. Частина оплаченого рекламного контенту транслюється в мережі вже протягом кількох місяців. У червні Порошенко рекламував волонтерські ініціативи Фонду Порошенка щодо допомоги у протистоянні пандемії коронавірусної хвороби, справи, які перебувають на розгляді у Державному бюро розслідувань, його погляди щодо перспектив розвитку і нагальних питань держави. Варто відзначити, що політики інвестував у кожне з оголошень доволі значні суми. Максимальне вкладення –  1000-1500$ – у пост з критикою політики чинної влади та закликом висунути недовіру уряду і сформувати технократичний уряд, який опублікований 4 червня.   Вже традиційно рекламний контент сторінки не бачили користувачі з Луганської та Донецької областей.

Щомісяця значні суми в рекламу відеофрагментів з виступами українських політиків, високопосадовців, громадських діячів та експертів вкладають представники телевізійного політичного шоу  Шустер LIVE. Інвестиції  сторінки в промоцію 91 оголошення склали 8397 доларів. Всі рекламні пости сторінки транслювалися близько тижня,  вкладення в їх покази коливалися в межах до 200$. Проте, цього місяця  сторінка вперше за період моніторингу ОПОРИ інвестувала значну суму (1500-2000$) в пост із закликом вподобати сторінку (поставити лайк). 

Третю позицію займає сторінка Володимира Гройсмана, де політик сплатив 6514 американських доларів за розміщення  37 рекламних оголошень із закликом підтримати сторінку (тисни лайк!), відеофрагменти з ефірів на телеканалі Україна.24 та передачі “Право на владу”. щодо важливих державних питань (з критикою економічної політики влади). Більшість оплаченого рекламного контенту транслюється в мережі ще з травня.  Політик інвестував у покази кожного з цих постів до 100 доларів. 

5822 американських витратив на рекламні пости потенційний кандидат на посаду міського голови Києва на виборах восени 2020 року, чинний народний депутат та голова Київського осередку партії “Слуга народу” Микола Тищенко (Слуга Народу – Тищенко Микола – Округ 219). Політик пише про проблеми Києва та ініціативи Тищенка. За місяць на сторінці було опубліковано 30 рекламних постів. Найдорожчі з них коштували 1000-1500 доларів. Частина постів сторінки транслювалися без відповідного дисклеймера. 

П’яте місце займає сторінка Партії Шарія, яка вклала в рекламу 138 постів 5553 американських доларів. Замовники політичної реклами дотримуються сталої тактики промо-кампаній – більшість публікацій коштує менше ніж 100 доларів. За змістом – це заклики приєднатися до партії та слідкувати за нею в соцмережах, які побудовані на негативних асоціаціях з чинною та попередньо. владою як на загальнодержавному, так і на місцевому рівні. Також на сторінці продовжується промо-кампанія Мерча Sharij Shop.

Знову серед лідерів –  сторінка Городок, де рекламу оплачує Марія Москальова (Mariya Moskalyova). У червні витрати на політичну рекламу 21 рекламного поста на сторінці склали 4211$. Частина рекламних публікацій на сторінці містила критику народних депутатів з регіону від “Слуги народу”, частина висвітлювала діяльність та підтримувала міську раду та міського голову Дніпра Бориса Філатова.

З червня долучається до використання промо-послуги від Facebook сторінка Слуга Народу. На соціальній сторінці владної партії протягом місяця публікується 80 рекламних постів вартістю 3965 американських доларів. Частина з них присвячена створенню місцевих осередків політичної партії,  в частині народні депутати роз’яснюють політичні рішення, прийняті владою, чи розповідають про ініціативи. За формою – це і текстові пости, і  відеоконтент.  

Серед найбільших рекламодавців місяця сторінка інформаційної агенції Obozrevatel, де замовник рекламних політичних постів заплатив 3409 американських доларів. Сторінка рекламувала публікації із сайту медійного ресурсу.

3297  американських доларів у червні сплатила за рекламний контент сторінка Представництва ЄС в Україні (European Union in Ukraine) за розміщення 17 рекламних оголошень щодо  ініціатив допомоги від ЄС; онлайн-активностей (вебінари, онлайн-дискусії).

Другий місяць поспіль до топ-10 за вкладеннями в політичну рекламу потрапляє  ще один політик – Ігор Васюник, народний депутат України 7 та 8 скликань та кандидата на посаду міського голови Львова у 2015 році. У червні на сторінці політика в політичну рекламу було  інвестовано 2598 американських доларів. Платник – приватне підприємство “АГЕНЦІЯ “ПАРТНЕР”.  У рекламних постах Васюник акцентує увагу на важливих питаннях для львів’ян та економіки міста в умовах коронавірусу, висловлює власний погляд на державну політику,, ділиться особистими подіями. Цього місяця політик анонсував свою участь у виборах восени 2020 року на посаду міського голови Львова. Цей пост транслювався 17 та 18 червня, його  переглянули 300-350 тис. користувачів, а витрачена на покази сума склала 500-600 американських доларів. 

Корисні посилання:

  • Дослідити політичну рекламу та візуалізувати результати можна  за допомогою аналізатора –  fb.oporaua.org.
  • Як діяти, якщо помітили у своїй стрічці  непозначене оголошення політичного  змісту, розповідаємо у відео.
  • Найсвіжіші матеріали та описи цікавих знахідок про політичну рекламу в Facebook  та Instagram можна прочитати тут: t.me/s/danivyboriv.
  • Наш фільм  про використання соціальних мереж у виборчих кампаніях в Україні та світі.